20 Απρ 2019

Statkraft: Πώς η ΡΑΕ "έδιωξε" μεγάλη νορβηγική εταιρεία ενέργειας

Η Νορβηγική εταιρεία Statkraft είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμετέχοντες στις Ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού. Η εν λόγω εταιρεία είναι ενεργός στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια ενέργειας, το Nordpool (Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία), το EPEX (Γερμανία Γαλλία, Ελβετία), το ΕΕΧ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σκανδιναβικές χώρες), το EPX (Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία) αλλά και στις εθνικές αγορές της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βρετανίας και σε άλλες 10 χώρες. Μέχρι πρότινος η εταιρεία έκανε εμπόριο ρεύματος και στην Ελλάδα.

Όχι πλέον αφού από τα τέλη Ιανουαρίου απώλεσε την άδεια εμπορίας που διέθετε για την ελληνική αγορά και το ελληνικό ενεργειακό χρηματιστήριο. Και για την απώλεια αυτή η ευθύνη δε βαρύνει την εταιρεία.

Τι συνέβη; Η άδεια εμπορίας της Statkraft έληγε τον Ιανουάριο και ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, δηλαδή έξι μήνες πριν, οι Νορβηγοί είχαν απευθυνθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και στην αρμόδια διεύθυνση αδειοδοτήσεων προκειμένου να της απαντήσει τι ακριβώς ισχύει με τις ανανεώσεις άδειας και ποιες ενέργειας πρέπει να κάνει.

Προφανώς η άμεση και διαφανής αυτή αντιμετώπιση ενός διαδικαστικού ζητήματος "μπλόκαρε” τις υπηρεσίες της ανεξάρτητης αρχής, οι οποίες δεν απάντησαν όχι στο πρώτο ερώτημα, αλλά στις αλλεπάλληλες επιστολές και στις αναφορές που έκανε η εταιρεία.

Στην υπέρτατη μάλιστα προσπάθεια της εταιρείας να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον της ΡΑΕ ώστε να απαντήσει στο εύλογο ερώτημά της, η Statkraft κινητοποίησε την EFET, δηλαδή την ευρωπαϊκή ομοσπονδία εμπόρων ενέργειας (European Federation of Energy Traders).

Μάλιστα η επιστολή έφτασε μέχρι και την ολομέλεια, ωστόσο το μόνο που συνέβη ήταν οι άνθρωποι της ΡΑΕ να αντιμετωπίζουν την εταιρεία σκωπτικά και με ειρωνεία ως ... ερασιτέχνες που δεν ξέρουν τη διαδικασία.

Πράγματι, η Νορβηγική εταιρεία δεν γνωρίζει τις ελληνικές διαδικασίες και το πως δουλεύουν οι αδειοδοτικές αρχές του αθάνατου ελληνικού δημοσίου. 

Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η Statkraft δεν είναι μια μικρή εταιρεία. Με 3600 εργαζόμενους έχει παρουσία σε 16 χώρες. Είναι εταιρεία με ηγετική παρουσία διεθνώς στον κλάδο της υδροηλεκτρικής παραγωγής ενέργειας και είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ευρώπη (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά). Επίσης διαθέτει παρουσία στη θερμική παραγωγή ενέργειας (μονάδες φυσικού αερίου) αλλά και την τηλεθέρμανση.

Διαθέτει συνολικά 359 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 19,3GW αλλά και 28 μονάδες τηλεθέρμανσης με ισχύ 787MW.  Όσο για τον κύκλο εργασιών της; Το 2018 οι πωλήσεις της ήταν 56,6 δισ. νορβηγικές κορώνες ή αλλιώς 5,9 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 13,4 δις νορβηγικές κορώνες ή 1,5 δισ. ευρώ. Δεν τα λες και λίγα, έστω και εάν τα μεγέθη αυτά δε συγκινούν τους γραφειοκράτες της ΡΑΕ.

Η ολιγωρία αυτή της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι ένα ακόμη δείγμα της προβληματικής λειτουργίας της ανεξάρτητης τα τελευταία χρόνια. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση η ανεπάρκεια της ελληνικής ανεξάρτητης αρχής, πήρε διεθνείς διαστάσεις. Εν κατακλείδι η εταιρεία αναγκάστηκε να υποβάλει εκ νέου αίτημα αδειοδότησης στις 14 Μαρτίου, χάνοντας πάνω από 3 μήνες δραστηριότητας εμπορίας ενέργειας. Πάντως ακόμη και μετά το πρώτο φιάσκο, σημειώθηκε εκ νέου καθυστέρηση, αφού η αίτηση γνωστοποιήθηκε για τυχόν αντιρρήσεις από ενδιαφερόμενους ένα μήνα μετά, την περασμένη εβδομάδα. Αδιόρθωτοι…


Του Χάρη Φλουδόπουλου 
capital.gr