17 Ιουν 2014

"Σικέ" αξιολόγηση για όσους υπηρετούν στη Βουλή - Πάλι "καθάρισαν" οι... μπαρμπάδες

"Σικέ" θα είναι η αξιολόγηση για τα «παιδιά» των βουλευτών, που απασχολούνται στη Βουλή και στα κομματικά γραφεία,όπως επίσης στο γραφείο του Έλληνα επιτρόπου της Ευρωπαικής Επιτροπής και την ΑΔΕΔΥ, τη στιγμή που μέσω αυτής της διαδικασίας η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει μία «δεξαμενή» υπό απόλυση εργαζομένων στο Δημόσιο. 
      Στο Δημόσιο ισχύουν συνολικά 16 κριτήρια αξιολόγησης. Για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους, που φθάνουν τους 2.000 όμως ισχύουν τα μισά. Δηλαδή οκτώ με την βαθμολογική κλίμακα να διαμορφώνεται ως εξής: 
 • Με βαθμούς 9 ή 10 βαθμολογούνται όσοι υπάλληλοι είναι πάντοτε έτοιμοι να αντιμετωπίζουν, απόλυτα, με ταχύτητα και ευστοχία, κάθε ζήτημα χωρίς τη βοήθεια ή τη διόρθωση ανωτέρου τους. 
 • Με 7 ή 9 βαθμολογούνται οι πολύ καλοί υπάλληλοι που μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις του έργου τους και περιστασιακά μόνο χρειάζονται ελάχιστη βοήθεια. 
 • Με 5 ή 6 βαθμολογούνται οι καλοί υπάλληλοι που επιδιώκουν σταθερά να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αλλά κατά κανόνα χρειάζονται βοήθεια. 
  Με 3 ή 4 βαθμολογούνται όσοι αποδίδουν κάτω του συνηθισμένου μέτρου. 
 • Με 1 ή 2 βαθμολογούνται οι εντελώς ακατάλληλοι υπάλληλοι. 
     Ένα ακόμα στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι στην υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στις 6 Ιουνίου , δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα της ποσόστωσης, η οποία ισχύει για το υπόλοιπο Δημόσιο. «Αρμόδιο όργανο για την έκδοση της σχετικής απόφασης επιμερισμού ανώτατων ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης είναι ο αξιολογητής», αναφέρει η απόφαση. 
     Σε αυτή την απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια για την αξιολόγηση των συγκεκριμένων υπαλλήλων. Υπάρχει μάλιστα και εξήγηση για αυτή την «ειδική» διαδικασία που ακολουθείται, σημειώνοντας ότι «οι συνθήκες άσκησης των καθηκόντων των συγκεκριμένων υπαλλήλων είναι διακριτές» σε σχέση με αυτές των εργαζομένων στο υπόλοιπο Δημόσιο. Πάντως η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση εκδόθηκε για να «κλείσει» το νομοθετικό κενό που επέτρεπε μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων να μην περνάει από αξιολόγηση. 
     Μάλιστα, αξιολογητές των συγκεκριμένων υπαλλήλων θα είναι οι ίδιοι οι βουλευτές ή οι ευρωβουλευτές κ.λπ. που τους απασχολούν!