13 Μαρ 2012

Την ενίσχυση των θεσμών του εθνικού κράτους έναντι της ΕΕ στηρίζουν οι Γάλλοι

Την ενίσχυση των θεσμών του εθνικού κράτους έναντι της ΕΕ στηρίζουν οι Γάλλοι ανεξαρτήτως πολιτικού κόμματος που στηρίζουν. Πιο συγκεκριμένα έρευνα που πραγματοποίησε η LeMonde απέδειξε ότι το 65% των Γάλλων τίθεται υπέρ της ενίσχυσης των εθνικών θεσμών ακόμα κι’ αν αυτό περιορίσει ή βλάψει τις δομές της ΕΕ.Την θέση αυτή στηρίζουν το 82% των οπαδών του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Λεπέν, το 60% των ψηφοφόρων των αριστερών κομμάτων, το 54% των οπαδών του κόμματος του Σαρκοζί, το 50% των ψηφοφόρων των σοσιαλιστών και το 46% των ψηφοφόρων του κόμματος των Πρασίνων.

Να σημειωθεί ότι η ερώτηση “θέλετε να ενισχυθούν οι θεσμοί της ΕΕ, ακόμα κι αν αυτό οδηγήσει σε περιορισμό των εθνικών κρατικών θεσμών”, συγκέντρωσε το 38%. Στην ερώτηση αν ο νέος Γάλλος πρόεδρος πρέπει να ρίξει βάρος στην οικοδόμηση ενός γαλλο-γερμανικού άξονα μόνο το 10% ετέθη υπέρ της πρότασης αυτής.

Αντίθετα, οι Γάλλοι ψηφοφόροι σε ποσοστό 52% ετάχθησαν υπέρ μιας ευρωπαϊκής δυναμικής με βάση της συλλογικότητα, και ένας στους τρείς (35%) εξέφρασε την άποψη ότι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας θα πρέπει να υπερασπιστεί περισσότερο την εθνική ανεξαρτησία. Η Ευρώπη, καταλήγει η εφημερίδα, πείθει λίγο, και ενθουσιάζει ακόμα λιγότερο.