17 Ιαν 2011

Ακόμη ένα "επίτευγμα" του νόμου Καστανίδη

ImageΟ νόμος Καστανίδη που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2010 μέσω του οποίου αποφυλακίστηκαν – σε πρώτη φάση- 3500 περίπου κρατούμενοι, κατηγορούμενοι για διάφορες υποθέσεις, με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών κατάφερε για μια ακόμη φορά να σταθεί αρωγός στο κοινωνικό σύνολο και στις άοκνες προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Πιο συγκεκριμένα αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης συνέλαβαν την Παρασκευή τέσσερις Αλβανούς (δύο 24χρονους, έναν 21χρονο και ένα 18χρονο) οι οποίοι λίγο πριν είχαν διαπράξει ληστεία σε σούπερ μάρκετ στην Πετρούπολη. Η συμμορία εξαρθρώθηκε μετά από άγρια καταδίωξη και πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών. Από την έρευνα της ασφάλειας προέκυψε ότι οι τέσσερις συλληφθέντες μαζί με δύο ακόμα συνεργούς τους, που διαφεύγουν, είχαν συστήσει συμμορία που διέπραττε ληστείες σε καταστήματα, σούπερ μάρκετ, πρακτορεία ΠροΠο και σπίτια. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 8 ένοπλες ληστείες.


Το ενδιαφέρον της υπόθεσης βέβαια και που συνίσταται στα «ευεργετικά» αποτελέσματα του νόμου Καστανίδη, είναι πως ο 18χρονος εκ των τεσσάρων που συνελήφθησαν είχε συλληφθεί και τον περασμένο Μάιο μαζί με άλλους συνεργούς του για την ληστεία μετά φόνου σε πρακτορείο ΠροΠο στα Πατήσια, ενώ κατηγορείται και για άλλες ληστείες, απόπειρες ανθρωποκτονιών και άλλα αδικήματα.

Μετά τη σύλληψή του προφυλακίστηκε, αλλά στις 10 Νοεμβρίου αφέθηκε ελεύθερος με «περιοριστικούς» όρους και συγκεκριμένα απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσίαση στο τμήμα της περιοχής του, δύο φορές το μήνα. Η αποφυλάκισή του Αλβανού εντάσσεται βέβαια στις «ευεργετικές» διατάξεις του νόμου Καστανίδη και ο οποίος «αναγνωρίζοντας» την προσπάθεια του υπουργείου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, επέστρεψε το ταχύτερο δυνατό στις εγκληματικές πράξεις.

Έτσι ένας εγκληματίας ο οποίος είχε μετάσχει σε φόνο, ήταν ελεύθερος, με το υπουργείο δικαιοσύνης –εκ των πραγμάτων- να «επικροτεί» τις πράξεις του αφήνοντάς τον ελεύθερο για να τις επαναλάβει.


Προφανώς το ίδιο θα ξανασυμβεί και τώρα καθώς το υπουργείο θα φροντίσει να τους αφήσει και πάλι ελεύθερους μέχρι τον ορισμό τακτικής δικάσιμου, αλλά με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους, όπως αυτούς που είχε επιβάλλει στην πρώτη αποφυλάκιση. Δηλαδή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα –η είσοδος ως γνωστόν είναι ελεύθερη- παρουσίαση στο αστυνομικό τμήμα κάποιες φορές το μήνα και άλλα τέτοια συναφή δρακόντεια μέτρα που κόβουν την ανάσα.

Για την «ιστορία» και επειδή ένας συνάνθρωπός μας είχε χάσει τη ζωή του –αν και λίγο φαίνεται αυτό να απασχολεί το υπουργείο δικαιοσύνης- η ληστεία είχε γίνει στις 29/3 του 2009 στις 10.30 το πρωί, σε πρακτορείο ΠροΠο στη διασταύρωση των οδών Παρασκευοπούλου και Γιάνναρη, στα Πατήσια, με θύμα τον 55χρονο Έλληνα ιδιοκτήτη του πρακτορείου, ο οποίος είχε εκπνεύσει κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr