17 Νοε 2010

Νίκησε και ο... Στρος -Καν

Την κατανόηση των Ελλήνων επεσήμανε ο Στρος Καν

Σε ευθεία πολιτική παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας προέβη ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντονίμικ Στρος-Καν, αξιολογώντας ότι «η νίκη της Αριστεράς» στις αυτοδιοικητικές εκλογές δείχνει πως το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε με την υποστήριξη του Ταμείου έγινε κατανοητό από τους πολίτες. 
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter υποστήριξε πως τα νέα προγράμματα του Ταμείου και ειδικά το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της Ελλάδας έχουν συγκροτηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η αποκατάσταση της ισορροπίας, αλλά με την προστασία των πλέον αδύναμων και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων. «Οταν τα έλεγα αυτά, μού έλεγαν, ναι, λέγε εσύ, αλλά το ΔΝΤ είναι φιλελεύθερο...
Η πραγματικότητα είναι ότι έγιναν εκλογές (στην Ελλάδα) και ότι η Αριστερά στην εξουσία νίκησε», είπε. «Αυτό που με ενδιαφέρει δεν είναι ότι νίκησε η Αριστερά, αλλά ότι η κυβέρνηση, με το πρόγραμμα του ΔΝΤ, έγινε κατανοητή από την κοινή γνώμη και ότι η κοινή γνώμη υποστηρίζει την κυβέρνηση», πρόσθεσε. Ο Ντομινίκ Στρος-Καν τόνισε επίσης ότι κάτι αντίστοιχο δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. «Δεν έχει ποτέ συμβεί, παρά το τόσο σκληρό πρόγραμμα που οι Ελληνες υποχρεώθηκαν να υποστηρίξουν, το να γίνει κατανοητό στον πληθυσμό πως ήταν αναγκαίο και αυτός τελικά να υποστηρίξει στην πλειοψηφία του την υπάρχουσα κυβέρνηση».


Σε επικοινωνία της «Ε» τις προηγούμενες ημέρες με ανώτατους αξιωματούχους του ΔΝΤ ήταν ορατό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Ταμείου για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές λόγω του γεγονότος, όπως έλεγαν, ότι ήταν «το πρώτο εμπόδιο για την εφαρμογή του προγράμματος». Τα τελικά αποτελέσματα ήταν μια μεγάλη «ανακούφιση» για τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, ο οποίος έχει επενδύσει (είτε γιατί φιλοδοξεί στο να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας είτε γιατί σκέφτεται την επανεκλογή του στο ΔΝΤ) στην επιτυχία του προγράμματος.


Ας σημειωθεί ότι ανάλογη πολιτική παρέμβαση είχε κάνει το 2000 ο Γερμανός πρώην επικεφαλής του Ταμείου, Χορστ Κέλερ, για ανάλογο οικονομικό πρόγραμμα στήριξης που αφορούσε την Τουρκία. *