30 Μαΐ 2019

Αδειάζει ο κουμπαράς των Tαμείων

"Φέσι" που πλησιάζει το μισό δισ. ευρώ μπορεί να αφήσει φέτος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στον "κουμπαρά" των ασφαλιστικών ταμείων. 
Και αυτό γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει έως σήμερα –έξι μήνες μετά την ψήφιση του κρατικού Προϋπολογισμού του 2019– πώς θα καλύψει την "τρύπα" που θα αφήσει στα αποθεματικά του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) ο υπολογισμός (από την 1η/1/2019) των εισφορών αλληλεγγύης συνταξιούχων επί των παλιών κύριων συντάξεων, όπως αυτές προκύπτουν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. 
Το θέμα αυτό έχει αρχίσει να απασχολεί εντονότατα αρμόδια στελέχη των Ταμείων, καθώς διαμορφώνονται φέτος συνθήκες ελλείμματος –αντί πλεονάσματος στον ΕΦΚΑ– και ενδεχομένως να αναζητηθεί έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψή τους, την ώρα που ο "κουμπαράς" του ΑΚΑΓΕ (ο οποίος υπάρχει, μεταξύ άλλων, για την κάλυψη ελλειμμάτων) έχει πολύ λιγότερους πόρους από εκείνους που θα έπρεπε, βάσει των κυβερνητικών δεσμεύσεων...
Απρόβλεπτος... Προϋπολογισμός
Το ίδιο το τελικό σχέδιο κρατικού Προϋπολογισμού του 2019 δεν προβλέπει την απώλεια εσόδων από τις εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων, η οποία θα προκύψει από τον υπολογισμό τους επί των χαμηλότερων επαναϋπολογισθεισών κύριων συντάξεων. 
Και αυτό γιατί η τροπολογία για τη νέα βάση υπολογισμού των εν λόγω εισφορών πέρασε μία μέρα μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Και όχι μόνο αυτό, αλλά, παρά το γεγονός ότι στη σχετική τροπολογία (που προβλέπει αλλαγή στη βάση υπολογισμού των εν λόγω εισφορών) γίνεται λόγος για "διαφορές" στα προβλεπόμενα έσοδα υπέρ ΑΚΑΓΕ και κάλυψή τους από "πιστώσεις" του κρατικού Προϋπολογισμού, δεν προσδιορίζονται αυτές οι "διαφορές" ποσοτικά από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους...
Η "τρύπα"
Επ' αυτού, ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη των Ταμείων αναφέρουν πως οι εν λόγω "διαφορές" δεν είναι καθόλου... αμελητέες, καθώς ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ/μήνα. 
Συνεπώς, ήδη στο α' 5μηνο του τρέχοντος έτους καταγράφονται απώλειες άνω των 175 εκατ. ευρώ, ενώ έως τέλος του 2019 θα υπερβούν τα 410 εκατ. ευρώ. 
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 30% των ετήσιων προβλεπομένων εσόδων του ΑΚΑΓΕ (1,4 δισ. ευρώ) και σχεδόν στο 60% των εσόδων του από εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων. Αν σε αυτές τις απώλειες προστεθούν και εκείνες λόγω των νέων κύριων συντάξεων (90 εκατ. ευρώ περίπου), φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ ή το 70% των εσόδων από τις εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων...
Oύτε σεντ 
Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ούτε... σεντ έως τώρα στον ΕΦΚΑ (τροφοδοτώντας την ατύπως προβλεπόμενη "μαύρη τρύπα" των 750 εκατ. ευρώ για φέτος, όπως αποκάλυψε τις προηγούμενες μέρες το Capital.gr) προκειμένου να καλύψει τις απώλειες αυτές, αποδίδοντάς τες στο ΑΚΑΓΕ.
Έτσι, ο "κουμπαράς" των Ταμείων εμφανίζει αντίστοιχη "τρύπα", και μάλιστα την ίδια στιγμή που η έως τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού του ασφαλιστικού υπερ-φορέα δείχνει έλλειμμα αντί για πλεόνασμα, λόγω μείωσης των εσόδων από τρέχουσες και ληξιπρόθεσμες εισφορές.
Αυτό σημαίνει πως, αν δεν αντιστραφεί η κατάσταση αυτή έως τέλος του χρόνου, ο ΕΦΚΑ θα χρειαστεί έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να καταβάλλει απρόσκοπτα τις συντάξεις. 
Ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2019 δεν προβλέπει καμία ενίσχυση από το ΑΚΑΓΕ (καθώς προβλέπει φέτος πλεόνασμα), ενώ το ίδιο το ΑΚΑΓΕ –όπως προαναφέρθηκε– θα εμφανίσει "τρύπα" 70% σε εκείνον τον λογαριασμό του από τον οποίο μπορεί να αντλήσει κονδύλια για την κάλυψη ελλειμμάτων στον ΕΦΚΑ, δηλαδή από εκείνον που "τροφοδοτείται" από τις εισφορές αλληλεγγύης συνταξιούχων. Με άλλα λόγια, αν δεν ανακάμψουν τους επόμενους μήνες τα έσοδα των Ταμείων από εισφορές, θα πρέπει το κράτος να κλείσει τις "τρύπες" τόσο του ΕΦΚΑ –είτε με έκτακτη κρατική χρηματοδότηση είτε με ρευστοποίηση ομολόγων– όσο και του "κουμπαρά" τους...
Δημήτρης Κατσαγάνης
capital