2 Αυγ 2013

Spiegel: Ο Χέλμουτ Κολ σχεδίαζε να διώξει τους Τούρκους από τη Γερμανία

Aπόρρητο έγγραφο της βρετανικής κυβέρνησης που δημοσιεύει το Spiegel αποκαλύπτει ότι το 1982 ο καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ είχε συζητήσει με την Μάργκαρετ Θάτσερ το πως θα μειώσει κατά 50%, μέσα σε τέσσερα χρόνια, τον αριθμό των Τούρκωνπου ζούσαν στην Γερμανία. Σύμφωνα με το έγγραφο, ο τότε νεοεκλεγείς καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας είχε μιλήσει στην Θάτσερ για το σχέδιό του κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής τους στη Βόννη την 28η Οκτωβρίου 1982. 
     «Ο καγκελάριος Κολ είπε ότι ήταν απαραίτητο τα επόμενα τέσσερα χρόνια να μειωθεί ο αριθμός των Τούρκων κατά 50% -αλλά δεν μπορούσε να δηλώσει κάτι τέτοιο δημόσια. 
     Είναι αδύνατον η Γερμανία να ενσωματώσει τον τρέχοντα αριθμό των Τούρκων μεταναστών», αναφέρεται στα πρακτικά που επί 30 χρόνια ήταν απόρρητα. «Η Γερμανία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους Πορτογάλους, τους Ιταλούς, ακόμα και τους Νοτιοασιάτες, διότι οι κοινότητες αυτές ενσωματώνονται καλά», είχε πει ο τότε καγκελάριος, σύμφωνα με τα βρετανικά πρακτικά της συνάντησης. «Όμως οι Τούρκοι προέρχονται από ένα πολύ διαφορετικό είδος πολιτισμού. Η Γερμανία έχει ενσωματώσει 11 εκατ. Γερμανούς από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αλλά ήταν Ευρωπαίοι και δεν αποτέλεσαν πρόβλημα», προστίθεται. 
      Στη Γερμανία σήμερα ζουν σχεδόν 3 εκατ. Γερμανοί τουρκικής καταγωγής, πολλοί εκ των οποίων πήραν τη γερμανική υπηκοότητα μετά τις τροποποιήσεις για την νομοθεσία της μετανάστευσης, που έγιναν μετά την ήττα της CDU του Κολ στις εκλογές του 1998 από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Η Δυτική Γερμανία είχε προσκαλέσει πολλούς Τούρκους να μεταναστεύσουν μαζικά στη χώρα για να καλύψει τις ελλείψεις σε εργατικά χέρια που αντιμετώπιζε εν μέσω του «οικονομικού θαύματος», από το 1961 και μετά. 
     spiegel