16 Νοε 2019

Αγία Άννα: Ανοιχτά γήπεδα

Ασφαλείς, Σύγχρονοι και με Ελεύθερη Πρόσβαση Αθλητικοί Χώροι

Ως κάτοικοι της Αγίας Άννας βιώνουμε καθημερινά την αγωνία για τα παιδιά μας σε μια συνοικία όπου καθημερινά υποβαθμίζεται και δεν έχει τίποτα να τους προσφέρει. Χωρίς παιδικές χαρές, με μια πλατεία αφημένη στην τύχη της και οι εξωτερικοί αθλητικοί χώροι να θυμίζουν τριτοκοσμικές εικόνες.

Στις συνέπειες της υποβάθμισης της περιοχής μας, όπου τα παιδιά και οι νέοι δεν έχουν καμία διέξοδο, σε μια περιοχή όπου η εγκληματικότητα είναι στο προσκήνιο, είναι οι γονείς να πρέπει να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να μετέχουν σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Στη συνοικία μας η σχολική κοινότητα απαρτίζεται από το 9ο Νηπιαγωγείο, το 9ο Δημοτικό, το 6ο Γυμνάσιο και το 5ο ΓΕΛ. Οφείλουμε να αναφέρουμε και τις Εργατικές Κατοικίες. Εύκολα μπορούμε λοιπόν να αντιληφθούμε τον πληθυσμό παιδιών, εφήβων και νέων στην περιοχή μας.
Επιδιώκουμε εδώ και καιρό την πλήρη αποκατάσταση των ανοιχτών γηπέδων και του χώρου που τα περιβάλει όπου είναι ο μοναδικός αθλητικός χώρος με ελεύθερη πρόσβαση στη συνοικία μας, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης και να λειτουργήσει για τα παιδιά μας ως σημείο αναφοράς με αθλητικό χαρακτήρα. Ασφαλής και Σύγχρονος.

Αναζητώντας λύση εντοπίσαμε το πρόγραμμα Φιλόδημος και καταθέσαμε αίτημα στις 23/04/2019 ζητώντας να αξιοποιηθεί η κρατική χρηματοδότηση και να αποκατασταθούν πλήρως τα γήπεδα καθώς και ο χώρος που τα περιβάλει. Η απερχόμενη,  Δημοτική Αρχή παραδέχτηκε πως τους ''ξέφυγε'' και το αίτημα μας εισήχθη στο δημοτικό συμβούλιο στις 30/04/2019 όπου ο τότε Δήμαρχος προσφώνησε κατά την εισήγηση του ότι πρόκειται για ένα αίτημα από την Αγία Άννα. Οι παρευρισκόμενοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, μερικοί εκ των οποίων στελεχόνουν την σημερινή Δημοτική Αρχή το υπερψήφισαν ομόφωνα, όμως παρόλα αυτά, η απόφασή τους αυτή, όπως ενημερωθήκαμε τις επόμενες μέρες, δεν υπήρχε στα πρακτικά και δεν δημοσιεύθηκε στη διαύγεια παρά μόνο το μέρος που αφορούσε την έγκριση της αποδοχής της χρηματοδότησης λέγοντας μας πως έχει καταγραφεί στο ηχητικό.

Μετά το ατύχημα στη Χίο, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Αθλητισμού, στις 3 Σεπτεμβρίου με την κοινή τους απόφαση, δίνουν προθεσμία ενός έτους προκειμένου το σύνολο των εγκαταστάσεων, είτε είναι ολυμπιακές είτε ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είτε στην Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού να ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις ασφάλειας. Καλούν την Αυτοδιοίκηση και τους Δημάρχους να διεξάγουν τους σχετικούς ελέγχους και εργασίες προκειμένου οι εγκαταστάσεις τους να έλθουν σε αυτό το επίπεδο, αναφέροντας πως δεν υπάρχει κανένα άλλο χρονικό περιθώριο από αυτόν το συγκεκριμένο που δίνουν.

Και ρωτάμε: Τι θα συμβεί; Θα τα κλείσετε;;;

Στις 25/09 το υπουργείο εσωτερικών εξήγγειλε νέα παράταση στο πρόγραμμα, δίνοντας για ακόμα μια φορά την ευκαιρία να ενταχθεί ο συγκεκριμένος χώρος. Ωστόσο η Δημοτική Αρχή κωφεύει.

Η νέα Δημοτική Αρχή, όπως πληροφορούμαστε, στο ζήτημα των αθλητικών εγκαταστάσεων και θέλοντας να αξιοποιήσει την χρηματοδότηση που έχει πλέον στην διάθεσή της, προσανατολίζεται σε άλλες προτεραιότητες, όπως τη βελτίωση των κλειστών γηπέδων, προσπερνώντας την ανάγκη των κατοίκων να έχουν στις συνοικίες τους, δίπλα τους, ελεύθερους χώρους άθλησης.

Σε ένα Δήμο πλέον των 100 χιλιάδων κατοίκων, η νέα Δημοτική Αρχή θα πρέπει να φροντίσει να εξασφαλίσει ελεύθερους χώρους άθλησης και αυτό μπορεί να το πραγματοποιήσει αξιοποιώντας την κρατική χρηματοδότηση,  τα δικά μας χρήματα.

Είμαστε αντίθετοι σε κάθε λογική που καλλιεργεί συστηματικά μειωμένες προσδοκίες και έχει ένα και μοναδικό στόχο, να περιορίζει συνεχώς τις απαιτήσεις των πολιτών- γονέων ώστε να είναι ευχαριστημένοι με αυτά τα λίγα που τους αφήνουν να έχουν.

Διεκδικούμε τα αυτονόητα για τα παιδιά μας και ζητούμε από την Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποδείξουν έμπρακτα ότι δεν αγνοούν του πολίτες αυτής της πολύπαθης πόλης.

Ως κάτοικοι της Αγίας Άννας ζητάμε να ενταχθεί ο χώρος των ανοιχτών γηπέδων στη πρόταση 4 του Προγράμματος Φιλόδημος ΙΙ και να αποκατασταθεί πλήρως, τόσο ο χώρος των γηπέδων όσο και ο χώρος που τα περιβάλλει ώστε να είναι Ασφαλής, Σύγχρονος και με Ελεύθερη πρόσβαση.

Καλούμε τους Συλλόγους και Φορείς της περιοχής να ανταποκριθούν στο δίκαιο αίτημα μας και να στηρίξουν αυτή μας την προσπάθεια.

           Γιατί τα παιδιά μας το δικαιούνται και εμείς οφείλουμε να τους το παρέχουμε.
23/10/2019
Συντονιστικό Κατοίκων Αγίας Άννας