19 Απρ 2015

Η απόρρητη έκθεση της ΕΛΑΣ για τους κουκουλοφόρους

Εξαιρετικά αποκαλυπτική για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο της Αθήνας είναι η απόρρητη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. Για τους μισθωμένους κουκουλοφόρους του κοινού ποινικού δικαίου που δρουν στις τάξεις των αντεξουσιαστών και επικαλέστηκε προ ημερών ο υπουργός αναπληρωτής Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης. 
        Σύμφωνα με αυτήν αλλοδαποί διακινητές ναρκωτικών, εκβιαστές και άλλοι κακοποιοί του κοινού ποινικού δικαίου δρουν από κοινού μαζί με αντεξουσιαστές καλυμμένοι πίσω από την ανωνυμία της κουκούλας και, από το 2009, προβαίνουν σε στοχευμένα επεισόδια, καταστροφές και πλιάτσικο στην περιοχή των Εξαρχείων και στο κέντρο της Αθήνας. 
        Η έκθεση αυτή και η υιοθέτησή της από τον κ. Πανούση καθιστά ακατανόητη την τροπολογία βουλευτών που υιοθέτησε ο υπουργός Δικαιθοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, σύμφωνα με την οποία αποποινικοποιείται η χρήση της κουκούλας σε διαδηλώσεις και αποτελεί επιβαρυντικό στοιχεία μόνο σε περιπτώσεις ληστείας. 
     Όπως αναφέρεται σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Παναγιώτη Σπυρόπουλου στον ιστότοπο thetoc.gr σύμφωνα με πληροφοριακά δελτία της Κρατικής Ασφάλειας, τον Φεβρουάριο του 2012, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και την καταστροφή δεκάδων εμπορικών καταστημάτων, γινόταν λόγος για μία ομάδα 120 ατόμων, χωρισμένης σε μικρότερες υποομάδες, εκμεταλλευόμενες επεισόδια εκείνης τις τεταμένης περιόδου και μετέπειτα αυτές κατά των μνημονίων, προέβαιναν σε διατεταγμένη υπηρεσία με ποινική διάσταση και παράνομο οικονομικό όφελος από τον έλεγχο της περιοχής και τον εκβιασμό των καταστηματαρχών. 
                        «Συμβόλαια» επιθέσεων 
     Αντεξουσιαστές και ποινικοί ανέθεταν μεταξύ τους «συμβόλαια» με… μισθώσεις στοχευμένων καταστροφών και επιθέσεων, είτε για λογαριασμό αντιπάλων συμφερόντων, είτε για δική τους παράνομη οικονομική ωφέλεια από τη διακίνηση ναρκωτικών ή τον εκβιασμό των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων, ανέφερε η σχετική έκθεση των αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.. 
        Αυτήν την αποκαλυπτική έρευνα της Κρατικής Ασφάλειας που έγινε το 2012 και ποτέ δεν τεκμηριώθηκε δικονομικά, βρήκε στο γραφείο του στη Λεωφόρο Κατεχάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης και την επικαλέστηκε σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του, όταν ρωτήθηκε για τα Εξάρχεια και τους κουκουλοφόρους. 
        Ο κ. Πανούσης είπε χαρακτηριστικά: «Μακάρι να ήταν οργισμένοι νέοι που ήθελαν να εκτονωθούν. Δεν είναι όμως έτσι, είναι πολύ μπερδεμένο. Να δείτε ποιος ελέγχει τα Εξάρχεια, γι’ αυτό λέω πως είναι και πολιτικό και κοινωνικό το ζήτημα. Ποιος ελέγχει τα Εξάρχεια; Τα Εξάρχεια ελέγχονται από μαφίες. Ξέρετε ότι μισθώνουν μπαχαλάκηδες; Πολλοί μπαχαλάκηδες είναι μισθωμένοι. Μπορεί κάποιος να μισθώσει μπαχαλάκηδες για να κάνει επεισόδια στα γήπεδα, να κάνει επεισόδια ανταγωνιστικά σε μια επιχείρηση. Η Αστυνομία ξέρει δέκα πράγματα, δεν είναι δηλαδή οργισμένοι νέοι, είναι περίεργο μείγμα εκεί μέσα». 
       Στην έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας είχαν καταγραφεί συγκεκριμένα περιστατικά στο κέντρο της Αθήνας. Τα άτομα που εμφανίζονταν ως καταστροφείς μαγαζιών είχαν απασχολήσει στο παρελθόν πολλές φορές για επεισόδια. 
        Το αποκορύφωμα της δράσης τους καταγράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2012 όταν κατά τη διάρκεια ταραχών σε πορεία διαδηλωτών κατά της ψήφισης μέτρων στη Βουλή κουκουλοφόροι βρήκαν την ευκαιρία να κάψουν μεγάλα μαγαζιά στην οδό Πανεπιστημίου, στη οδό Σταδίου, γύρω από τα Προπύλαια και στα Εξάρχεια. Την ίδια ημέρα κάηκε ο ιστορικός κινηματογράφος «Αττικόν» που λειτουργούσε σε νεοκλασικό του 1914. 
                                  «Άβατο» παρανομίας 
       Η σχέση των «κατ’ επίφαση ή καθ’ ολοκληρία» κουκουλοφόρων με τη χαμηλού βεληνεκούς ποινική μαφία των Εξαρχείων γίνεται και πάλι επίκαιρη, καθώς υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν συνέχιση της δράσης, αυτής της ιδιότυπης μαφίας «συνεργασίας», στα πρόσφατα επεισόδια. Ενδεικτικό είναι ότι ανάμεσα στα άτομα που συνελήφθησαν για τα επεισόδια που έγιναν πριν από 10 ημέρες έξω από το Πολυτεχνείο βρίσκονταν Αλβανοί διακινητές ναρκωτικών και πρόσωπα που περιγράφονται ως «περιθωριακά και σίγουρα άσχετα με τον αντιεξουσιαστικό χώρο». 
       Την Παρασκευή, μετά την αστυνομική εισβολή, στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντοπίστηκαν ανάμεσα στους συλληφθέντες υψηλότερου βεληνεκούς, ονόματα αντιεξουσιαστών, που έχουν καθοδηγητικό ρόλο στον χώρο των Εξαρχείων και είχαν στο παρελθόν ποινικές συνεργασίες. 
         Ο 49χρονος Β.Σ. και ο συνομήλικος Δ.Σ. ήταν συνοδοιπόροι του Νίκου Μαζιώτη, της Πόλας Ρούπα, του νεκρού Λάμπρου Φούντα και άλλων μετέπειτα μελών του Επαναστατικού Αγώνα, ενώ ήταν ανάμεσα στους 394 συλληφθέντες την πρώτης αστυνομικής εισβολής στο πανεπιστημιακό άσυλο του Πολυτεχνείου το 1995. Στην πρυτανεία συνελήφθη και ο 37χρονος Πολύκαρπος Γεωργιάδης, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συνεργασία με τον Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά, στη Θεσσαλονίκη. 
             Στη σχετική έκθεση υπήρχαν αστυνομικές περιγραφές πως αυτή η «μαφία», στην οποία συμμετέχουν Έλληνες, Αλβανοί και Ρουμάνοι, εκμεταλλεύεται τα επεισόδια με διαφορετικές στοχεύσεις. 
        Κατά τη διάρκεια των ταραχών εντοπίστηκαν στοχευμένες επιθέσεις και πλιάτσικο σε «άσχετα» καταστήματα, χωρίς «ιδεολογική αφορμή», οι ιδιοκτήτες των οποίων τις επόμενες μέρες των καταστροφών δέχθηκαν εκβιαστικές προσεγγίσεις για την παροχή προστασίας. Μία άλλη στόχευση ήταν η δημιουργία ενός καθεστώτος ανομίας στην συγκεκριμένη περιοχή, με «στήσιμο» ενός κλοιού αναχαίτισης ή δυσκολίας πρόσβασης των αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να γίνεται ανεξέλεγκτα η πώληση ναρκωτικών ή ο εκβιασμός καταστηματαρχών για λογαριασμό των ίδιων ή ανταγωνιστών των επιχειρήσεων. 
        Σε αυτό το πλαίσιο δημιουργίας ενός «στεγανού» χώρου διάπραξης παράνομων πράξεων εντάσσουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., τις τελευταίες επιθέσεις εναντίον περιπολικών της αστυνομίας που πέρασαν από την περιοχή ως ένα ευρύτερο «μήνυμα» για το επικίνδυνο… άβατο! 
                               «Έχουν γλυκαθεί» 
           Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν αναλάβει τότε το σχηματισμό της έκθεσης αναφέρουν ότι «από το 2009 υπήρχε μία δεξαμενή περίπου 120 ατόμων που με κάλυψη την κουκούλα έκαναν άλλες… δουλειές. Χωρίζονταν σε ομάδες των 5-10 ατόμων, ανάλογα με τον "κατάλογο στόχων" και προέβαιναν σε επιθέσεις εναντίον καταστημάτων που δεν βρίσκονταν στη "σειρά", όπως θα δικαιολογείτο αν ήταν "κλασικοί" αντιεξουσιαστές, αλλά σε επιλεγμένους οικοδομικούς αριθμούς. Οι καθοδηγητές ήταν 4-5 και δεν ήταν από τα γνωστά ονόματα των Εξαρχείων αλλά περιφερειακά, μετρίου βεληνεκούς, μέλη του αντεξουσιαστικού χώρου. Όταν οι "μισθοφόροι" έκαναν τα επεισόδια εκείνοι πήγαιναν για καφέ σε άσχετες περιοχές για να έχουν άλλοθι. Αρκετά από αυτά τα άτομα κάνουν κουμάντο στα Εξάρχεια μέχρι σήμερα». 
             Σύμφωνα με τους ίδιους αστυνομικούς, είχαν συλληφθεί πολλά από αυτά τα άτομα σε επιχειρήσεις διαφορετικών αστυνομικών υπηρεσιών. Κάποιοι για διακίνηση ναρκωτικών, άλλοι σε στοχευμένες συλλήψεις κατά τη διάρκεια επεισοδίων και κάποιοι με άλλες «αφορμές». 
         «Μέχρι το 2013, είχαν συλληφθεί πολλά από τα μέλη αυτή της μεικτής "καμόρας" των Εξαρχείων. Βέβαια υπήρχε και φθίνουσα πορεία στον αριθμό των επεισοδίων με αποτέλεσμα τον περιορισμό αυτών των ποινικών δράσεων. Φυσικά όσοι έχουν "γλυκαθεί" σε αυτή την δράση και στο εύκολο χρήμα, πολύ δύσκολα τη διακόπτουν. Συνεχίζουν και σήμερα όταν βρίσκουν ευκαιρία», υποστηρίζουν έντονα υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..