16 Δεκ 2013

Θεσσαλονίκη: Αθώοι κρίθηκαν οι καταληψίες του Ορφανοτροφείου

Λέμε ότι "δέν υπάρχει κράτος". Γιά τήν αυτήν τήν δικαστική απόφαση τί θά πούμε; 
     Είχαν συλληφθεί μετά από έφοδο της αστυνομίας στο υπό κατάληψη Ορφανοτροφείο, κι ενώ ήταν μέσα στο κτήριο ως καταληψίες και τώρα αθωώνονται! Δηλαδή τι συνέβη; 
      Αποποινικοποιήθηκε η κατάληψη και δεν το γνωρίζουμε ή μήπως προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν έγινε ποτέ κατάληψη στο πρώην Ορφανοτροφείο Θεσσαλονίκης;! Τελικά η ατιμωρησία και η δυσλειτουργία του συστήματος δικαιοσύνης σε αυτή τη χώρα έχουν πλέον πάρει εξωφρενικές διαστάσεις... 
     Έτσι, αθώοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκη οι τριάντα νεαροί, που παραπέμφθηκαν σε δίκη για την επανακατάληψη του εγκαταλελειμμένου κτιρίου του πρώην Ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης. 
    Οι κατηγορούμενοι, που πρόσκεινται στο λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο, συνελήφθησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, ύστερα από αστυνομική επιχείρηση, κι ενώ είχε προηγηθεί λίγες μέρες πριν άλλη μία έφοδος των αστυνομικών στον ίδιο χώρο, κατά την οποία συνελήφθησαν επτά άτομα που τελικώς αθωώθηκαν. 
       Συντασσόμενο με την απαλλακτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, το δικαστήριο αθώωσε τους τριάντα κατηγορούμενους για τις πράξεις της «αυθαίρετης κατάληψης δημόσιου χώρου» και της «διατάραξης κοινής ειρήνης». Ναι αλλά δεν αναφέρεται το δικαιολογητικό της αθωώτικής απόφασης του Πλημμελειοδικείου! 
      Στο δικαστήριο κατέθεσε εκπρόσωπος της Ιερής Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, στην οποία παραχωρήθηκε από το υπουργείο Υγείας η χρήση του κτιρίου, προκειμένου να κατασκευαστεί εκεί ίδρυμα φιλοξενίας χρονίων πασχόντων. 
       Όπως έγινε γνωστό πρόσφατα εκδόθηκε η σχετική άδεια για την κατεδάφιση του κτιρίου, λόγω των προβλημάτων στατικότητας που διαπιστώθηκαν σ' αυτό. 
      Απολογούμενοι, οι αθωωθέντες, χαρακτήρισαν την κατάληψη ως «πολιτική διαμαρτυρία» στο πλαίσιο των συλλογικών δράσεών κοινωνικής αλληλεγγύης - και δηλαδή το Πλημμελειοδικείο αποδέχθηκε αυτή τη "δικαιολογία" ως "απαλλακτική"; 
    Να σημειωθεί ότι το εγκαταλελειμμένο κτίριο τελούσε τα τελευταία χρόνια υπό κατάληψη από άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου.