10 Μαρ 2014

Γ.Ομήρου: «Το ανακοινωθέν είναι το χειρότερο διαπραγματευτικό κείμενο από το 1974»

Την εκτίμηση ότι καταβάλλεται προσπάθεια από όσους επενέβησαν για να διαμορφωθεί η συμφωνία για το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη - Έρογλου στις 11 Φεβρουαρίου, για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος με τρόπο ώστε να φέρει την Τουρκία εταίρο στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου. 
      Ο κ. Ομήρου είπε πως επανειλημμένως είχε προειδοποιήσει ότι αυτή η συμφωνία, «αποτελεί δυστυχώς το χειρότερο διαπραγματευτικό κείμενο που διαμορφώθηκε στην ιστορία του Κυπριακού προβλήματος από το 1974 και εντεύθεν». 
     Όμως συνέχισε «θέλω να προειδοποιήσω για το γεγονός ότι αυτοί που επενέβησαν για να διαμορφωθεί αυτό το κοινό ανακοινωθέν, δεν διευκολύνουν απλώς την Τουρκία και τις τουρκικές μεθοδεύσεις σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, αλλά επιβουλεύονται και το φυσικό πλούτο της Κύπρου, επιβουλεύονται το φυσικό αέριο, θέλουν την Τουρκία στη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και συνεπώς με αυτό το τρόπο τίθενται σε κίνδυνο και τα ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες που έχουν εντοπιστεί στην ΑΟΖ της Κύπρου». 
       Πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια μιας συμφωνίας «πακέτο», η οποία θα φέρει την Τουρκία ως εταίρο στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και να οδηγήσει σε αγωγό μέσω Τουρκίας έτσι που η Κύπρος θα είναι πλέον αιχμάλωτη της Τουρκίας σε ότι αφορά την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της. 
      Θέλω να προειδοποιήσω το λαό μας, συνέχισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής «γιατί γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί ένα κλίμα ευφορίας, ότι οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι. Εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια ανεξάρτητα από το αν ενοχλεί κάποιους, είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε την αλήθεια έτσι όπως την περιέγραψε ο εθνικός μας ποιητής, ότι «το εθνικά ορθόν είναι το αληθές». 
       Ερωτηθείς για το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, ο Γιαννάκης Ομήρου απάντησε πως «μετά από εβδομάδες αιδήμονος σιωπής, χθες ακούσαμε δηλώσεις από τον Υπουργό Εξωτερικών γύρω από το θέμα των παραβιάσεων της ΑΟΖ στην περιοχή Ακάμα δυτικά της Πάφου». 
     Σημείωσε ότι «το Μπαρμπαρός συνεχίζει να πλέει αμέριμνα εντός της ΑΟΖ και η αντίδραση της κυβέρνησης είναι ότι συντάσσει μηνιαίες εκθέσεις προς τον ΟΗΕ. Αυτή είναι η μοναδική αντίδραση» είπε και διερωτήθηκε «που πάει η αντίδραση όπως την περιέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι δηλαδή θα υπήρχε εγκατάλειψη των συνομιλιών εάν η Τουρκία συνέχιζε τις παραβιάσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου;»