13 Σεπ 2010

Εκτός πραγματικότητας η οικονομική πολιτική


Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
Εντονη κριτική για τη διαχρονική αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι στις προτάσεις που καταθέτουν τα επιμελητήρια και φορείς της αγοράς, άσκησε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Επαγγελματικου Επιμελητήριου, Μ. Ζορπίδης, ενώ παρουσίασε πρόταση τεσσάρων σημείων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να καταργήσει τα επιμελητήρια αν θεωρεί ότι δεν έχουν ρόλο. «Η ασκούμενη οικονομική πολιτική κινείται εκτός πραγματικότητας», είπε. «Χαράχτηκε με λογιστικά κριτήρια, για να πάρουμε το δάνειο των 120 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα το ζούμε. Τα φορολογικά έσοδα μειώνονται, αντί να αυξάνονται. Είχαμε προειδοποιήσει για αυτόν τον κίνδυνο, όχι μόνο εμείς αλλά όλοι όσοι ξέρουν πως αντιδρά η αγορά, αλλά δεν εισακουστήκαμε». Και πρόσθεσε: «Σήμερα ο ελληνικός λαός ζει σε ένα κλίμα τρομοκρατίας, φοβάται για το αύριο, βλέπει το εισόδημά του να μειώνεται και δεν καταναλώνει. Με ευχολόγια, όπως ο νέος αναπτυξιακός και το ταμείο–φάντασμα της κυρίας Κατσέλη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, δεν θα αλλάξει το κλίμα στην αγορά. Κάθε ημέρα η κατάσταση χειροτερεύει».
Σημείωσε ότι η πρόταση του ΕΕΘ για την έξοδο του τούνελ βασίζεται σε δύο κατευθύνσεις: την ελάφρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών (μείωση του ΦΠΑ και των φόρων στα καύσιμα, τα ποτά και τον καπνό το ταχύτερο δυνατό, ενώ απαράδεκτη είναι η απόφαση της ΕΥΑΘ να αυξήσει τα τιμολόγιά της σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία) και τη στήριξη των επιχειρήσεων (πρέπει να
"στηθεί" επιτέλους ένας κρατικός τραπεζικός πυλώνας, που θα έχει βασικό στόχο να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ να επιδοτούν τη διατήρηση υφιστάμενων θέσεων εργασίας, χωρίς ειδικούς όρους, όπως η δέσμευση για διατήρηση του προσωπικού. Να ανακοινωθεί ένα χρονοδιάγραμμα μείωσης της εταιρικής φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών και, να υιοθετηθεί μια ρεαλιστική πάγια ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, στα πρότυπα του νόμου για τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προς τις τράπεζες).