11 Μαρ 2019

Και στην Ελλάδα καίνε τον βασιλιά καρνάβαλο...

Του Αντώνη Δαρζέντα
Όταν είδα την είδηση έτρωγα σε ένα εστιατόριο στο king's cross. Το εστιατόριο βρίσκεται στη θέση που πριν 150 χρόνια ήταν οι αποθήκες κάρβουνου για τα τρένα της Μεγάλης Βρετανίας. Τώρα είναι ένας πολύ όμορφος χώρος με νέα καταστήματα όπου κυρίως νέοι Λονδρέζοι απολαμβάνουν καφέ ή φαγητό σε μια εντελώς αναμορφωμένη συνοικία και όπου μεγάλες εταιρίες έχουν μεταφέρει τα γραφεία τους τραβώντας τα μεγαλύτερα και τα καλύτερα μυαλά από όλο τον κόσμο. Τα γραφεία του Facebook και της Google είναι εδώ. Η φίλη μας που μας φιλοξένησε μας είπε πως εδώ δουλεύει μια καλή της φίλη, που τελείωσε Μαθηματικό σε ελληνικό πανεπιστήμιο από μια μέση ελληνική οικογένεια και ακολούθως έκανε διδακτορικό στην Αγγλία. Καλοπληρώνεται και χαίρει εργασιακών συνθηκών πρωτόγνωρων για τα δικά μας δεδομένα.
Έτσι ένα προάστιο που φτωχοί και βασανισμένοι εργαζόμενοι φτυάριζαν κάρβουνο για τα βρετανικά τρένα έχει μετατραπεί σε ένα πεντακάθαρο, πανέμορφο μέρος όπου νέοι μορφωμένοι άνθρωποι βρίσκουν δουλειά, διασκεδάζουν, παράγουν, δημιουργούν και ταυτόχρονα τραβούν τον κόσμο μπροστά.
Την ίδια στιγμή, η είδηση που έμαθα για την αγαπημένη μου Πάτρα είναι πως ο βασιλιάς Καρνάβαλος απεικονίζει το σύστημα της Αστικής Δημοκρατίας κατά τον δήμαρχο μας, που με τη βοήθεια του κακού Κεφαλαίου και των γραναζιών του εκμεταλλεύονται τον εργαζόμενο τον καθυποτάσσουν και τον εκμεταλλεύονται. Ακολουθεί η είδηση σε εισαγωγικά.
"Τα γρανάζια του όλου συστήματος λειτουργούν στην εντέλεια, το σύστημα δουλεύει με μηχανικό ρυθμό ακριβείας, που τον δίνουν οι τυμπανιστές του και οι μουσικοί του, αρμονικά και κατευθυνόμενα, έτσι ώστε να μας κοιμίζουν και να ακολουθούμε σαν υπνωτισμένοι τις γραμμές του.
Με βάση το σχέδιο του άρματος του Βασιλιά Καρνάβαλου, ο κάθε μηχανισμός, το κάθε γρανάζι, η κάθε παρουσία μέσα στο όλο σύστημα εκπληρώνει τον δικό του ρόλο, εξυπηρετώντας την όλη λειτουργία του συστήματος για να πετυχαίνει τον σκοπό που θέλει."
Διάβασα την είδηση ξανά. Σήκωσα το κεφάλι μου. Είδα εμπρός μου ξανά ένα σημείο που πριν από 150 χρόνια ήταν αποθήκες κάρβουνου να έχει γίνει ένα μέρος όπου το Μεγαλύτερο Κεφάλαιο του κόσμου η Google και το Facebook αλλά και τόσες άλλες, το μεταμόρφωσαν σε ένα από τα πιο όμορφα προάστια του Λονδίνου. Και ένα μέρος με τους καλύτερα πληρωμένους και με τις καλύτερες εργασιακές συνθήκες, εργαζόμενους. Όπου το Μεγάλο Κεφάλαιο και η Αστική Δημοκρατία των οποίων το ομοίωμα καίμε στην Πάτρα κάνουν ακριβώς αυτό. Κάνουν τα γρανάζια "να λειτουργούν στην εντέλεια".
Λίγες ώρες με χώριζαν από την επιστροφή στην εορτάζουσα Πάτρα. Την Πάτρα της ανεργίας, των κλειστών μαγαζιών, των γεμάτων καφέ με ανέργους νέους, της στασιμότητας, της μετανάστευσης, των σκουπιδιών, των κατεστραμένων δρόμων και πεζοδρομίων αλλά πιο πολύ των κατεστραμένων ονείρων.
Που θα κάψει τον Καρνάβαλό της. Το Κεφάλαιο και την Αστική Δημοκρατία.
Και κατάλαβα γιατί το King's cross θα συνεχίσει να μαζεύει τους νέους για δουλειά και καλλίτερη ζωή και γιατί η Πάτρα θα συνεχίσει να καίει τους Καρνάβαλούς της.
Και μαζί τα όνειρά της, τα μορφωμένα της παιδιά και το μέλλον της χώρας.
liberal