3 Μαΐ 2012

ΕΚΛΟΓΟ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΚΟΧ - ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ

            Αγαπητοί φίλοι ,
       Δυστυχώς λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων δεν μπορούσα να παρευρεθώ στην πρόσφατη εκλογο-απολογιστική συνέλευση του Συλλόγου μας. Πληροφορήθηκα μετά χαράς πως έγινε εκτενή αναφορά στην λειτουργία του Κέντρου Νέων. 
       Το κέντρο νέων Ολυμπιακού Χωριού System and G, είναι ένα από τα πιο δραστήρια κύτταρα της κοινοτητάς μας με δράση τοπική, εθνική και διεθνή. Αναπόφευκτα λοιπόν προκαλεί την κριτική την οποία εξάλλου και επιζητούμε ώστε να γινόμαστε καλλίτεροι. Όπως γνωρίζετε το κέντρο Νέων Ολυμπιακού Χωριού λειτουργεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου Κατοίκων και μοιράζεται τον χώρο του κτίσματος επί της οδού Κωνσταντίνου Κεντέρη 11, με μία σειρά άλλων δραστηριοτήτων του Συλλόγου. Δεν έχει δηλαδή την αποκλειστική χρήση του χώρου. 
       Όπως επίσης γνωρίζετε είναι η μοναδική οργάνωση που δραστηριοποιείται στο Ολυμπιακό Χωριό και δεν επιζητά απολύτως καμμία οικονομική συνδρομή από τους νέους που συμμετέχουν στις δράσεις της. Κανείς ΔΕΝ πληρώνει ούτε εγγραφή ούτε κάθε άλλου είδους συνδρομή. Ακόμη, ΔΕΝ έχουμε χορηγούς, ΔΕΝ επιχορηγούμαστε από καμμία κοινοτική, εθνική ή δημοτική Αρχή για τα λειτουργικά μας έξοδα και δεν έχουμε προσφέρει ποτέ τίποτα με οικονομικά ανταλλάγματα. Ως εκ τούτου ΔΕΝ έχουμε έσοδα. Ακόμη μάλλον θα γνωρίζετε ότι το Κέντρο Νέων χάρη στους συντοπίτες μας, κυρία Δέσποινα Πουπάκη, κυρία Ντιάνα Μπάτρακα και κύριο Μιχάλη Γεωργίου, προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ μαθήματα Αγγλικών και άλλες παροχές σε πάνω από 15 νέους εβδομαδιαίως. 
       Σίγουρα γνωρίζετε πως το κέντρο νέων Ολυμπιακού Χωριού έχει δώσει την ευκαιρία σε δεκάδες νέους να συμμετάσχουν σε Ευρωπαικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα (όλα επιδοτούμενα) και σε εκατοντάδες νέους από όλη την Ευρώπη, να επισκεφθούν τον τόπο μας και να μάθουν την ιστορία του. Αυτό που μάλλον δεν γνωρίζετε (αλλά δυστυχώς είναι αυτό για το οποίο μιλάτε περισσότερο), είναι ο τρόπος που λειτουργούν τα προγράμματα για νέους. 
     Στα προγράμματα αυτά, επιδοτείται ο νέος και όχι η οργάνωση! Καλύπτεται το 70% των εισιτηρίων, η διαμονή και η διατροφή των νέων. Η επιδότηση καλύπτει τα προαναφερθέντα έξοδα και μόνο. Υπάρχει ένα μικρό κόστος δραστηριότητας για μετακινήσεις και δράσεις. Υλοποιώντας όλα τα προγράμματα στο Ολυμπιακό Χωριό, στοχεύουμε ακριβώς στην χρήση του ποσού αυτού, για δραστηριότητες βελτίωσης της κοινοτητάς μας. Δυστυχώς ΔΕΝ προβλέπονται έσοδα για λειτουργικές δαπάνες. 
      Με την συνετή και στοχευμένη δημιουργία προγραμμάτων, έχουμε καταφέρει παρά ταύτα να αναδείξουμε το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το κέντρο Νέων και να προσφέρουμε υπηρεσίες πολιτιστικής εκπαίδευσης σε όποιον νέο το επιθυμεί. Ο νέος έρχεται στο Κέντρο Νέων χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ΔΩΡΕΑΝ, πίνει τον καφέ του ή το τσάι του ΔΩΡΕΑΝ, μαθαίνει Αγγλικά ΔΩΡΕΑΝ, πληροφορείται και συμμετέχει σε Εκπαιδευτικά προγράμματα ΔΩΡΕΑΝ και ψυχαγωγείται μέσα από μία ποικιλία δραστηριοτήτων (ταινίες, παιχνίδια, ομάδες εργασίας κτλ), επίσης ΔΩΡΕΑΝ! Το κέντρο Νέων Ολυμπιακού Χωριού System and G, συνεισφέρει σε πάγια έξοδα όπως: ΟΤΕ – Ίντερνετ: 70 ευρώ διμηνιαίως. Καφές, τσάι, πλαστικά ποτήρια, είδη υγιεινής, απορρυπαντικά κτλ: περίπου 40 ευρώ τον μήνα. Σύνολο : 75 ευρώ τον μήνα. Επίσης έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε την εξωτερική όψη του κτιρίου με δράσεις που κόστισαν: Βάψιμο εξωτερικών τοίχων, σβήσιμο αντιαισθητικών γκράφιτι και δημιουργία πραγματικού γκράφιτι, που στολίζει πραγματικά τον χώρο: 200 ευρώ. Καθαρισμό του εξωτερικού χώρου και δημιουργία κήπου με την βοήθεια του κυρίου Παναγιώτη Καλαμπάκα: 350 ευρώ (200 ευρώ χορηγία σε φυτά από τον Συνεταιρισμό Ανθοκομικής Αχαρνών). Αγορά κατάλληλων εργαλείων για καθαρισμό του χώρου πέριξ του κέντρου Νέων συμπεριλαμβανομένης της παιδικής χαράς: 60 ευρώ. Αλλαγή κλειδαριάς στην πόρτα εσόδου στο Κέντρο Νέων: 30 ευρώ. Σύνολο: 640 ευρώ. Τα προαναφερθέντα έξοδα αναφέρονται μόνο στην περίοδο: Σεπτέμβριος 2011-Απρίλιος 2012. 
      Άλλοι στην θέση μας θα διαφήμιζαν και θα διατυμπάνιζαν αυτή την οικονομική τους συνεισφορά . Εμείς διαφημίζουμε ΜΟΝΟ τις δράσεις μας γιατί δεν μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο από την δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν στους νέους της κοινότητάς μας να ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. 
      Διερωτώμαι όμως ποια είνα τα κίνητρα αυτών οι οποίοι θέλησαν να απαξιώσουν την συνεισφορά μας. Φαντάζομαι πως οι χρήστες όλων των χώρων-κτιρίων που διαχειρίζεται ο Συλλογός μας και οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα έσοδα, συνεισφέρουν πολλά περισσότερα από τα 75 ευρό τον μήνα και τα 640 ευρώ (από Σεπτέμβριο έως Απρίλιο), που μπορούμε εμείς ώς κέντρο Νέων με ΜΗΔΕΝΙΚΑ έσοδα, να συνεισφέρουμε. 
      Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το απερχόμενο Δ.Σ. του Συλλόγου Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού και το Προεδρείο του, για την στήριξη και την άψογη συνεργασία που είχαμε, καθώς και να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους συντοπίτες μας που θα θέσουν υποψηφιότητα για το επόμενο Δ.Σ. 
       Με εκτίμηση, Χούλιας Αργύρης Εκπρόσωπος κέντρου Νέων Ολυμπιακού Χωριού