14 Νοε 2018

Ματέο Σαλβίνι: «Μη μας συγκρίνετε με τον Τσίπρα που πρόδωσε το λάο του. Εμείς δεν θα κάνουμε πίσω»

Ηχηρή είναι η σκληρή αντεπίθεση από την ιταλική κυβέρνηση στο κονκλάβιο των Βρυξελλών δια στόματος Μ. Σαλβίνι, που υπογράμμισε επανειλημμένα ότι ο λαός της Ιταλίας και η ιταλική κυβέρνηση είναι ενωμένοι και δεν θα κάνουν βήμα πίσω.
Ο κ. Σαλβίνι δήλωσε με νόημα πως «η Ιταλία δεν θα γίνει Ελλάδα”, μεταφέροντας έτσι και τη διεθνή άποψη για την ελληνική κυβέρνηση και τους χειρισμούς της απέναντι στους Έλληνες.
Ουσιαστικά κατέστησε σαφές ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν μια προδοσία η οποία πηγάζει από την πολιτική σκηνή της χώρας και σημείωσε ότι οι Ιταλοί δεν θα έχουν το ίδιο μέλλον.
Δηλώσεις τέτοιου τύπου έχουν εξαιρετική βαρύτητα αφού καθρεφτίζουν την εικόνα της ελληνικής κυβέρνησης στη διεθνή πολιτική σκηνή και τον κόσμο, μια εικόνα που αν δεν αλλάξει ριζικά, πρέπει τουλάχιστον να ανοίξει περιθώρια βελτίωσης με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
Απάντηση σε όλους εκείνους που παρομοιάζουν την Ελλάδα με την Ιταλία, θεωρώντας πως η Ρώμη θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα με την Αθήνα, έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι.
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη. Δεν πρόκειται να κάνουμε βήματα πίσω, καθώς οι Ιταλοί είναι έτοιμοι να μας στηρίξουν. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα καταλήξουμε όπως η Ελλάδα. Αυτό είναι λάθος», υπογράμμισε ο κ. Σαλβίνι σε δηλώσεις του στο δεύτερο πρόγραμμα της Rai (Rai2).
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων πως η αύξηση των spreads στα ιταλικά ομόλογα αποτελεί προϊόν «συνομωσία» ο επικεφαλής της Lega Nord, ισχυρίστηκε πως:
«Δεν είμαι φίλος των συνομωσιών. Πιθανώς ορισμένα μέτρα που ανακοινώθηκαν να φοβίζουν τις αγορές ή υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να τις φοβίσουν, αν και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν έχουν εξετάσει ούτε κατά το ελάχιστο το οικονομικό μας πρόγραμμα. Όταν το πράξουν όλα θα ησυχάσουν».
Σε άλλη μια ερώτηση σχετικά με το αν φοβάται το ενδεχόμενο τα spreads να εκτοξευθούν στις 400 μονάδες βάσης, συμπλήρωσε «και τι θα γίνει εάν φθάσουν στις 500 ή τις 600 ή τις 700; Ελπίζω πως αυτό δεν θα γίνει, γιατί θα πλήξει τις αποταμιεύσεις των Ιταλών και τις δικές μου.
Επαναλαμβάνω εάν εξετάσουν προσεκτικά την ιταλική οικονομία, τότε τα spreads θα υποχωρήσουν. Εάν ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που προχωρούν σε πωλήσεις γιατί δεν τους αρέσει η ιταλική κυβέρνηση και γιατί υπακούουν στις εντολές της Ευρώπης, θα πρέπει να τους θυμίσω ότι εμείς ως κυβέρνηση δεν θα κάνουμε πίσω. Οι Ιταλοί είναι εδώ έτοιμοι να μας στηρίξουν. Και επαναλαμβάνω, εμείς δεν θα έχουμε την κατάληξη της Ελλάδας».
diaforetiko.gr