29 Δεκ 2016

Αρχαίο θέατρο Αχαρνών: 10 χρόνια από την αποκάλυψη ενός σπουδαίου μνημείου

Το ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ –Κίνηση πολιτών για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών έχει την τιμή και την χαρά να σας προσκαλέσει στην εκδήλωση του MEGARON PLUS και του σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ , που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 19:00 μ.μ. στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα), με θέμα: Αρχαίο θέατρο Αχαρνών: 10 χρόνια από την αποκάλυψη ενός σπουδαίου μνημείου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσουν η κ. Λαζαρίδου Αναστασία, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, με θέμα: «Αρχαία μνημεία και κοινωνικός ιστός. Το παρόν και το μέλλον», η κ. Μαρία Πλάτωνος - Γιώτα, Αρχαιολόγος, με θέμα: «Η αποκάλυψη του θεάτρου των αρχαίων Αχαρνών. Δέκα χρόνια μετά» και ο κ. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Ο δήμος και το θέατρο». Τη συζήτηση θα συντονίζει ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
 Θα ακολουθήσει θεατρικό αναλόγιο (διάρκειας 30΄) βασισμένο στο έργο του Αριστοφάνη Αχαρνής, σε μετάφραση Λεωνίδα Ζενάκου και μουσική Χρήστου Λεοντή.

Σκηνοθεσία: Κωστής Καπελώνης
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Γκρίτσης, Γιάννα Μαλακατέ, Νίκος Νίκας, Νίκος Ορφανός και
 σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν
Το
Mo
υσικό Σύνολο Καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου του Δήμου Αχαρνών
Θανάσης Κατάρας φλάουτο, Νίκος Μπουρνέλης πιάνο, Μιχάλης Σωτηράκης μπουζούκι,
Κώστας Χατζηγεωργίου κιθάρα


Μετά το πέρας της εκδήλωσης η Κίνηση Πολιτών για την Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών, «ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ» και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» θα προσφέρουν ελαφρύ μπουφέ.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η διανομή δελτίων στο Μέγαρο Μουσικής θα ξεκινήσει την ίδια μέρα στις 5:30 μ.μ.
Για κρατήσεις θέσεων για μετάφορά από τις Αχαρνές με πούλμαν επικοινωνήστε τηλ. 6979407439 κ. Μαρίνη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε και το
site του Megaron Plus:

(
http://www.megaron.gr/default.asp?pid=5&la=1&evID=3398 )
ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
«Αρχαία μνημεία και κοινωνικός ιστός. Το παρόν και το μέλλον».
Με στόχο την ανάδειξη των μνημείων και την απόδοσή τους στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής αναλαμβάνει πρωτοβουλίες γόνιμης συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς.

Το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών δεν οφείλει να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά ως μεμονωμένος χώρος, αλλά η ανάδειξη του θα πρέπει να συνδεθεί με τις αρχαιολογικές θέσεις της ευρύτερης περιοχής, ανασυνθέτοντας την εικόνα της οργάνωσης του αρχαίου δήμου των Αχαρνών. Με αυτόν τον τρόπο η επίσκεψη δεν θα περιορίζεται στην απλή θέαση ενός μνημείου, αλλά οι επισκέπτες θα μπορούν να λάβουν μια πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τη διαχρονική σημασία του αρχαίου δήμου των Αχαρνών.
 Αναστασία Λαζαρίδου
Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής

«Η αποκάλυψη του θεάτρου των αρχαίων Αχαρνών. Δέκα χρόνια μετά».

Η ομιλία θα αποτελείται από  μια σύντομη εισαγωγή για  το Δήμο των Αχαρνών, τον μεγαλύτερο δήμο της Αττικής μετά την Αθήνα. Θα αναφερθούν στοιχεία για τη θέση, την κατασκευή και τη χρονολόγηση του θεάτρου, όπως αυτές προσδιορίζονται από τα μέχρι τώρα ανασκαφικά συμπεράσματα. Επίσης, θα αναδειχθεί η σημασία της εύρεσης του μνημείου, τόσο για την αρχαιολογική έρευνα, όσο και το σημερινό δήμο των Αχαρνών. Τέλος, θα απαριθμηθούν οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την πλήρη ανασκαφή και ανάδειξη του θεάτρου, καθώς και οι προοπτικές για την ανάδειξη και την -κατά το δυνατόν- αξιοποίησή του. 

Μαρία Πλάτωνος – Γιώτα,
Αρχαιολόγος.

«Ο δήμος και το θέατρο»

Το θέατρο εξελίχθηκε μέσα από τις συναθροίσεις ανθρώπων, των μελών δηλαδή ενός δήμου, θρησκευτικές ή πολιτικές. Ο δήμος ήταν το σύνολο των πολιτών μιας πόλης, αλλά και περιοχών μιας πόλης. Οι επί μέρους δήμοι συγκροτούσαν τον μεγάλο δήμο της πόλης. Το θέατρο έχει τις ρίζες του και το δημοκρατικό του χαρακτήρα στην οικειότητα των συναθροίσεων των μικρών κοινωνικών ομάδων, των τοπικών δηλαδή δήμων. Το δράμα, η μίμηση δηλαδή θείων ή ανθρωίνων πράξεων, εξελίχθηκε, όπως λέγει ο Αριστοτέλης, σε σπουδή παραδειγμάτων ανθρώπων καλύτερων του μέσου όρου με την τραγωδία και χειρότερων του μέσου όρου με την κωμωδία. Η Αττική, η πόλις των Αθηνών είχε περισσότερους από 100 τοπικούς δήμους. Πολλοί από αυτούς είχαν δικό τους θέατρο. Ο μεγαλύτερος δήμος της Αττικής ήταν οι Αχαρνές. Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο φωτίζεται η ιδιαίτερη σημασία του θεάτρου του αρχαίου δήμου που ξαναήλθε στο φως, τόσο ως μνημείο, όσο και ως ανακτώμενο πνευματικό κέντρο του σύγχρονου δήμου.

Βασίλειος Λαμπρινουδάκης,
Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.