1 Απρ 2019

Δημοτικό Συμβούλιο σκορποχώρι

Όποιοι έχουν παρακολουθήσει συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, φεύγουν συχνά με αίσθημα απογοήτευσης. Εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον το Δ.Σ. υπολειτουργεί. Στην καθορισμένη συνεδρίαση δεν υπάρχει απαρτία. Στην επαναληπτική πάλι το ίδιο. Στην τρίτη με πολύ μικρή συμμετοχή ψηφίζονται τα θέματα.
Βάσει του Κανονισμού οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν υποχρέωση να μετέχουν σε ΟΛΕΣ τις συνεδριάσεις. Μετά από τρεις αδικαιολόγητες απουσίες κάποιου, πρέπει να τίθεται σε αργία και σε περίπτωση υποτροπής να κηρύττεται έκπτωτος. Ο πρόεδρος γιατί δεν ενεργοποιεί αυτό το άρθρο τόσα χρόνια; Μία Σύμβουλος δεν έχει πατήσει ποτέ σχεδόν στο Συμβούλιο, και μετά από 4,5 χρόνια θυμήθηκε να δηλώσει παραίτηση. Αστεία πράγματα. Συνήθως πραγματοποιούνται Συνεδριάσεις κάθε μήνα, ενώ το πλήθος των θεμάτων επιβάλει να γίνονται ίσως και κάθε εβδομάδα. Οι αρχηγοί των παρατάξεων οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παρουσία των συμβούλων δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των πολιτών; Πώς λοιπόν δεν μετέχουν των συζητήσεων; Αυτό δείχνει ασέβεια προς το Δημοτικό Συμβούλιο, προς τους παρισταμένους που έρχονται γιατί τους «καίνε» τα προβλήματα, προς τους ψηφοφόρους τους και γενικώς προς όλους τους δημότες.
Το 2014 όπως και τώρα, συμμετείχαν στις εκλογές αρκετές εκατοντάδες υποψήφιοι. Αυτοί γιατί διαγκωνίζονταν; Μήπως για τις 11-12 θέσεις αντιμισθίας και από εκεί και πέρα πλήρης αδιαφορία; Το έχουμε δει αυτό σε πολλές περιπτώσεις που όταν διακόπηκε η προνομιούχος θέση, ο εκάστοτε Δήμαρχος, έγινε ξαφνικά αντίπαλος. Άρα η προσφορά προς τον δημότη πάει περίπατο και μας ενδιαφέρει μόνον το προσωπικό όφελος.
Όσον αφορά την λειτουργία των συνεδριάσεων, η εικόνα είναι τραγική. Οι σκληρές αντεγκλήσεις, απρεπείς εκφράσεις, και οι υψηλοί τόνοι, είναι σύνηθες γεγονός. Η αγενής συνήθεια το να διακόπτεται ο ομιλητής, είναι συχνό φαινόμενο. Έχει χαθεί κάθε έννοια σεβασμού. Ενώ αυτός ο χώρος θα έπρεπε να είναι πρότυπο συμπεριφοράς, δυστυχώς είναι παράδειγμα προς αποφυγή.
Οι Συνεδριάσεις λόγω καθυστερημένης προσέλευσης, ξεκινούν 45-60 λεπτά μετά την καθορισμένη έναρξη. Οι ανακοινώσεις μετατρέπονται σε απέραντους «δεκάρικους», μετά έχουμε κάποια έκτακτα θέματα, οπότε όταν έρχεται η σειρά για τα της ημερησίας διατάξεως, πολλοί ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν φύγει, σιγά-σιγά αποχωρούν και σύμβουλοι και μένουν λίγα άτομα να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, που μερικές φορές εκπίπτουν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ Η ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ. ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ.
Η εικόνα της μισοάδειας αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών, που είχε ως συνέπεια την αναβολή της Συνεδρίασης, ήταν και η αφορμή των προσφάτων επεισοδίων. Έτσι για μια ακόμα φορά, η πόλη μας έγινε θέατρο αρνητικών εντυπώσεων σε όλη την Ελλάδα. Οι περισσότεροι από τις παρατάξεις και τους δημοσιογράφους, ακολούθησαν τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού, δικαιώνοντας τον αγανακτισμένο πατέρα. Πράγματι είχε δίκιο, αλλά το να χαϊδεύουμε τις παρανομίες και τους τραμπουκισμούς, είναι έγκλημα, που οδηγεί την κοινωνία σε ζούγκλα. Το ό,τι δε, βρέθηκε εκεί «συμπτωματικά» κάποιο κανάλι, μυρίζει προσχεδιασμένη κατάσταση.
Θα συνιστούσαμε στους υποψηφίους να αποφεύγουν να αντιδικούν, γιατί ο νέος νόμος επιβάλει συμμαχίες και θα υποχρεωθούν να συνεργαστούν με αυτούς που τώρα επιτίθενται. Μας ρωτούν αν είναι καλλίτερα ή χειρότερα. Υπάρχουν και θετικά και αρνητικά. Στην εφαρμογή θα φανούν τα αποτελέσματα και μάλιστα σε ένα σύνολο Δήμων.
Χάρης Δημούτσος
Δημοσιεύθηκε στήν ἐφημερίδα «Αχαρναϊκή» στίς 31/03/19