5 Φεβ 2017

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: 8 στους 10 Ελληνες εξοργίζονται για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Της Γιάννας Σουλάκη 
     Εξοργισμένος ήταν και ο ίδιος ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος και Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτης Μπεχράκης ο οποίος έδωσε τα παραπάνω στοιχεία που προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ, μιλώντας σε δημοσιογράφους για το κάπνισμα και την επίπτωσή του στον καρκίνο, σε εκδήλωση που έγινε με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος.
Έλληνες επιστήμονες από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας τόνισαν τη σημασία της πρόληψης και δευτερευόντως της θεραπείας του καρκίνου και όπως είπαν, ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί με σωστή διατροφή, σωματική άσκηση, αποφυγή τοξικών ουσιών και κυρίως με τη διακοπή του καπνίσματος.
“Πληγή” στην Ελλάδα το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους
Παρ' ότι το κάπνισμα έχει παρουσιάσει μείωση στη χώρα μας – σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής - από το 2009 και μέχρι το 2014, ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει μεγάλη πληγή το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και το παθητικό κάπνισμα. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα ο κ.Παναγιώτης Μπεχράκης ανέφερε ότι αυτός προκαλείται σε ποσοστό 90% από το κάπνισμα, ενώ στην χώρα μας το κάπνισμα ευθύνεται για 8.000 θανάτους το χρόνο.
Παρ' ότι στο σύνολο τους οι ημερήσιοι καπνιστές μέσα σε μία πενταετία έχουν περιοριστεί στην Ελλάδα  σε ποσοστό 27.3% και ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση των καπνιστών σε ηλικίες 16-24 (33.3%), ωστόσο η πληγή παραμένει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εξαιτίας της μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Το παράδοξο είναι ότι οι ίδιοι οι Έλληνες καπνιστές επιθυμούν την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, ενώ οι 8 στους 10 από αυτούς δηλώνουν ότι ντρέπονται ή εξοργίζονται για την κατάσταση αυτή, η οποία είναι αποτέλεσμα του χαμηλού οικονομικο-μορφωτικού επιπέδου που επικρατεί στην Ελλάδα και τη μη βούληση της ίδιας της Ελληνικής Πολιτείας να εφαρμόσει τους νόμους της.
Ο κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, αλλά και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος μίλησαν με ιδιαίτερα σκληρά λόγια για την ευθύνη της πολιτείας στην μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεχράκης “ουσιαστικά πρόκειται για εκποίηση της Δημόσιας Υγείας σε οικονομικά συμφέροντα, κατάσταση που εκθέτει τη χώρα μας και προκαλεί κοινωνική αγανάκτηση”, ενώ συμπλήρωσε ότι “Το 80% των πολιτών εξοργίζονται γι' αυτό που συμβαίνει κι ενώ έχουμε ένα σωστό νόμο, έναν λαό που θέλει την εφαρμογή του, έχουμε  μια Πολιτεία που δεν τον εφαρμόζει".
Το παθητικό κάπνισμα όπως τόνισε ο κ. Μπεχράκης, αποτελεί γνωστό καρκινογενετικό μηχανισμό στον οποίο εκτίθενται υποχρεωτικά πάνω από 130.000 εργαζόμενοι στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, ενώ ο μέσος Έλληνας εκτίθεται σε ποσοστό 78.5% σε παθητικό κάπνισμα σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες. Είπε επίσης, ότι μόνο όσοι μπορούν να διαθέσουν για φαγητό πάνω από 60 ευρώ κατ' άτομο, μπορούν να απολαύσουν καθαρή ατμόσφαιρα σε εστιατόριο, κάτι που αποτελεί κοινωνική αδικία.
Παρών (Απών) στην εκδήλωση και ο γενικός γραμματέας Υγείας
Στην εκδήλωση παρέστη μόνο για την ομιλία του και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Ιωάννης Μπασκόζος, ο οποίος πριν αποχωρήσει λόγω πίεσης χρόνου, δήλωσε “δίπλα σε κάθε δράση πρόληψης και αγωγής υγείας” ωστόσο, όπως είπε χαρακτηριστικά “Αποδεικνύεται δύσκολο να πείσουμε  και να εφαρμόσουμε αυτά που είναι αποδεδειγμένα επιστημονικά".
Αναφερόμενος στο ζήτημα του καπνίσματος ο κ. Μπασκόζος μίλησε για "διαχρονική αποτυχία", παρά τα θετικά αποτελέσματα που παρατηρούνται και ανέφερε ότι το θέμα θα εξετάσει το υπουργείο Υγείας και θα απασχολήσει και το κυβερνητικό συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα.
Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Η σημασία της πρόληψης και της διατροφής
Με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε στο θέμα της πρόληψης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ.Ευάγγελος Φιλόπουλος, ο οποίος ανέφερε παραθέτοντας στοιχεία ότι, 3,7 εκ. άνθρωποι διεθνώς θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο, αν εφαρμόζονταν οι σωστές στρατηγικές πρόληψης.
“Δυστυχώς, ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως στις αναπτυγμένες χώρες. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής, τις τελευταίες δεκαετίες, σχετίζονται με τη συνεχώς αυξανόμενη νοσηρότητα και θνησιμότητα από καρκίνο και στην χώρα μας”. Με το σύνθημα  “ο καρκίνος δεν ξορκίζεται, αλλά αντιμετωπίζεται”, ο κ.Φιλόπουλος είπε πως ο καθένας μόνος του, αλλά και όλοι μαζί είναι εφικτό να το καταστήσουμε αυτό, κοινή πεποίθηση.
Ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος, τόνισε τη σημασία της διατροφής στην επίπτωση του καρκίνου, καθώς όπως είπε η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών οδηγεί στην παχυσαρκία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μαστού, νεφρών, παγκρέατος, ενδομητρίου, χοληδόχου κύστεως και το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καφάτος : “Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως στις αναπτυγμένες χώρες. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής, τις τελευταίες δεκαετίες, σχετίζονται με τη συνεχώς αυξανόμενη νοσηρότητα και θνησιμότητα από καρκίνο στην χώρα μας”.
Σύμφωνα με τον κ. Καφάτο, καλή διατροφή σημαίνει: Αυξημένη καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ψαριών και θαλασσινών δυο φορές την εβδομάδα.  Κόκκινο κρέας και αλλαντικά σε μικρή ποσότητα μία φορά το μήνα. Αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων με κορεσμένα και τράνς λιπαρά οξέα.  Μείωση του αλατιού στο φαγητό. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγος, του οισοφάγου, του ήπατος και του μαστού. Ελάττωση ή αποφυγή τροφίμων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως αναψυκτικά, γλυκά, άσπρο ψωμί, άσπρα μακαρόνια, άσπρο ρύζι, μπισκότα, σοκολάτες. Σωματική άσκηση, μέτρια προς έντονη, για περισσότερα από 60 λεπτά την ημέρα.
Ως ιδιαίτερα σημαντική αξιολογούν οι επιστήμονες και την πρόσφατη ανακάλυψη μεθόδου διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονος με ειδική ανάλυση του εκπνευστικού εκνεφώματος, που συλλέγεται με την ήρεμη εκπνοή. Απαιτούνται μερικά χρόνια κλινικών μελετών προκειμένου να σταθμιστεί επακριβώς η ευαισθησία και η ακρίβεια της μεθοδολογίας αυτής που είναι τελείως ανώδυνη ακίνδυνη και μη επεμβατική.