1 Μαΐ 2013

«Η Κίνα προσέφερε 10 δισ. ευρώ για φυσικό αέριο αλλά Αναστασιάδης & Χριστόφιας είπαν "όχι"»

Με μια αποκάλυψη "βόμβα" πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία η ιδρυτική συνέλευση του νέου κόμματος που δημιούργησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γ. Λιλλήκας. 
      Οπως είπε ο Γ.Λιλλήκας υπήρχε πρόταση από Κινέζους επενδυτές για προαγορά φυσικού αερίου αξίας 10 δισ. ευρώ ακόμα και πριν την τρίτη επβεβαιωτική γεώτρηση, αλλά τόσο η κυβέρνηση Χριστόφια όσο και η κυβέρνηση Αναστασιάδη αδιαφόρησαν χωρίς να υπάρχει λογική εξήγηση. 
      Ο Γ.Λιλλήκας είπε μάλιστα ότι η πρόταση είναι ακόμα σε ισχύ. 
      Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους πολίτες ανεξάρτητα από ιδεολογική ταυτότητα να ενταχθούν στο κόμμα του, το οποίο θέλει να το καταστήσει πόλο αντίστασης στο Μνημόνιο.    
      Ο 53χρονος πολιτικός από την Πάφο, είχε εκλεγεί δύο φορές βουλευτής με το ΑΚΕΛ (1996 και 2001) και υπηρέτησε ως υπουργός Εμπορίου (2003-2006) και Εξωτερικών (2006-2007) στην κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου. Στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου ήταν υποψήφιος και ήρθε τρίτος, πίσω από τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Σταύρο Μαλά, συγκεντρώνοντας όμως το σημαντικό ποσοστό του 26,15%. 
       Σύμφωνα με τον Γιώργο Λιλλήκα, που έκανε «έκκληση σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα ιδεολογίας και ταυτότητας, να ανταποκριθούν στο κάλεσμά του», η Συμμαχία Πολιτών είναι «κοινωνικό Κίνημα, που θέλει να δώσει δύναμη και ρόλο στους πολίτες, μακριά και έξω από στεγανά και κατεστημένα». 
      Μιλώντας στην ιδρυτική συνέλευση του Κινήματος άσκησε έντονη κριτική για τους χειρισμούς σε θέματα οικονομίας και είπε ότι «η Κύπρος βρίσκεται υπό οικονομική κατοχή». «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι -είπε- να ανεχόμαστε τον γερμανικό ηγεμονισμό και πρέπει να τεθεί το Μνημόνιο σε δημοψήφισμα». 
      Κάλεσε τους πολίτες σε «συστράτευση στον αγώνα για αποτροπή σχεδιασμών που επιδιώκουν να μετατρέψουν την Κύπρο σε αποικία της Τρόικας και να υποθηκεύσουν το φυσικό αέριο». 
      Κατήγγειλε ότι «την οικονομική εξάρτηση της Κύπρου θα ακολουθήσει η προσπάθεια επιβολής λύσης του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου Ανάν». 
       Στη Συμμαχία Πολιτών προσχώρησαν πρώην βουλευτές και κομματικά στελέχη όπως: οι πρώην βουλευτές του ΑΚΕΛ Άγης Αγαπίου και Κυριάκος Τυρίμος και του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης. 
      Επίσης, προσχώρησαν οι Στέλιος Αμερικάνος, Χριστόδουλος Ταραμουντάς και Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, στελέχη του ΕΥΡΩΚΟ, οι Σίμος Αγγελίδης και Χρίστος Σενέκκης του ΔΗΚΟ, ο επιχειρηματίας Πάνος Ιωαννίδης, ο μουσικοσυνθέτης Βάσος Αργυρίδης και η Ειρήνη Μάντολες. 
      Στην ιδρυτική συνέλευση παρέστησαν ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας. 
       Η καταστατική συνέλευση του νέου πολιτικού σχηματισμού έχει οριστεί για τις 23 Ιουνίου.   
      Τη Τρίτη το απόγευμα η "Συμμαχία Πολιτών" θα πραγματοποιήσει μαζί με άλλους εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, την ώρα της ψηφοφορίας για το Μνημόνιο και τη Δανειακή Σύμβαση.