25 Σεπ 2019

«Πύρινη» ομιλία Ν.Τραμπ στον ΟΗΕ: «Το μέλλον δεν ανήκει στους παγκοσμιοποιητές - Το μέλλον ανήκει στους πατριώτες»

Με μια ομιλία «φωτιά» από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες να ενστερνιστούν τον πατριωτισμό και να απορρίψουν την παγκοσμιοποίηση, λέγοντας ότι οι σοφοί ηγέτες βάζουν πρώτα τον λαό και τη χώρα τους.
«Το μέλλον δεν ανήκει σε αυτούς που προωθούν την παγκοσμιοποίηση, αλλά σε αυτούς που ασπάζονται τον πατριωτισμό», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μια ομιλία προς όλες τις κατευθύνσεις.
«Ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να ενστερνιστεί τα εθνικά του θεμέλια. Δεν πρέπει να προσπαθεί να τα διαγράψει ή να τα αντικαταστήσει», δήλωσε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
«Κοιτώντας ολόγυρα σε αυτόν το πανέμορφο πλανήτη, η αλήθεια είναι απλή: Εάν θέλετε ελευθερία, να νιώθετε περήφανοι για τη χώρα σας, εάν θέλετε δημοκρατία κρατείστε την κυριαρχία σας. Και εάν θέλετε ειρήνη να αγαπάτε την πατρίδα σας. Οι σοφοί ηγέτες βάζουν πρώτα τον λαό και τη χώρα τους.» είπε ο πρόεδρος Τραμπ για να συνεχίσει:
«Το μέλλον ανήκει στα κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη που προστατεύουν τους πολίτες τους, σέβονται τα γειτονικά έθνη και τιμούν τις διαφορές που κάνουν κάθε έθνος διαφορετικό και μοναδικό.
Το μέλλον δεν ανήκει στους υπέρμαχους της παγκοσμιοποίησης, το μέλλον ανήκει στους πατριώτες», πρόσθεσε.
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταλήξει σε μια «εξαίρετη» εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο όταν το τελευταίο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εργαζόμαστε στενά με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για μια εξαίρετη εμπορική συμφωνία».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε επίσης προειδοποίηση προς την Κίνα λέγοντας πως ο καιρός των «καταχρήσεων» στον εμπορικό τομέα «έχει παρέλθει» και κάλεσε το Πεκίνο να προστατεύσει «τον δημοκρατικό τρόπο ζωής» του Χονγκ Κονγκ.
«Στη διάρκεια των χρόνων αυτών οι καταχρήσεις» στο διεθνές εμπόριο «είχαν γίνει ανεκτές, είχαν αγνοηθεί, αν όχι ενθαρρυνθεί», είπε επιρρίπτοντας την ευθύνη γι΄αυτό στην «παγκοσμιοποίηση». «Σε ό,τι αφορά την Αμερική, αυτές οι ημέρες έχουν παρέλθει».
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διαβεβαίωσε επίσης ότι θα παρακολουθεί «από πολύ κοντά» τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα διαχειρίζεται την κρίση στο Χονγκ Κονγκ. «Ο κόσμος περιμένει σθεναρά η κινεζική κυβέρνηση να σεβαστεί τη δεσμευτική συνθήκη της και να προστατεύσει την ελευθερία και τον δημοκρατικό τρόπο ζωής της πρώην βρετανικής επαρχίας.