21 Φεβ 2014

ΕΑΣ: Ζημιά 50 εκ. για Δημόσιο από 4πλάσιες αποζημιώσεις

της Εύας Καραμανώλη 
    Οι υπεύθυνοι των ΕΑΣ φέρονται να χορηγούσαν σε υπαλλήλους που αποχωρούσαν λόγω συνταξιοδότησης αποζημιώσεις που έφθαναν έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις προβλεπόμενες. 
       Κλήσεις προς εννέα άτομα για κακουργηματική απιστία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου απέστειλε ο ανακριτής διαφθοράς που ερευνά την υπόθεση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. 
      Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι υπεύθυνοι των ΕΑΣ φέρονται να χορηγούσαν σε υπαλλήλους που αποχωρούσαν λόγω συνταξιοδότησης αποζημιώσεις που έφθαναν έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις προβλεπόμενες. 
      Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι κατηγορούμενοι που θα κληθούν σε απολογία είναι πρώην μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, διευθύνοντες σύμβουλοι και πρόεδροι των ΕΑΣ μέχρι το 2006. Ο αριθμός των κατηγορουμένων αναμένεται πάντως να αυξηθεί σημαντικά και θα ξεπεράσει τους 20, αν και στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρονται συνολικά 19. 
      Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η ζημία που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο φέρεται να υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Οι κατηγορούμενοι, ως μέλη διοικήσεων των ΕΑΣ, φέρονται να είχαν επιτρέψει να χορηγηθούν αποζημιώσεις που έφθασαν σε κάποιες περιπτώσεις και τις 80.000 ευρώ. 
      Φέρονται επίσης να είχαν συνάψει συμφωνία για ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική με κόστος για τα ΕΑΣ πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ. 
     Euro2day