12 Δεκ 2010

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ

      Την 1.11.2010 κατατέθηκε, με α.π. 5733, Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές κ.κ. Φώτη Κουβέλη και Γρηγ. Ψαριανό, με θέμα: «Σε συνθήκες εγκατάλειψης οι κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού». Πρόκειται για ένα εξαίρετο κείμενο που αποτυπώνει με ακρίβεια και σαφήνεια την άθλια κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι και αναφέρεται στην «προχειρότητα», την «έλλειψη σχεδιασμού», τις «κακοτεχνίες», τις «οικονομικές σκοπιμότητες» και την «εγκατάλειψη». Αναφέρει ακόμα ότι «όπως αποδεικνύεται, το φιλόδοξο εγχείρημα της δημιουργίας μιας νέας πόλης, κινδυνεύει να  ακυρωθεί στην πράξη, αφού οι υποδομές της σε κοινωνικά και πολιτιστικά έργα  είναι εντελώς ανύπαρκτες». (...) Οι οποίες υποδομές θα διευκόλυναν τη δημιουργία ενός συνεκτικού  ιστού, απαραίτητου για τη  συνοχή και την αρμονική συμβίωση των κατοίκων». Και καταλήγει: «Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός (Εργασίας): Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, άμεσα, ώστε να υποστηριχθεί αποτελεσματικά η ικανοποιητική εγκατάσταση, διαβίωση και κοινωνική συνοχή των κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού;»
 
      Η απάντηση στους ερωτώντες βουλευτές δόθηκε στις 7.12.2010: «Σας πληροφορούμε ότι για το ίδιο θέμα ενημερώθηκε η Εθνική Αντιπροσωπεία στις 26.11.2010 κατά τη συζήτηση της με αρ. 226/23-11-2010 επίκαιρης ερώτησης, πρακτικά της οποίας σας επισυνάπτουμε».

      Διαβάζουμε, λοιπόν, στα πρακτικά της 26.11.2010 για να δούμε πώς απαντήθηκε «το ίδιο θέμα». Διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για μια παρέμβαση του βουλευτή κ. Γιακουμάτου στην οποία ζητά την «αναστολή πληρωμών των δανείων από τους άνεργους δικαιούχους του Ο.Ε.Κ.» Καλά και άγια μέχρι εδώ. Το Ολυμπιακό Χωριό, όμως, και μάλιστα σε σχέση με τη συγκεκριμένη Ερώτηση των βουλευτών, πού αναφέρεται;

      Γεράσιμος Γιακουμάτος: «Το Ολυμπιακό Χωριό καταργήθηκε («γλώττα λανθάνουσα...», αλλά ευτυχώς εννοεί μόνο την Ανώνυμη Εταιρεία). Υπάρχουν οι ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις. Πόσο κοστίζουν, κύριε Υπουργέ; Σας κοστίζουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο το χρόνο! Μιλάμε για γήπεδα που έχουν σαπίσει, που αλλάζουν λάμπες και τις καίνε κάθε πέντε μέρες, όπου υπάρχει μία τρομακτική διαφθορά και έχουν βρεθεί εκεί και κάποια «ποντικάκια» που δουλεύουν και την περνάνε μια χαρά. Και αυτό το λέω με επίγνωση. Μήπως ήρθε η ώρα να δώσετε αυτές τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Δήμο Αχαρνών, όπως είχα εισηγηθεί; Να το πάρει ο δήμος, για να πηγαίνουν οι δημότες να αθλούνται. Μήπως ήρθε και η ώρα να εξετάσετε σαν Κυβέρνηση και το γήπεδο των τριάντα πέντε χιλιάδων θέσεων που υπάρχει -με προβολείς και με τα πάντα, κύριε Πρόεδρε, μόνο η εξέδρα λείπει- και να το δώσετε σ’ αυτή τη δόλια την ομάδα, στην ξεριζωμένη, που δεν έχει αφεντικό; Διότι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν αφεντικά! Η ΑΕΚ δεν είχε ποτέ! Τσαρλατάνους είχε! Για σκεφτείτε, λοιπόν, αυτήν την ομάδα. Εγώ είμαι Ολυμπιακός, κύριε Πρόεδρε! «Γαύρος» γεννημένος! Όμως, αγαπώ το ποδόσφαιρο! Μήπως, κύριε Υπουργέ, πρέπει να σκεφτείτε –το έχω έτοιμο, έχω έτοιμες και τις μελέτες- να δώσετε αυτό το γήπεδο στην ΑΕΚ, για να γλυτώσει δισεκατομμύρια ο τόπος; Να, πώς θα δώσετε την επιδότηση ενοικίου! Να, πώς θα κάνετε και άλλα πολλά!»

      Ο λαϊκισμός στο απόγειό του! Έτοιμο γήπεδο 35.000 θέσεων για την Α.Ε.Κ. στο Ολυμπιακό Χωριό! Μόνο το γήπεδο λείπει και ο κατάλληλος χώρος για να κτιστεί. Λεπτομέρειες! Όμως το παραλήρημα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις δεν νομίζω ότι αντέχει σε σοβαρή κριτική ή αντίλογο. Καλό θα ήταν να μας αποκάλυπτε πάντως τα «ποντικάκια» μια και τους γάτους τους γνωρίζουμε. Δεν θα μπω στο πειρασμό να σχολιάσω περισσότερο αυτόν τον λαϊκισμό και την ύβρη προς τους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού, την ύπαρξη των οποίων εξακολουθεί να αγνοεί σταθερά. Εξ άλλου μόνος του προδίδει ότι δεν έχει, ούτε και ποτέ του είχε, την παραμικρή ιδέα για το Ολυμπιακό Χωριό, αν και υπήρξε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός επί σειρά ετών. Το μόνο που φρόντισε γι αυτό, ήταν η απόλυση του Κοινωνιολόγου κ. Ζήση Θέου, υπευθύνου του κοινωνικού προγράμματος για το Ο.Χ., το οποίο ουδέποτε εφαρμόστηκε. Ο κ. Ζ. Θέος -εκ των οραματιστών της ιδέας του Ολυμπιακού Χωριού- δεν αρκέστηκε στην εκπόνηση του κοινωνικού προγράμματος, αλλά -προς τιμήν του- επέμεινε και για την εφαρμογή του σε βαθμό ενοχλητικό. Τελικά εκείνος απολύθηκε και το Ολυμπιακό Χωριό «καταργήθηκε» από τον κ. Γιακουμάτο και τους επιγόνους του!

      Ο κ. Κουβέλης, όμως, του οποίου το πολιτικό ήθος και η συμπεριφορά εντός και εκτός Βουλής είναι παράδειγμα προς μίμηση, γιατί δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει τα πρακτικά, να διαπιστώσει την υπεκφυγή και να επανέλθει; Τι, απ’ όσα αναπτύσσουν στην Ερώτησή τους οι δύο βουλευτές, θεωρούν ότι καλύφθηκε από τη συζήτηση της 26.11. 2010 που προκάλεσε ο κ. Γιακουμάτος; Ποτέ δεν είναι αργά. Ας επανέλθουν τώρα και ας αξιώσουν μια απάντηση τουλάχιστον σχετική με την Ερώτησή τους. Αν θέλουν μάλιστα να την παντρέψουν και με αυτό που τους δόθηκε σαν απάντηση, ας ζητήσουν «στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της στεγαστικής πολιτικής και των σχετικών κανονισμών που θα ολοκληρωθούν έως 31 Ιανουαρίου» (από την απάντηση του υφυπ. Εργασίας στον κ. Γιακουμάτο), να οριστικοποιηθεί για το Ο.Χ. η χρέωση του τ.μ. στα όρια των τιμών που ισχύουν για όλη την ελληνική επικράτεια και όχι στο διπλάσιο (850 €/τ.μ.) που ορίσθηκε επί υφυπουργίας κ. Γιακουμάτου. Ο τελευταίος, μάλιστα, υποστηρίζοντας αυτή την πρόταση έχει μοναδική ευκαιρία εξιλέωσης έναντι των κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού.

      Όσο τα κόμματα, και ιδιαίτερα αυτά που εναλλάσσονται στην εξουσία, συνεχίζουν να διατηρούν «βαρίδια» που τα εκθέτουν ανεπανόρθωτα, τόσο η πολιτική στη χώρα μας θα εξακολουθεί να δεινοπαθεί. Μαζί της βέβαια δεινοπαθούμε και μείς. Είναι απαράδεκτο άλλοι να προσπαθούν να μας βγάλουν με το ζόρι ομοτράπεζους στο φαγοπότι και άλλοι αντί να κρεμαστούν, όπως θα τους συνέφερε, να επιμένουν να μας μιλάνε για σχοινί. Αλλά και η υπεκφυγή του υπουργείου στην Ερώτηση των δύο βουλευτών είναι εξίσου απαράδεκτη και ενδεικτική για το μήνυμα που οι πολιτικοί μας, ενώ λένε ότι το πήραν, δεν λένε να το κατανοήσουν.

Παύλος Γεωργίου

1 σχόλια :

Παύλος Γεωργίου είπε...

Σας κοινοποιώ την άμεση απάντηση του κ. Φ. Κουβέλη:

Κύριε Γεωργίου,

ευχαριστώ για τη γνωστοποίηση των επισημάνσεων και παρατηρήσεων που κάνετε για την «απάντηση» του Υπουργείου σε ερώτησή μας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για το «Ολυμπιακό Χωριό».

Θα επανέλθω. Η απάντηση είναι απαράδεκτη.

(Τα καλά σας λόγια με τιμούν)

Με τιμή,

Φώτης Κουβέλης
Πρόεδρος
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθήνας