Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*
Είναι θέμα που προέκυψε πρόσφατα και φυσικά δεν έτυχε της ανάλογης προβολής από τα ΜΜΕ, που μας βομβαρδίζουν με τα εκλογικά θέματα, τα κόμματα, τους υποψηφίους, τα προγράμματα κπ. Είχαμε αναφερθεί στο θέμα, (άρθρο με με τίτλο "Ενώ εμείς πολιτικά τυρβάζουμε, οι ΕΔ δίδουν απαντήσεις εκεί που πρέπει"), αλλά εδώ θα θέλαμε να τονίσουμε την σημασιολογική έννοια κάποιων νέων δεδομένων, που επικρατούν στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας μας. Μεγαλώσαμε με το δόγμα των καλών σχέσεων με τον Αραβικό κόσμο, παραδοσιακών φίλων μας, που έπρεπε να είμαστε πάντα στο πλευρό τους και αυτοί πολυπληθέστατοι όντες, θα μας συμπαραστέκονται στα εθνικά μας θέματα (Κυπριακό, Σκοπιανό, Αιγαίο κλπ).
Μάλιστα εις βάρος άλλων σχέσεων, που αντικειμενικά θα βοηθούσαν την χώρα μας και την εξωτερική της πολιτική (π.χ. αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ μόλις το 1991, συμφωνίες συνεργασίας μαζί του κλπ). Αντί αυτού τι εισπράξαμε; Ας δούμε τα πράγματα ψυχρά, αντικειμενικά και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Σχεδόν τίποτα η για να μην είμαστε απόλυτοι, πολύ ολιγότερο του αναμενομένου και με δεδομένη την Ελληνική στάση υπέρ των Αράβων επί δεκαετίες. Και τι εισπράττουμε σήμερα; Πέραν της αναγνώρισης των Σκοπίων με το όνομα "Μακεδονία", από πολλά Αραβικά κράτη, της σύμπλευσης πολλών αυτών με την Τουρκία σε όλα τα θέματα, φθάσαμε σήμερα στην υψίστη προσβολή και περιφρόνηση. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) φαίνεται ότι έχουν έλλειμμα αεροπορικής εκπαίδευσης και ότι οι Αμερικανοί που τους εκπαιδεύουν δεν τους παρέχουν αρκετή και ικανοποιητική εκπαίδευση. Έτσι απεφάσισαν να διευρύνουν την αεροπορική τους εκπαίδευση, συνεκπαιδευόμενοι με μια "μεγάλη" αεροπορία, που είναι μάλιστα και υπό την προστασία του Προφήτη, δηλαδή με την Τουρκική αεροπορία και μάλιστα σε περιοχές μακρινές του τομέα δράσης των και το κυριότερο σε θερμά νερά και επικίνδυνα. Τώρα βέβαια αν κατάλαβαν τον σκοπό της άσκησης που θα συμμετείχαν, τις συγκεκριμένες περιοχές που θα ελάμβαναν χώρα, την σημασία αυτών και γενικά τον σκοπό που εξυπηρετούσε είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσουν οι ίδιοι. Αλλά για αυτό υπάρχει το διπλωματικό σώμα, με Πρέσβη στη χώρα μας, που θεωρούμε βέβαιο ότι τους ενημέρωσε κατάλληλα, για αυτό υπάρχουν και στρατιωτικοί, που μπορούν να αναλύσουν τα στρατιωτικά δεδομένα.
Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε πολιτικούς με την έννοια που γνωρίζουμε, καθώς εκεί δεν υπάρχουν, όπως επίσης και για το πολίτευμα που έχει σχέση με την δημοκρατία όσο « Ο Φάντης με το ρετσινόλαδο», το οποίο είναι δικό τους θέμα, αλλά και δεν ενοχλεί τους «προστάτες» της δημοκρατίας, τις δυτικές χώρες, που σε άλλες χώρες την επιβάλλουν, σε άλλες αδιαφορούν. . Αλλά δεν μένουμε εδώ. Απλώς λέμε «δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν»;
Και όμως.
Τα ΗΑΕ θεώρησαν ότι οι σχέσεις των με την Άγκυρα είναι το άπαν και ότι μπροστά σε αυτό τον εθνικό σκοπό δεν υπολογίζουν τίποτα άλλο, έστω και αν εμπλέκονται σε εθνικές διεκδικήσεις και διαφορές μεταξύ κρατών. Έστω και αν στέλνει τα αεροσκάφη της χιλιάδες ΚΜ μακριά, σε θερμό πεδίο και με δεδομένο ότι θα πλήξει τις σχέσεις της με μια φιλική με τα Αραβικά κράτη χώρα. Η Άγκυρα παίζει το παιχνίδι της και λογικά αναζητεί «θύματα» και «άφρονα» πολιτικά κράτη και κρατίδια για να τα εμπλέξει και να δημιουργήσει θέμα. Έτσι λοιπόν με μια κίνηση ουσίας, η Άγκυρα ενέπλεξε πρόσφατα στις διεκδικήσεις της στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, όπου έχει δώσει άδειες ερευνών για υδρογονάνθρακες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως προαναφέραμε. Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-9, που μετά έγιναν έξη των ΗΑΕ «συνασκήθηκαν» με την Τουρκική Αεροπορία. Το γεγονός αυτό οδήγησε το ΓΕΕΘΑ στο να θέσει σε επιφυλακή την ελληνική Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, υπό μορφή πραγματικής άσκησης και μάλιστα με πρωτοφανή επιτυχία και σε χρόνους απίστευτους. Ο ΥΕΘΑ Φράγκος Φραγκούλης, που ευρισκόταν στα Δωδεκάνησα έδωσε την εντολή και ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος κινητοποίησε αστραπιαία συγκεκριμένες μονάδες και των τριών κλάδων, με εντολή να προβούν στις διαδικασίες ενεργοποίησης (προετοιμασία, φορτώσεις όπλων, μεταβάσεις ειδικών δυνάμεων στους χώρους φόρτωσης αεροσκαφών και πλωτών μέσων κλπ). Η κινητοποίηση αυτή ήταν η μεγαλύτερη ενεργοποίηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από την εποχή των Ιμίων σε διακλαδικό επίπεδο. Για αυτό είχαμε αναφερθεί για «απαντήσεις εκεί που πρέπει», καθόσον τα αποτελέσματα και τα μηνύματα περνούν αμέσως στην άλλη πλευρά.
Σε ότι αφορά τις ασκήσεις των αεροσκαφών αρκεί να πούμε ότι τα Αραβικά αεροσκάφη συνασκήθηκαν με τα τουρκικά μαχητικά σε αποστολές καταβύθισης πλοίων και φυσικά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά F-16 Block 52+ της 115 ΠΜ (Κρήτη). Εννοείται δε ότι τα Τουρκικά και αραβικά Α/Φ προέβησαν σε παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου μας, για αυτό και αναχαιτίσθηκαν από τα Ελληνικά μαχητικά. Εδώ να αναφερθούμε στις τελευταίες ασκήσεις των ΕΔ μας και ιδιαίτερα στην εκπληκτική πυραυλική καταιγίδα που εκτέλεσαν και οι τρεις κλάδοι μας, που πραγματικά θορύβησε τους γείτονες!!!
Βέβαια για να είμαστε αντικειμενικοί αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα, η Αθήνα είχε ζητήσει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δια της διπλωματικής οδού, να αποφύγουν να συμμετάσχουν στην τουρκική άσκηση, αλλά το μόνο που επιτεύχθηκε ήταν να μην εμπλακούν σε ένα σενάριο που προέβλεπε δράση τους εντός του εθνικού εναέριου χώρου. Ας είναι καλά οι Εμίρηδες, που καταδέχθηκαν έστω και να μην «παραβιάσουν» τον εθνικό μας εναέριο χώρο.
Τι συμπεράσματα εξάγονται από τα παραπάνω; Πολλά και ενδιαφέροντα.
1.Κατ΄αρχήν διαπιστώνουμε ότι το δόγμα της Αγγλικής διπλωματίας «Εμείς δεν έχουμε φίλους και εχθρούς, αλλά μόνο συμφέροντα» ισχύει και θα ισχύει στην παγκόσμια διπλωματία και πολιτική.
2. Η Τουρκία μεθοδευμένα και με επιμονή προωθεί τις εθνικές της διεκδικήσεις εις βάρος της πατρίδος μας συνεχώς και αδιαλείπτως, χωρίς ενδοιασμούς και με κάθε τρόπο. Δια του πολιτικού «τσαμπουκά» και με την μέθοδο των απειλών και αμφισβητήσεων προσπαθεί να οικειοποιηθεί εθνικά μας εδάφη και συμφέροντα, δια της μεθόδου της Φινλανδοποίησης. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και πρέπει να είμαστε έτοιμοι.
3. Η Ελληνική διπλωματία και πολιτική θα πρέπει να αναθεωρήσει σχεδιασμούς, αντιλήψεις, εκτιμήσεις , συμπεριφορές υπό το πρίσμα των νέων πλέον διεθνών δεδομένων.
4 Η παλαιά αντίληψη περί των φίλων μας Αράβων θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με όλα τα προηγούμενα και να αναδιαμορφωθεί με τα νέα παγκόσμια δεδομένα. Η στάση και συμπεριφορά των ΗΑΕ ας προβληματίσει επιτέλους τους επικριτές της Ελληνο-Ισραηλινής προσέγγισης.
5. Η Ελλάδα χρειάζεται φίλους στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και δη στρατηγικής σημασίας φίλους. Η περσινή υπογραφείσα «μυστική» (στρατιωτική, πολιτική και οικονομική) συμφωνία συνεργασίας Ελλάδος – Ισραήλ αποτελεί όντως στρατηγικής αξίας συμφωνία, ισχυρό αντίβαρο στις επαμφοτερίζουσες και συνεχώς ταλαντευόμενες στάσεις και συμπεριφορές των Αραβικών κρατών, όπως είδαμε πρόσφατα με την στάση των ΗΑΕ.
6. Η οικονομική κρίση που μαστίζει την πατρίδα και ταλανίζει τον Ελληνικό λαό μπορεί για τους εχθρούς μας να θεωρείται «αδυναμία» και να σκέφτονται ίσως να την εκμεταλλευτούν, δεν έχει πλήξει το φρόνημα και την μαχητική ικανότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Αντιθέτως θα λέγαμε ότι άγγιξε κρυφές πτυχές της Ελληνικής ψυχής, με αποτέλεσμα όλες οι τελευταίες ασκήσεις, συναγερμοί, αντιδράσεις, ετοιμότητες να ξεπερνούν κάθε όριο και προσδοκία, κάνοντας εχθρούς και φίλους να διερωτώνται, «τι συμβαίνει και είναι τόσο καλοί»; Φυσικά εδώ να τονίσουμε ότι η στρατιωτική ηγεσία μας έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία επαγγελματικής ικανότητας και άξιας διοίκησης και είναι άξια επαίνου.
Μπορεί η Ελλάδα την παρούσα περίοδο να υφίσταται μια πρωτόγνωρη και πρωτοφανή κρίση, οικονομική κατά βάση, αλλά και κρίση πολιτική, κοινωνική, αξιών, και να μην υπάρχει ακόμη πολιτική ηγεσία να την οδηγήσει στην έξοδο του τούνελ, εν τούτοις σε ότι αφορά την εθνική μας άμυνα και ασφάλεια ακόμη θα πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι. Και να ελπίσουμε ότι και η πολιτική μας ηγεσία, όποια και αν προκύψει μετά τις εκλογές θα φανεί αντάξια των προσδοκιών μας και ισάξια τουλάχιστον της στρατιωτικής μας ηγεσίας και των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου