27 Φεβ 2012

«Θανατηφόρος βιολογικός εφιάλτης» Νεώτερο ρεπορτάζ

Μετά τον θόρυβο που δημιούργησε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, που το αναρτήσαμε στο blog μας την 10 Φεβρουαρίου 2012, το οποίο υποστήριζε ότι στο νοσηλευτήριο, έχασαν την ζωή τους ασθενείς με λευχαμία,αφού είχαν προσβληθεί από ένα πολυανθεκτικό μικρόβιο, το Λαϊκό νοσοκομείο ξεκαθάρισε πως έχει το θέμα και ακολούθως το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κάλυψε πλήρως το νοσοκομείο.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Λοιμώξεων στο νοσοκομείο κ. Γ. Λ. Δαϊκος, τονίζει ότι «στο Λαϊκό Νοσοκομείο η επίπτωση των λοιμώξεων από klebsiella τύπου KPC έχει μειωθεί στο ελάχιστο (0,1 περιπτώσεις /1000 ασθενείς -ημέρες, στοιχεία 2011) ενώ ειδικότερα, στην Αιματολογική Κλινική τους τελευταίους μήνες, μετά από ενίσχυση των μέτρων υγιεινής όχι μόνο δεν έχει παρατηρηθεί λοίμωξη από τέτοια μικρόβια αλλά ούτε καν νέος αποικισμός».
Ο κ. Δαϊκος αναφέρει ακόμη, ότι «οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά Gram αρνητικά μικρόβια και πιο συγκεκριμένα από την Klebsiella τύπου KPC είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που έχει πλήξει μεταξύ άλλων χωρών και τη χώρα μας. Αρχικά τα μικρόβια αυτά εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ, στη συνέχεια στο Ισραήλ, στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, κληθήκαμε στο Συνέδριο Interscience Conference on Antimicrobiol Agents and Chemotherapy (Chicago 2011), να παρουσιάσουμε τον επιτυχή τρόπο με τον οποίο καταφέραμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις λοιμώξεις και την διασπορά του εν λόγω μικροβίου στο Γ. Ν. Α. «ΛΑΪΚΟ».
Η ανακοίνωση του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έχει ως εξής:
«Το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής είναι σημαντικό για την σύγχρονη Δημόσια Υγεία. Αντίθετα με τα αναγραφόμενα στο άρθρο, η λοίμωξη από τα συγκεκριμένα παθογόνα αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τις περισσότερες χώρες με οργανωμένη τριτοβάθμια περίθαλψη. Τα συγκεκριμένα μικρόβια αρχικά εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και μετά στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Λοιμώξεις από τα εν λόγω μικρόβια παρατηρούνται σε βαρέως πάσχοντες με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που έχουν ούτως ή άλλως σημαντική θνητότητα.
Επιπλέον η χώρα μας, ανήκει στις πρωτοπόρες χώρες με σημαντική δραστηριότητα στην αναγνώριση και μελέτη αυτών των μικροβίων. Ειδικότερα στην αναφερόμενη στο άρθρο αιματολογική κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου, μετά από ενίσχυση των μέτρων ελέγχου των λοιμώξεων σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπήρξε δραματική μείωση της διασποράς των μικροβίων και μηδενικές λοιμώξεις. Αντί να τονιστεί η προσπάθεια αναγνώρισης, καταγραφής και καταπολέμησης του προβλήματος , τονίζεται το ίδιο το πρόβλημα ως υπερμεγέθες και δυσβάστακτο την στιγμή που παρόμοια καταγραφή είναι ελλιπής σε πολλές από τις προηγμένες χώρες. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) συντονίζει παρόμοιες προσπάθειες καταγραφής ώστε να διαπιστωθεί το πραγματικό μέγεθος του φαινομένου σε όλη την Ευρώπη και να μην γίνονται άδικες συγκρίσεις εις βάρος της Ελλάδας».
Το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τις υγειονομικές περιφέρειες, και τα νοσοκομεία όλης της χώρας εφαρμόζει από το 2011 Εθνικό Σχέδιο Δράσης που στοχεύει στην συστηματική καταγραφή των ανθεκτικών μικροβίων και στην ενίσχυση της εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων για τον έλεγχό τους».