10 Σεπ 2018

Χαρίτσης - Χρυσοβελώνη μοίρασαν τις αρμοδιότητές τους.Ψίχουλα για τους ΑΝΕΛ. Ποιος θα κάνει τι

Ψίχουλα αρμοδιοτήτων δόθηκαν τελικά στους Ανεξάρτητους Έλληνες στο Υπουργείο Εσωτερικών, με το στέλεχός τους, Υφυπουργό Μαρίνα Χρυσοβελώνη, να αναλαμβάνει εξαιρετικά περιορισμένο εύρος από το πλήθος των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων.
Την Παρασκευή 7/9/2018 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 3902) η Κοινή Απόφαση Τσίπρα-Χαρίτση που ορίζει ποια πεδία δίνονται στην Υφυπουργό.
Από την Απόφαση καθίσταται εμφανής η πρόθεση Πρωθυπουργού και Υπουργού να κρατηθούν οι ΑΝΕΛ μακριά από ο,τιδήποτε αφορά τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και τον Κλεισθένη1.

Μακριά από ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας Δήμων – Περιφερειών - Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Μακριά από τα έργα, τα οικονομικά και τα αναπτυξιακά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ούτε σε θέματα Ιθαγένειας εμπλέκεται, που είναι διακριτή Γραμματεία του Υπουργείου
Ούτε στο πεδίο συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων, ξεχωριστή Γραμματεία και αυτό στο ΥΠΕΣ.

Το μόνο που έδωσαν στην Υφυπουργό είναι :

Α] Τα ζητήματα ισότητας των φύλων, δηλαδή τη Γενική Γραμματεία ισότητας των φύλων και το Κέντρο ερευνών για θέματα ισότητας-ΚΕΘΙ (αρ.1 περ. Β-Γ).
Και αυτά, όμως, δεν της ανετέθησαν πλήρως, αφού, π.χ. το διορισμό της Διοίκησης του ΚΕΘΙ δεν την αφήνουν να τον κάνει μόνη της, αλλά ρητά όρισαν ότι μπορεί να γίνει μόνο από κοινού με τον Υπουργό (περ.γ’ παρ.1 αρ.2).
Αντιστοίχως, αναφέρεται ότι δεν έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία για τα θέματα αρμοδιότητάς της, αλλά θα την ασκεί από κοινού με τον Αλέξη Χαρίτση (παρ.3 αρ.2).

Β] Επιπλέον, της ανετέθη μία Διεύθυνση του Υπουργείου (αρ.1 περ.Α’), η Διεύθυνση Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης (ζητήματα δημοτολογικά και ληξιαρχικά).
Αλλά ακόμη και οι αρμοδιότητες αυτής της Διεύθυνσης θα ασκούνται παράλληλα και από τον Αλέξη Χαρίτση (παρ.2 αρ.2).

Ο Υπουργός διατήρησε για όλα τα ανωτέρω τον προσδιορισμό της πολιτικής του Υπουργείου στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και των λοιπών συλλογικών κυβερνητικών οργάνων, καθώς και το συντονισμό της εφαρμογής της πολιτικής αυτής (περ.α’ παρ.1 αρ.3).

Υπάρχει μάλιστα και γενικός όρος ότι για την άρση αμφισβητήσεων σχετικών με τις αρμοδιότητες, αρμόδιος είναι ο Υπουργός (παρ.2 αρ.3).