2 Αυγ 2019

Συνάντηση του νέου Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη

Γ. Πατούλης: Αναγκαία η στενή συνεργασία Περιφέρειας και Κεντρικού Κράτους  για να βρεθούν λύσεις στην τραγική και αδιέξοδη κατάσταση του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής
Την οριακή και αδιέξοδη κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής παρουσίασε σήμερα το πρωί ο νέος Περιφερειάρχης  Γ. Πατούλης στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.
Ο Γ. Πατούλης ζήτησε τη στενή συνεργασία Περιφέρειας και Κεντρικού Κράτους και ενημέρωσε τον Υπουργό  ότι δεν έχει γίνει τίποτα από την απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε μια περιοχή στην οποία κατοικεί το 50% του πληθυσμού της χώρας.
Μάλιστα εξαιτίας αυτής της αδράνειας, η Αττική κινδυνεύει να βρεθεί σε λίγους μήνες, σύμφωνα και με επίσημα έγγραφα του ΕΔΣΝΑ,  σε αδιέξοδο, καθώς ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν θα μπορεί να δεχθεί άλλα απορρίμματα στον υφιστάμενο αδειοδοτημένο χώρο του.
Από την πλευρά του ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία της Κυβέρνησης με την Περιφέρεια  και σημείωσε ότι θα πρέπει να καταρτιστεί  ένα  συγκεκριμένο σχέδιο δράσεων και ενεργειών.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο  αρμόδιος Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος. Δήλωση Γ. Πατούλη
Μετά τη συνάντηση ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:
Ένα μήνα πριν από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων μου στην Περιφέρεια ανέλαβα την πρωτοβουλία να ενημερώσω τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο ξεπερνά τα όρια των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής και λαμβάνει εθνική διάσταση. Για να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία απαιτείται μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση. Για να βρεθεί αυτή η λύση χρειάζεται  η στενή συνεργασία της Περιφέρειας με την Κεντρική Διοίκηση και τα αρμόδια Υπουργεία.   Με τη στενή συνεργασία όλων μας μπορούμε τους επόμενους μήνες να δρομολογήσουμε μια μόνιμη λύση σε ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί δεκαετίες.

 .............................................

Από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινάμε για να κάνουμε νέα αρχή και στη διαχείριση των απορριμμάτων

Η κα Δούρου άσκησε διοίκηση τα τελευταία πέντε χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής.  Δυστυχώς στο διάστημα αυτό, δεν έδωσε λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα για την Αττική, τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Έχασε  πολύτιμο χρόνο για να μπορέσει να βρεθεί μια λύση ευρωπαϊκού επίπεδου. Σήμερα είμαστε χωρίς μελέτες, χωρίς εργοστάσια, χωρίς χρόνο και χώρο. Μάλιστα αυτό το αποδεικνύουν τα έγγραφα των στελεχών που υπηρέτησαν την διοίκηση Δούρου στον ΕΔΣΝΑ. 

Στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφήνει «βαριά κληρονομιά» στη νέα διοίκηση της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα:

- Έναν ΧΥΤΑ που σε λίγους μήνες δε θα μπορεί στον υφιστάμενο αδειοδοτημένο χώρο του να δεχτεί αλλά απορρίμματα

- Έναν περιφερειακό σχεδιασμό που παραμένει «ευχολόγιο», αφού δεν έχει υλοποιηθεί ούτε κατά 1 τοις εκατό

- Δεν έχει προχωρήσει καμία μελέτη για χωροθέτηση και κατασκευή νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων

-  Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια σε συνεργασία με τους δήμους, για προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης

Μετά από πέντε χρόνια διοίκησης και λίγες εβδομάδες πριν αποχωρήσει από την υπεύθυνη θέση που κατείχε, προτείνει ουσιαστικά ως λύση την επέκταση του υφιστάμενου ΧΥΤΑ που η ίδια υποσχέθηκε ότι θα κλείσει.

Επιπλέον μας προκαλεί  έκπληξη το γεγονός  ότι η κ. Δούρου επιχειρεί να θολώσει τα νερά σχετικά με τα έγγραφα  που παρουσιάζουν τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Αλήθεια από πότε θέματα που αφορούν στη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των πολιτών και την εικόνα της Αττικής αποτελούν εμπιστευτική υπόθεση;

Η κα Δούρου στο θέμα της διαχείρισης αφήνει μόνο προβλήματα.

Η νέα διοίκηση της Περιφέρειας και εγώ προσωπικά αναλαμβάνουμε την ευθύνη να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που απειλεί τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών του Λεκανοπεδίου. Οφείλουμε να δράσουμε σύμφωνα άμεσα και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ποτέ δεν υποσχεθήκαμε ότι έχουμε ένα μαγικό ραβδί. Δεν δώσαμε ποτέ ψεύτικες υποσχέσεις.

Ήδη όμως έχουμε ξεκινήσει ένα ευρύτατο κύκλο επαφών με την κυβέρνηση και τους δήμους της Αττικής για να καταλήξουμε σε ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Με σχέδιο, συνεργασίες κι ευρύτερες συναινέσεις θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο και να δρομολογήσουμε την υιοθέτηση ενός σύγχρονου , ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, που θα ανταποκρίνεται στους εθνικούς στόχους και θα μπορεί να εφαρμοστεί.

Μακριά από ξεπερασμένες ιδεοληψίες  αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία , με προτεραιότητα τους πολίτες.

Από την 1η Σεπτεμβρίου η Αττική γυρίζει σελίδα. Κάνει νέα αρχή στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί βασική μας προτεραιότητα.