15 Νοε 2018

Μια συμφωνία για το Κυπριακό, πρέπει να περνά μέσα από τη διάλυση του ψευδοκράτους

ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ, το οποίο σήμερα έχει επέτειο για την παράνομη ανακήρυξή του, αποτελεί ένα κατοχικό μόρφωμα, το οποίο δεν πρόκειται, δεν πρέπει, να νομιμοποιηθεί ποτέ. Ούτε με την εδραίωση των κατοχικών δεδομένων ούτε και διά μιας συμφωνίας στο Κυπριακό. Η πράξη ανακήρυξης αποτελεί μια πράξη, παράνομη- απαράδεκτη, η οποία καταπατά θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου.  
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ μεγάλη προσπάθεια να αντιληφθούμε πως η ενέργεια της Άγκυρας, στις 15 Νοεμβρίου 1983, να ανακηρύξει το ψευδοκράτος συνιστούσε μια πράξη, η οποία εντασσόταν στις στρατηγικές επιδιώξεις της. Και για εδραίωση της παρουσίας της στο νησί, τον έλεγχό του και διά της επιβολής τετελεσμένων, που εξυπηρετούν τους στόχους της.  ΑΠΟ ΤΟ 1974 και εντεύθεν, κυρίως, όμως μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, τον Νοέμβριο του 1983, η Τουρκία άρχισε συστηματικά και μεθοδευμένα να οικοδομεί ένα «κράτος» με «δομές» και «θεσμούς». Να δώσει στο κατοχικό καθεστώς που δημιούργησε μετά την εισβολή, ένα χαρακτήρα «κράτους». Στόχος ήταν εξαρχής να συμπεριφέρεται το ψευδοκράτος ως κανονικό κράτος, έστω κι εάν δεν αναγνωρίζεται. Θεωρούσε και θεωρεί η Άγκυρα μέχρι σήμερα, πως πρέπει να προετοιμάσει «κατάλληλα» το παράνομο μόρφωμα όταν «θα φθάσει εκείνη τη στιγμή». Δυστυχώς κάποιοι τρίτοι με τη στάση τους έναντι του κατοχικού καθεστώτος ενθαρρύνουν την Τουρκία. Συμπεριφέρονται, δυστυχώς, στο ψευδοκράτος ως μια… διοίκηση. Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως η Τουρκία χρησιμοποιεί το ψευδοκράτος για να πετύχει την αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πολιτική και νομική αναβάθμιση του παράνομου κατοχικού καθεστώτος. Αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινώς. Υπενθυμίζουμε τα περί «εκλιπούσας». 
ΣΗΜΕΡΑ είναι μια ακόμη μαύρη, θλιβερή επέτειος, αυτή της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Στα κατεχόμενα πανηγυρίζουν. Παρελάσεις και γιορτές. Παρόμοιες με εκείνες που πραγματοποιούν την 20ή Ιουλίου, επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Είμαστε της άποψης και επιμένουμε σε αυτή πως η ανακήρυξη του ψευδοκράτους αποτελεί μια πράξη, η οποία δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα αποδεχόμαστε την εδραίωση των κατοχικών δεδομένων και εφαρμογή των επεκτατικών σχεδιασμών της Τουρκίας. Γιατί θα νομιμοποιήσουμε την παρανομία, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το κατοχικό καθεστώς, το ψευδοκράτος, δεν μπορεί να είναι μέρος της συμφωνίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί ως «συνιστών κρατίδιο» στα πλαίσια μιας λύσης του Κυπριακού.  
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να καταστεί ξεκάθαρο πως με την επίτευξη συμφωνίας, το ψευδοκράτος δεν θα υφίσταται. Μια συμφωνία περνά μόνο μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία, το νόμιμο κράτος της χώρας. Δεν πρέπει να παλεύουμε για τα αυτονόητα όταν υπάρχουν ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και όταν ισχύουν- έστω κι εάν η Τουρκία τα καταπατεί- αρχές του διεθνούς δικαίου.  
Η 15η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ είναι μία μαύρη επέτειος, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλους εκείνους που πιστεύουν και σέβονται τη διεθνή νομιμότητα. Θα επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά το εξής: Η διεθνής νομιμότητα θα αποκατασταθεί μόνο εάν ανατραπούν τα κατοχικά δεδομένα και συνθήκες και καταργηθούν όλοι οι παράνομοι θεσμοί και δομές στην κατεχόμενη Κύπρο.