8 Αυγ 2013

Καμία ανοχή στις χώρες που τάσσονται κατά των ομοφυλόφιλων

Επικριτικός σε όσες χώρες υιοθετούν νόμους που εισάγουν διακρίσεις κατά των ομοφυλοφίλων ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα, μετά την έγκριση από τη Ρωσία νομοσχεδίου που τιμωρεί την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα».
      «Δεν έχω καμία ανοχή απέναντι στις χώρες που μεταχειρίζονται τους ομοφυλόφιλους και τους διαφυλικούς με τρόπους που τους εκφοβίζουν ή τους πλήττουν», δήλωσε χθες το βράδυ ο Μπαράκ Ομπάμα στην εκπομπή του NBC «The Tonight Show with Jay Leno» απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υιοθέτηση του ρωσικού νόμου. 
        «Η εισαγωγή διακρίσεων είτε ως προς τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο ή τη σεξουλικότητα αποτελεί παραβίαση των θεμελιωδών κανόνων ηθικής που πρέπει να ισχύουν σε κάθε χώρα», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα. 
      «Η Ρωσία δεν είναι η μόνη που υιοθετεί τέτοιους νόμους», σημείωσε, αναφερόμενος χωρίς να τις κατονομάσει σε χώρες της Αφρικής «που, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, καταδιώκουν τους ομοφυλόφιλους». 
     Η Ουγκάντα διατηρεί το προβάδισμα με την εισαγωγή πρότασης νόμου, η οποία δεν εγκρίθηκε, ωστόσο, και προβλέπει την επιβολή της θανατικής ποινής για «διακεκριμένη ομοφυλοφιλία». 
     Ρωσικό νομοθέτημα, που επικυρώθηκε από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εισάγει την επιβολή προστίμων ύψους έως και 5.000 ρουβλίων στους πολίτες που διακινούν πληροφορίες προς ανηλίκους «με σκοπό την παρουσίαση μη παραδοσιακών μορφών σεξουαλικότητας» που είναι δυνατόν να προκαλέσουν τη «διαστρεβλωμένη αντίληψη» σύμφωνα με την οποία «οι ομοφυλοφιλικές και οι ετεροφυλικές σχέσεις είναι κοινωνικά ισότιμες». 
       Οι επικριτές του νόμου τον χαρακτηρίζουν ομοφοβικό και τόσο γενικής και αόριστης διατύπωσης που αναμφίβολα θα χρησιμοποιηθεί κατά αυθαίρετο τρόπο και με σκοπό την υποκίνηση εχθρικών προς τους ομοφυλόφιλους αισθημάτων στη χώρα.