15 Απρ 2014

Ομιλία τού Θανάση Κατσιγιάννη καί φωτογραφίες από τά εγκαίνια τού εκλογικού κέντρου

Τό φωτογραφικό υλικό μάς τό παρέδωσαν ο Λάμπης Καλογεράκης καί ο Γιώργος Νιώρας 
      Φίλες και φίλοι, Δημότες και συναγωνιστές, 
      Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου που μας τιμάτε με την παρουσία σας. Εδώ σήμερα μαζί μας είναι το μέλλον των Αχαρνών: Οι νέοι άνθρωποι που έρχονται μαζί μας, γιατί θέλουν να ζουν σε μια πόλη που θα αγκαλιάζει τα όνειρα και τις ελπίδες τους. Οι έμπειροι συμπολίτες μας που καταθέτουν την πείρα τους στο κοινό μας αγώνα…Στον αγώνα που δίνουμε για να στήσουμε αυτήν την περήφανη πόλη και πάλι στα πόδια της. Όλες οι Αχαρνές είναι σήμερα μαζί μας: Από το Κέντρο της Πόλης. Από τη Χαραυγή, την Αυλίζα, τον Πλάτωνα, τον Άγιο Δημήτριο, την Αγία Άννα, τον Κόκκινο Μύλο, τους Θρακομακεδόνες, τη Βαρυμπόπη. Όπου και να μένουν, όποια κι αν είναι η καταγωγή τους, όποιο κόμμα κι αν ψηφίζουν. Αναγνωρίζουν σε μας την ανεξάρτητη υποψηφιότητα και συντάσσονται μαζί μας. Συντάσσονται μαζί μας κι απαιτούν: Αποκαθήλωση τώρα του παλιού συστήματος και των νοοτροπιών διοίκησης που κατάντησαν αυτήν την ιστορική πόλη σε κέντρο φτώχιας, ανεργίας και εγκληματικότητας. Ζητάνε Νέα Πόλη, Νέες Αχαρνές, με αξιοκρατία και αξιοποίηση των τεράστιων συγκριτικών πλεονεκτημάτων αυτού του ευλογημένου τόπου. 
    Φίλοι και συναγωνιστές, 
     Ξεκινάμε δυνατά τον προεκλογικό αγώνα για να φέρουμε τον συνδυασμό στην πρώτη γραμμή για το Δήμο των Αχαρνών. Το προηγούμενο διάστημα επισκεφθήκαμε πολλούς. Μιλήσαμε με νέους συμπολίτες μας. Είδαμε ανθρώπους δραστήριους που αγωνίζονται για την πόλη μας μέσα από συλλόγους και φορείς. Τώρα όλοι μαζί σηκώνουμε ψηλά το λάβαρο της ανατροπής. Συναντιόμαστε εδώ στο εκλογικό μας κέντρο, συναντιόμαστε στους δρόμους, στα μαγαζιά. Από παντού στέλνουμε το μήνυμα πως οι Αχαρνές αλλάζουν. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα για να απαλλαγούμε από το παλιό σύστημα διοίκησης, η πόλη μας θα οδηγηθεί σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Κι αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε. Που δεν το αξίζουμε. Που δεν έχουμε δικαίωμα να το αφήσουμε να συμβεί στα παιδιά μας. 
     Ποιο όμως είναι αυτό το σύστημα διοίκησης; Ας το ονομάσουμε. Είναι όλοι αυτοί που ενώ υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα με χρηματοδότηση, έχουν αφήσει την πόλη μας απροστάτευτη από τις πλημμύρες – να βουλιάζει με την πρώτη σταγόνα της βροχής. Είναι αυτοί που εν έτει 2014 έχουν αφήσει γειτονιές της πόλης μας με βόθρους αντί να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις, ώστε να λυθεί μια για πάντα το πρόβλημα του αποχετευτικού. Είναι αυτοί που εν έτει 2014 έχουν τον Πλάτωνα, το Μονομάτι, το Άγιο Γιάννη τον Ρώσο, τα Μεγάλα Σχοίνα Β εκτός σχεδίου πόλης, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να στερούνται βασικές υποδομές στην καθημερινότητά τους. Τέλος – αν και θα μπορούσα να μιλάω μέχρι αύριο για όλα αυτά – είναι αυτοί με τα ψεύτικα χαμόγελα και το ξύλινο πολιτικό λόγο που υπόσχονται χωρίς να πραγματοποιούν. Που αλλάζουν τις παρατάξεις σαν τα πουκάμισα αρκεί να είναι κοντά στην εξουσία. Που μέσα τους δεν καίει κάποιο όραμα για το μέλλον της πόλης μας, αλλά η ικανοποίηση ότι έκαναν ακόμα ένα ρουσφέτι, κι εκβίασαν ακόμα έναν δημότη να τους ψηφίσει. Όμως αγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές ο καιρός όλων αυτών έχει τελειώσει και το ξέρουν. Η καρδιά και τα όνειρα των Αχαρνέων για μια νέα πόλη αποδεικνύονται πιο δυνατά από το όποιο ρουσφέτι ή εκδούλευση μας πουλάνε για να μας δελεάσουν. 
     Οι Αχαρνείς ξέρουν: 
   -Πως στην εποχή της κρίσης, πρέπει να κάνουμε το πρόβλημα του γείτονά μας δικό μας πρόβλημα, για να σηκωθούμε ψηλά ως Δήμος. 
     -Πως πρέπει να δουλέψουμε με σχέδιο και πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της πόλης μας, όχι διαχειριστικά. 
     -Πως πρέπει να δουλέψουμε με όραμα, για να βγάλουμε στην επιφάνεια την φωτεινή πλευρά της πόλης μας. 
      Η φωτεινή πλευρά αυτής της πόλης είναι πολύ πιο δυνατή από την εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά. Ήλθε ο καιρός λοιπόν να δείξουμε σε όλους τι αξίζουμε. Με τη Νέα Πόλη/ Νέα Πνοή στη διοίκηση του Δήμου. Με ένα πρόγραμμα δράσεων και πολιτικών με Γνώση και δουλεμένο στη λεπτομέρεια. 
    Ναι φίλοι συναγωνιστές, με Γνώση. Γιατί εμείς δεν ασχολούμαστε με κοκορομαχίες και λαϊκισμούς, όπως κάνει η σημερινή διοίκηση και η αντιπολίτευση. Εμείς μαζεύουμε τα προβλήματα, κάνουμε συναντήσεις με αρμοδίους σε υπουργεία και δουλεύουμε πάνω σε τεχνικά ζητήματα, ώστε ως δημοτική αρχή να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε προγράμματα που θα κάνουν καλύτερη τη ζωή μας στην πόλη. Θα υπάρξει σύντομα ανακοίνωση τύπου με το πρόγραμμα μας. 
    Εδώ θέλω να σταθώ σε μερικά μόνο σημεία. Σε σημεία που δείχνουν πως εμείς ξέρουμε, και ετοιμαζόμαστε να αδράξουμε ευκαιρίες για την πόλη μας, σε αντίθεση με όλους τους άλλους. 
     Για την καθημερινότητα, για μια πόλη καθαρή. Μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ φέρνουμε στην πόλη μας τον Στεγανό Καφέ Κάδο. Τέλος δηλαδή στις άσχημες μυρωδιές από τα αποφάγια, στους δρόμους και τις γειτονιές μας. Αυτή η δυνατότητα φίλοι μου υπάρχει. Κι όμως, η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν έκανε κάτι, δεν μας μίλησε ποτέ για όλα αυτά. Αυτοί δεν είναι καν ικανοί να βάλουν την ανακύκλωση να λειτουργήσει, όχι να φροντίσουν να έχει η πόλη μας σύγχρονα συστήματα αποκομιδής. 
      Εγκληματικότητα. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει φωτισμό σε κάθε σημείο της πόλης με λάμπες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Περιλαμβάνει πρόταση για την αξιοποίηση των ανθρώπων της δημοτικής αστυνομίας Αχαρνών που θα ενταχθούν στην ΕΛ.ΑΣ. Περιλαμβάνει κι άλλα πολλά όμως εγώ θα σταθώ σε ένα. 
    Σχέδια Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων – ΣΟΑΠ. Δηλαδή αναπλάσεις υποβαθμισμένων περιοχών με προβλήματα εγκληματικότητας γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια. Θα μπορούσαμε να έχουμε προχωρήσει σε κάτι τέτοιο στον Αγ. Δημήτριο. Θα μπορούσαμε να είχαμε προχωρήσει…αναβαθμίζοντας την περιοχή αυτή, δίνοντας αξία στα οικόπεδα και τα σπίτια, δημιουργώντας αίσθημα ασφάλεια στους δημότες. Κι όμως, δημοτική αρχή και αντιπολίτευση, δεν έκαναν κουβέντα για όλα αυτά. Δεν κάνουν κουβέντα ακόμα και σήμερα που έχουμε εκλογές, γιατί απλά δεν γνωρίζουν, δεν ενδιαφέρονται. Μόνο για τον λαϊκισμό ενδιαφέρονται, για την καρέκλα, και για τις ψευτοδημοσκοπήσεις που μας πετάνε στα μούτρα, νομίζοντας πως μπορούν να ξεγελάσουν τους κατοίκους των Αχαρνών. Ποιοι; Οι τάχα τιμητές των συμφερόντων των Αχαρνέων που τόσα χρόνια τώρα μόνο για το καλό της πόλης μας δεν έχουν δουλέψει. Ακόμη… 
     Πρόγραμμα «πολιτιστικές διαδρομές». Ενσωματώνουμε τον πολιτισμό μας στην καθημερινότητα του πολίτη. Φέρνουμε την ευρύτερη περιοχή του αρχαίου θεάτρου εδώ πιο πέρα στο φως, και μέσα από ένα δίκτυο βιοκλιματικών διαδρομών την ενοποιούμε, με την κεντρική πλατεία κι άλλα σημεία της πόλης. Τέτοιου είδους δράσεις έχουν ήδη γίνει στην Ελλάδα και ετοιμάζονται να γίνουν με την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και των γύρω δρόμων στο κέντρο της Αθήνας. Γιατί να μην είμαστε κι εμείς ένας από τους πρωτοπόρους που θα δώσουμε αξία και ζωή στον τόπο μας μέσα από τον πολιτισμό; Ή μάλλον για να χρησιμοποιήσω τον σωστό χρόνο: Γιατί δεν τα έκανε όλα αυτά η απερχόμενη δημοτική αρχή; Τις φιέστες και τα τάχα υπηρεσιακά ταξιδάκια στο εξωτερικό τα ήξεραν και τα ακριβοπλήρωναν. Αυτά που λέμε εμείς δεν τα ήξεραν; 
     Φίλοι και συναγωνιστές 
     Βλέπω το αρχαίο θέατρο και σκέφτομαι πόσο πολύ θα γέμιζε την πόλη μας με επισκέπτες, αν αναδεικνυόταν με τον τρόπο που σας είπα. Βλέπω τεράστιες εκτάσεις, όπως οι Λεκάνες και το κτήμα της Αμυγδαλέζας, και σκέφτομαι πόσο θα είχαν βοηθήσει την οικονομία μας, αν είχαν διαμορφωθεί σε υποδοχείς δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας, στους τομείς των νέων τεχνολογιών, της εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας. Βλέπω την Πάρνηθα. Το Μεγαλύτερο μέρος του δρυμού ανήκει σε εμάς, και θα μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει δράσεις για τη σύνδεσή της με την υπόλοιπη πόλη και την αγορά μας. Βλέπω τις Αχαρνές γεμάτες νιάτα, με μια δημογραφική έκρηξη στις νεαρές ηλικίες πραγματικά πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Αυτή η πόλη βρίσκεται σήμερα στα γόνατα φίλοι μου!!! Αυτή η πόλη είναι πνιγμένη στα δανεικά και βαρυγκωμάει κάτω από το έγκλημα!!! Εεεε ήρθε η στιγμή να τελειώνουμε με τούτη την παραφωνία.
        Ήρθε η στιγμή οι δυνατότητες της πόλης να γίνουν πράξη. Να βγουν οι Αχαρνές μπροστά. Να δείξουν σε όλους τι πραγματικά αξίζουν, και να μας συμπαρασύρουν σε έναν δρόμο ανάπτυξης, που μόνο αυτές μπορούν να μας προσφέρουν. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. 
     Δουλεύοντας μαζί καθημερινά, μέσα από το δημοτικό συμβούλιο και τις γειτονίες. Με τη δημιουργία συμμετοχικών διαδικασιών στην λήψη αποφάσεων για τους δημότες. Στέλνοντας όλους όσους δεν αγάπησαν ποτέ αυτήν την πόλη και δεν την πίστεψαν στα πίσω έδρανα της αντιπολίτευσης. Πραγματικά μπορούμε!!! 
     Φίλες και φίλοι, 
      Θα έχετε ακούσει να λένε για μένα πως δεν σκορπάω δεξιά και αριστερά χαμόγελα και αγκαλιές, χαλώντας έτσι το πρότυπο του πολιτικού Καλοχαιρέτα. Πως είμαι τεχνοκράτης και «ενοχλώ» συχνά τους αρμοδίους για το πώς θα γίνουν οι Αχαρνές μια πόλη με ταυτότητα και χαρακτήρα. Πως τον καιρό που υπήρξα βουλευτής δεν κοίταξα να πιάσω την καλή. Τα λένε όλα αυτά φίλοι μου σαν ελαττώματα, και γελάνε μέσα από τα δόντια τους γεμάτοι πονηριά. 
     Όμως για κοιτάξτε γύρω σας στην πόλη μας. Δείτε την εγκατάλειψη και την απόγνωση που νιώθουν οι δημότες μας ως αποτέλεσμα της ανεργίας και της έλλειψης σχεδίου από τον δήμο για τη στήριξη της τοπικής μας αγοράς. Δείτε τον φόβο που νιώθουν δημότες και έμποροι από την εγκληματικότητα και την αναδουλειά. Και μετά πείτε μου, ποιος μπορεί να κοιτάξει αυτούς τους ανθρώπους ίσα στα μάτια χωρίς να λυγίσει από ενοχές; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί τη διαφάνεια, την ειλικρίνεια, την αλληλεγγύη που έχει ανάγκη η πόλη μας για να ορθοποδήσει και να νοιώσει επιτέλους ελπίδα; 
      Η χλεύη λοιπόν όλων αυτών των «τσαμπουκάδων» της πολιτικής είναι βούτυρο στο ψωμί μας. Εμείς δεν είμαστε τσάμπα μάγκες στη Νέα Πόλη/Νέα Πνοή. Εμείς τολμάμε ουσιαστικά. Βγαίνουμε μπροστά στον αγώνα κατά κατεστημένων νοοτροπιών που βολεύονται με τη φτώχια και την ανασφάλεια στην πόλη μας. Γιατί μη γελιέστε. Στην πόλη μας υπάρχουν τέτοια συστήματα. Υπάρχουν συστήματα που τώρα με την κρίση βρίσκουν ευκαιρία για ακόμη περισσότερο ρουσφέτι, για ακόμη πιο σκληρή πολιτική ομηρία. 
        Εμείς είμαστε μακριά από όλα αυτά. Φέρνουμε στο δήμο Νέο Ήθος Διοίκησης, με την συνδρομή όλων των ανθρώπων που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιό μας. Ανθρώπων με βλέμμα καθαρό, που κατεβαίνουν με τη Νέα Πόλη/ Νέα Πνοή για να προσφέρουν όχι για να βολευτούν. Ανθρώπων με όρεξη για δουλειά που αφιερώνουν από τον πολύτιμο χρόνο τους για να δουν την πόλη μας να προκόβει. Ανθρώπων με νέες ιδέες που ξέρουν που βρίσκονται οι εξελίξεις και θέλουν τις Αχαρνές στο επίκεντρο αυτών. 
      Ανεξάρτητοι, περήφανοι, παλιοί και νέοι κάτοικοι, ο δήμος αυτός είναι το σπίτι μας, είναι οι αναμνήσεις μας, είναι ο τόπος που μεγαλώνουν τα παιδιά μας, είναι η επόμενη μέρα. Είναι το μέλλον που θα χτίσουμε μαζί για την πόλη που αγαπάμε και πιστεύουμε. Τέρμα τα Αστεία. Τίποτα όπως παλιά: Νέο Ξεκίνημα-Νέες Ιδέες, Νέα Πνοή, στο Δήμο Νέα Πόλη 
       Στις Εκλογές της 18ης Μαΐου δίνουμε δυνατά το παρών. Όλοι όσοι αγαπάμε αυτήν την πόλη…Αγωνιζόμαστε Μαζί!!! Παίρνουμε την απόφαση. 
       Στέλνουμε τη Νέα Πόλη/Νέα Πνοή στη διοίκηση του δήμου κι Αλλάζουμε τον τόπο μας οριστικά. 
    Σας ευχαριστώ.