5 Ιουν 2019

Με φορολογικούς παραλογισμούς μπλοκάρουν ξένες επενδύσεις

Αντιμέτωποι με τον ελληνικό φορολογικό παραλογισμό έρχονται ξένοι υπήκοοι οι οποίοι έκαναν το λάθος να έχουν πραγματοποιήσει ή να σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ελληνική φορολογική νομοθεσία δεν νοείται να ασκεί κάποιος ατομική επιχείρηση και να μην θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, δηλαδή ότι διαμένει και φορολογείται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται τόσο τραγικό σε πρώτη ανάγνωση, όμως στην πραγματικότητα οδηγεί ακόμη και σε ακύρωση επενδύσεων και αποχώρηση επενδυτών από την Ελλάδα.
Όπως σημειώνουν έμπειροι φοροτεχνικοί, επειδή η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες έχουν προχωρήσει στην αγορά ή την κατασκευή κατοικιών ή τουριστικών καταλυμάτων στην Ελλάδα τα οποία εκμεταλλεύονται κατά κύριο λόγο για 4 με 5 μήνες ετησίως. Με το πέρας της τουριστικής περιόδου επιστρέφουν στη χώρα της μόνιμης κατοικίας τους, όπου διαμένει και η οικογένειά τους.
Μόνο που η ελληνική εφορία θεωρεί τους παραπάνω αλλοδαπούς επενδυτές ως φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας και απαιτεί από αυτούς να δηλώσουν και να φορολογηθούν στην Ελλάδα για το εισόδημα που αποκτούν στη χώρα της μόνιμης κατοικίας τους.
Μάλιστα πολλοί έχουν προσκομίσει κάθε είδους δικαιολογητικό στην ελληνική εφορία που αποδεικνύουν ότι οι οικογενειακοί τους δεσμοί και τα ζωτικά τους οικονομικά συμφέροντα βρίσκονται στην αλλοδαπή (πιστοποιητικό ότι διαμένουν για περισσότερο από έξι μήνες στο εξωτερικό, πιστοποιητικά φοίτησης παιδιών σε σχολείο κλπ.), χωρίς να τους δίνεται λύση.
Κάποιοι έχουν ήδη προσφύγει τόσο στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αλλά και στα διοικητικά δικαστήρια και έχουν δικαιωθεί. Αποτέλεσμα αυτών των δικαστικών επιτυχιών ήταν να αλλάξει το υπουργείο Οικονομικών τη σχετική διάταξη προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα.
Ωστόσο, το πρόβλημα για πολλούς παραμένει καθώς δεν έχει ακόμη αντιμετωπισθεί συνολικά με την έκδοση μιας αναλυτικής εγκυκλίου οδηγιών.
Το σίγουρο είναι ότι αρκετοί από αυτούς που έχουν πέσει στα δίχτυα του ελληνικού φορολογικού παραλογισμού είτε έχουν αποχωρήσει από την Ελλάδα πουλώντας τις επιχειρήσεις που έστησαν είτε σκέφτονται να αποχωρήσουν.
Σπύρος Δημητρέλης
capital.gr