24 Δεκ 2016

Με αυταπάτες και απάτες δεν γυρνάμε σελίδα, Αλέξη...

Του Κώστα Στούπα 
 Ο κ. Τσίπρας αρέσκεται να κάνει κηδείες με ξένα κόλλυβα. Για την ακρίβεια αρέσκεται να κάνει "γάμους" και "πανηγύρια" με ξένα "κόλλυβα". Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί ο "μποναμάς" των 617 εκατ. στους συνταξιούχους.
Ο κ. Τσίπρας επί της ουσίας μοιράζει χρήματα που δεν έχει καθώς πρόκειται για χρήματα που αφαίρεσε από ανθρώπους που δεν έχουν κανένα εισόδημα και τα μοιράζει σε ανθρώπους που έχουν έστω ένα πενιχρό εισόδημα.
Όταν το κράτος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα της τάξης των 6-7 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση αντί να καταβάλει μέρος αυτών επιλέγει με ένα επικοινωνιακό τρικ να στριμώξει την αξιωματική αντιπολίτευση ώστε να παραδεχθεί δημόσια πως δεν εγκρίνει την έστω και εφάπαξ "13η σύνταξη", πρόκειται για κυβέρνηση τουλάχιστον ανεύθυνη και επικίνδυνη. Επικίνδυνη γιατί ως προτεραιότητα δεν έχει τη δίκαιη κατανομή των βαρών για την έξοδο από την κρίση, αλλά τη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων που θα της επιτρέψει να εκμεταλλευτεί την καρέκλα της εξουσίας όσο το δυνατόν περισσότερο, αδιαφορώντας για την επόμενη μέρα.
Μη εξοφλώντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου η κυβέρνηση αφήνει εργαζόμενους χωρίς κανένα μισθό τα Χριστούγεννα και στέλνει ανθρώπους στην ανεργία. Πολλές από τις επιχειρήσεις στις οποίες χρωστάει και δεν πληρώνει το δημόσιο θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.
Επιπλέον η κυβέρνηση καθυστερεί να καταβάλλει συντάξεις σε ανθρώπους που έπρεπε να είχε αρχίσει να καταβάλλει από το καλοκαίρι. Και αυτή η κατηγορία θα περάσει τις γιορτές χωρίς κανένα έστω και πενιχρό εισόδημα.
Η κυβέρνηση διαπράττει αυτή την αδικία για μικροπολιτικούς επικοινωνιακούς λόγους. Το να πληρώνει κάποιος τις υποχρεώσεις του δεν αποτελεί είδηση. Το να μοιράζει "μποναμάδες" έστω και αν αποτελούν προϊόν κλοπής δημιουργεί θετικές εντυπώσεις και ας πρόκειται για απατεωνιά.
Η κυβέρνηση διατυμπανίζει δεξιά και αριστερά την μεγάλη επιτυχία της σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2016. Η επιτυχία αυτή ισχυρίζεται πως της δίνει το δικαίωμα να δώσει ένα δώρο στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού στο 11μηνο του 2016 ανήλθε σε 47,948 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,508 δισ. ευρώ ή 3,2% έναντι του στόχου για το 2016 που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2017.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2016 ανήλθαν στα 45,893 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,399 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα  ανήλθαν σε 44,659 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,454 δισ. ευρώ ή 3,4% έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού 2017.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42,417 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1,315 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 872 εκατ. ευρώ.
Αν  ακτινογραφήσουμε τα δεδομένα του τακτικού προϋπολογισμού θα πρέπει να το κάνουμε υπό τις εξής συναρτήσεις. Έσοδα-πρωτογενείς δαπάνες = Αποτέλεσμα. Έσοδα-πρωτογενείς δαπάνες - τόκοι= Αποτέλεσμα.  Έσοδα- Πρωτογενείς δαπάνες-τόκοι-μείον ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου = Αποτέλεσμα...
Έχουμε λοιπόν: Έσοδα 44,659 δισ. - 42,417 δισ. δαπάνες = 2,442 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα.
Οι δαπάνες όμως εμφανίζονται κατά 1,315  δισ. χαμηλότερα του στόχου. Αυτό σημαίνει πως το κράτος άφησε νοσοκομεία χωρίς γάζες, περιπολικά χωρίς καύσιμα, σχολεία χωρίς θέρμανση... ή δεν τα πλήρωσε, τα χρωστάει και οι προμηθευτές δεν κάνουν νέες παραδόσεις.
Άρα οι δαπάνες κανονικά θα έπρεπε να είναι 42,417 δισ. συν 1,315 δισ. Ευρώ  ίσον 43,732 δισ. Ευρώ. Όπερ, έσοδα 44,659 δισ. Ευρώ μείον δαπάνες 43,732 δισ. Ευρώ ίσον πρωτογενές πλεόνασμα 972 εκατ.
Αν υπολογίσει κάποιος πως το κράτος χρωστάει σε ιδιώτες περί 6-7 δισ. Ευρώ από ληξιπρόθεσμες μόνο οφειλές τότε μιλάμε για πρωτογενές έλλειμμα και όχι πλεόνασμα.
Πρωτογενές έλλειμμα θα προέκυπτε αν ως δια μαγείας εξαφανίζαμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και λαμβάναμε υπόψη την αόρατη οφειλή προς 140.000 νέους συνταξιούχους που έχουν κάνει σχετικές αιτήσεις και δεν έχουν λάβει συντάξεις εντός διμήνου όπως ορίζει ο νόμος. Μόνο από αυτή την καθυστέρηση προκύπτει  μια ετήσια οφειλή κοντά στο 1,5 δισ. Ευρώ.
Ακόμη και σε πρωτογενές επίπεδο η χώρα παραμένει ελλειμματική, το να την παρουσιάζει η κυβέρνηση πλεονασματική και να μοιράζει "μποναμάδες" σημαίνει πως την οδηγεί σε χρεωκοπία και δεν έχει κανένα σκοπό να την βγάλει από την κρίση. Ανάλογη είναι η εικόνα και σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού όπου συμπεριλαμβάνονται και οι δημόσιες επενδύσεις.
Επιπλέον για να μιλάμε για επιστροφή της χώρας σε μια κανονικότητα όπου θα σταματήσουν οι περικοπές συντάξεων και μισθών στις πρωτογενείς δαπάνες θα πρέπει να προσθέσουμε και κάποιους τόκους που πρέπει να πληρώνουμε σε ετήσια βάση για το χρέος των 320 δισ. ευρώ περίπου. Ακόμη και με ένα χαριστικό επιτόκιο της τάξης του 1,5-2% αθροίζεται ένα ετήσιο ποσό της τάξης των 6-7 δισ. ευρώ.
Από τη σύγκριση των παραπάνω αριθμών είναι φανερό πως δεν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά έλλειμμα. Αν προσθέσουμε και τόκους η εικόνα χειροτερεύει. Επτά χρόνια μετά τη χρεωκοπία παρά τις συνεχείς αυξήσεις φόρων το κράτος δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες του.
Αν λάβουμε υπόψη πως η αύξηση των φόρων σύντομα θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα στα έσοδα καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εξαντλείται, η χώρα δεν κινείται σε έξοδο από τη κρίση αλλά σε κατάρρευση. Ήτοι, σε αδυναμία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και οικονομική δυσπραγία.
Πρόκειται ή δεν πρόκειται για κυβέρνηση απατεώνων;...