21 Απρ 2019

Σλάβοϊ Ζίζεκ: Μέγα τραγωδία (mega tragedy) για την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Μαντζίκου
Χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως την απόλυτη τραγωδία (σ.σ. χρησιμοποιώντας τον όρο «mega tragedy») ο γνωστός αριστερός διανοητής και υποστηρικτής κατά το παρελθόν του Αλέξη Τσίπρα, Σλάβοϊ Ζίζεκ τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Τορόντο του Καναδά ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εφάρμοσε κατά γράμμα τα μνημόνια και τα προγράμματα λιτότητας. Συγκεκριμένα, μετέχοντας σε φιλοσοφικό ντιμπέιτ έκανε ιδιαίτερη αναφορά για μια ακόμη φορά στην αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει την αλλαγή στηλιτεύοντας το γεγονός ότι προχώρησε στην πιστή εφαρμογή των μνημονίων, που είχε υποσχεθεί ότι δεν θα εφάρμοζε, και στην απόλυτη τήρηση των προγραμμάτων λιτότητας.
Μιλώντας για μαρξισμό και τα κινήματα αλλαγής και διαμαρτυρίας παρέπεμψε στην υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, σημειώνοντας «Κοιτάξτε τι συνέβη. Τους ψήφισαν για να φέρουν την αλλαγή, αντί αυτού όμως, εκτέλεσαν κατά γράμμα τα προγράμματα λιτότητας».
Η αναφορά του Σλάβοϊ Ζίζεκ έγινε κατά την διάρκεια της λεγόμενης «μητέρας των φιλοσοφικών μαχών» ανάμεσα στον διάσημο συντηρητικό αναλυτή Τζόρνταν Πίτερσον και τον ίδιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σλοβένος ψυχαναλυτής και φιλόσοφος έγινε ευρύτερα γνωστός στην Ελλάδα για την στήριξη του στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπενθυμίζεται ότι το 2013 έλεγε «αν δεν υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη δική μου άποψη το δημοκρατικό μέλλον πρέπει να έχει ως εξής: όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν εισιτήριο πρώτης θέσης χωρίς επιστροφή στα γκουλάγκ».
Αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σλάβοϊ Ζίζεκ μιλάει για στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2016 κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην ιστοσελίδα Open Democracy έλεγε «ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε παραδειγματικά αυτή την αληθινή τραγωδία: την μια μέρα κερδίζει, και την επόμενη μέρα παραδίνεται. Δεν είναι μια «προδοσία», αλλά μια πραγματική τραγωδία - ένα ριζοσπαστικό αδιέξοδο»

Πηγή: Λίμπεραλ