30 Νοε 2019

Πρώην υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος ΣΥΡΙΖΑ: «Ανατριχιαστικό αυτό που έκαναν οι μαθητές στον Άγνωστο Στρατιώτη»!

Σαν «ανατριχιαστική»(!)  περιέγραψε την αυτονόητη πράξη των παιδιών δημοτικού σχολείου της Κρήτης να σταθούν προσοχή στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, τιμώντας τους νεκρούς που έπεσαν  για την πατρίδα και την ελευθερία,  ο πρώην υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων Αντιλιαν Κοτζαϊ ο οποίος είχε περιληφθεί στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στο συνδυασμό «Ανοικτή Πόλη» που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει ο ίδιος:
«Αυτό το βίντεο δεν είναι από ένα φασιστικό καθεστώς τύπου Μουσολίνι. Συμβαίνει στην Ελλάδα του Μητσοτάκη εν έτει 2019 και είναι ανατριχιαστικό. Παιδιά κάνουν στρατιωτικά παραγγέλματα. Τι κάνει το Υπουργείο Παιδείας;  Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να είναι στρατιώτες.»

Άλλο η ΑΣΟΕΕ άλλο το LSE, σύντροφε…

Τα αρχαία ελληνικά φύλα στην Ήπειρο - Η περίφημη «ιλλυρική» επιγραφή που αποδείχθηκε… ελληνική

Σύντομη ιστορία της Ιλλυρίας 
- Η ιλλυρική γλώσσα - Σχέσεις Ιλλυριών και Αλβανών - Η περίφημη «ιλλυρική» επιγραφή που αποδείχθηκε… ελληνική - Τα αρχαία ελληνικά φύλα στην Ήπειρο - Οι ανασκαφές των Αλβανών αρχαιολόγων στη Βόρειο Ήπειρο και τα αρχαιοελληνικά ευρήματά τους
Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο προσκήνιο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Κι ενώ από την ελληνική κυβέρνηση, υπάρχουν ήπιες αντιδράσεις (;), κάποιοι στη γειτονική χώρα φροντίζουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και να πυροδοτούν εντάσεις. Πρόσφατα παραδείγματα, ο ηθοποιός Λαέρτης Βασιλείου (Laerti Vasili στην Αλβανία), ο οποίος εκτός από όσα απαράδεκτα είπε για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, ανέφερε ότι οι Αλβανοί είναι αρχαίος λαός που ζει στα δικά του εδάφη, ο πολιτικός μαθουσάλας Σαλί Μπερίσα, που ζήτησε να καταργηθεί ο εορτασμός του «Όχι» στη Βόρειο Ήπειρο(μήπως θέλει να γιορτάζουμε το «ναι» των συμπατριωτών του, που βρέθηκαν ξαφνικά ανάμεσα στους νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;), και διάφοροι άλλοι. Για την τεκμηρίωση της πανάρχαιας παρουσίας τους στην περιοχή, οι Αλβανοί υποστηρίζουν ότι είναι απόγονοι των Ιλλυριών. Όταν βέβαια οι συνομιλητές τους δεν γνωρίζουν περί Ιλλυρίας, είναι πολύ εύκολο να πεισθούν. Ή όταν οι Αλβανοί παρουσιάζουν ως αποδείξεις για όσα λένε, διάφορες μελέτες κάποιων κατευθυνόμενων «επιστημόνων», σίγουρα ορισμένοι δέχονται τις απόψεις τους. Ας δούμε όμως, με ατράνταχτα επιστημονικά στοιχεία, την ιστορία της Ιλλυρίας και την πραγματικότητα για την ιλλυρική γλώσσα, της οποίας ΚΑΝΕΝΑ δείγμα κειμένου δεν έχει έρθει στο φως μέχρι σήμερα


Η ιστορία της Ιλλυρίας

Η Ιλλυρία, είναι περιοχή της δυτικής Βαλκανικής Χερσονήσου, τα όρια της οποίας δεν μπορούν να καθοριστούν με σαφήνεια καθώς οι Ιλλυριοί δεν είχαν σταθερή κοινωνική και πολιτική δομή.

Ως πυρήνας πάντως της Ιλλυρίας, θεωρείται μια ευρεία παραλιακή ζώνη της Αδριατικής που τα ακρότατα όριά της, προσδιορίζονταν από την Ήπειρο προς νότο και τον ρου του Μοράβα και του μέσου Δούναβη προς τα βορειοανατολικά.

Η ασάφεια αυτή των ορίων, έδωσε στη νεότερη εποχή σε διάφορες εθνικιστικές ομάδες και μεγαλοΐδεατικές τάσεις, αφορμές για πολιτική εκμετάλλευση.

Οι πρώτοι Ινδοευρωπαίοι κάτοικοι, δηλαδή το φύλο των Ιλλυριών, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κατά την 3η π.Χ. χιλιετία. Τις επόμενες χιλιετίες, ανέπτυξαν σχέσεις με τους κατοίκους της Κεντρικής Ευρώπης, τους Ετρούσκους, τους κατοίκους της υπόλοιπης Βαλκανικής αλλά και τους Μινωίτες και τους Μυκηναίους οι οποίοι έλεγχαν τις θαλάσσιες οδούς του εμπορίου στα παράλια της Αδριατικής.

Στους ιστορικούς χρόνους, τα πράγματα γίνονται ασαφή, καθώς οι πηγές παρέχουν ελάχιστα και αποσπασματικά στοιχεία.


Κάποιοι δέχονται ότι οι Ιλλυριοί είχαν ενιαίο κράτος, άλλοι όμως όχι. Και αν όντως υπήρχε κράτος των Ιλλυριών, αυτό δεν μπορεί να τοποθετηθεί γεωγραφικά με απόλυτη ακρίβεια. Αόριστα αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς ως έδαφος του κράτους αυτού, την περιοχή του Ριζονικού Κόλπου και της Λαβεάτιδος λίμνης.

Αγνοούνται επίσης η θέση και η ονομασία της πρωτεύουσας του ιλλυρικού κράτους. Αναφέρεται ανώνυμα, χωρίς όμως κανένα πρόσθετο στοιχείο που θα επέτρεπε τον εντοπισμό της. Σημαντική ήταν στην ανάπτυξη της Ιλλυρίας, η παρουσία των ελληνικών πόλεων στις ακτές της ανατολικής Αδριατικής. Οι Έλληνες της Απολλωνίας, της Επιδάμνου και των βορειότερων πόλεων-εμπορικών σταθμών όπως Τραγύριον ή Τραγούριον (Tragir-Trak), Λισσός (Issa Vis-Lissa), Φάρος (Lessina-Stari Grand), Κέρκυρα Μέλαινα (Korcula-Curzola) Επέτιον (Stobrec, κοντά στο Spalato-Split), καθιστούν εντονότερη την παρουσία τους από τον 6ο π.Χ. αιώνα και διεισδύουν στα ενδότερα τη χερσονήσου, φτάνοντας στην Παννονία και τη Δακία. Από τον 5ο – 4ο π.Χ. αι., οι Ιλλυριοί εξελίσσονται σε μια υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη.

Προβλήματα από αυτούς, αντιμετώπισαν κυρίως η Ήπειρος και η Μακεδονία. Ο Μέγας Αλέξανδρος τους κατατρόπωσε και τους υπέταξε.

Αργότερα, οι Ιλλυριοί επικράτησαν των Αιτωλών, ενώ η βασίλισσα Τεύτα εισβάλει στη σπουδαία ηπειρωτική πόλη Φοινίκη (230 π.Χ.). Μετά από έκκληση των ελληνικών πόλεων, επεμβαίνουν οι Ρωμαίοι οι οποίοι υποτάσσουν τους Ιλλυριούς, που σιγά σιγά εξαφανίζονται από το προσκήνιο (και το παρασκήνιο) της ιστορίας…

Η ιλλυρική γλώσσα

Κι ενώ η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει συνεχώς στην επιφάνεια στοιχεία για τον πολιτισμό των Ιλλυριών, δεν έχει ανακαλύψει ακόμα κανένα δείγμα κειμένου της ιλλυρικής γλώσσας.

Στην περιοχή Πούκα της Αλβανίας, σε πρώιμο βυζαντινό νεκροταφείο της περιοχής, μεταξύ άλλων ευρημάτων, ανακαλύφθηκαν τρία δαχτυλίδια με την επιγραφή ΚΕΒΟΗΘΗΑΝΝ (1898). Επειδή ο χώρος ανασκαφής βρίσκεται μεταξύ Σκούταρι-Σκόδρας και Χρυσόπολης, περιοχής ιλλυριόφωνης κατά την αρχαιότητα, η επιγραφή θεωρήθηκε για τουλάχιστον τριάντα χρόνια ιλλυρική.


Τελικά, προς απογοήτευση των Αλβανών, μετά από συνεξέταση και συσχέτιση όλων των ευρημάτων στον ίδιο χώρο, διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ελληνική επιγραφή των βυζαντινών χρόνων (6ος-7ος αι.), που αναγράφει:

Κ(ύρι)ε βοήθη Άνν(α)!

Κάνουμε εδώ μια παρένθεση. Κάτι ανάλογο συνέβηκε με το λεγόμενο, δαχτυλίδι του Εζέροβο, που ανακαλύφθηκε το 1912, στο βορειότερο τμήμα της αρχαίας Θράκης, μεταξύ Χάσκοβο και Φιλιππούπολης στη Βουλγαρία. Αρχικά, υποστηρίχθηκε ότι το αρχαίο κείμενο που είναι χαραγμένο στην πλάκα χρυσού, είναι δείγμα αρχαίας σλαβικής ή βουλγαρικής γλώσσας. Τόσο όμως Έλληνες (Κ. Κουρτίδης, Μ. Αποστολίδης) όσο και ξένοι επιστήμονες (Merlingen, Ribezzo, Seure, Kretschumer), απέρριψαν κατηγορηματικά αυτή την εκδοχή.

Ο κορυφαίος Έλληνας γλωσσολόγος, κύριος Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, σε δημοσίευσή του με τίτλο «Παρατηρήσεις στην Επιγραφή του Εζέροβου») περιοδικό «Θρακικά Χρονικά», τ. 34, σελ. 88-89, 1978), όσο και ο διαπρεπής συνάδελφός του, πανεπιστημιακός Χαράλαμπος Σπυρίδης, απέδειξαν ότι όσα γράφονται στο δαχτυλίδι αποτελούν μια αρχαία εκδοχή της ελληνικής γλώσσας.

Μάλιστα, ο κύριος Σπυρίδης, μετά από 25 χρόνια ερευνών, παρουσίασε το 2014, εμπεριστατωμένη μελέτη σύμφωνα με την οποία το δαχτυλίδι του Εζέροβο χρονολογείται από το 403 π.Χ., το φορούσε κάποιος ιερέας των Καβείρων και πιθανότατα, όσα αναγράφονται σ’ αυτό να είναι μια σειρά από νότες που δίνουν μια αρχαία θρακική μελωδία…

Επανερχόμαστε στην αρχαία ιλλυρική γλώσσα. Αν και αρχαίοι συγγραφείς κάνουν λόγο για χρήση της (π.χ. Πολύβιος 2,6,4) από την Τεύτα, δεν είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται για την ελληνική γλώσσα που ομιλούνταν εκείνη την εποχή (β’ μισό 3ου π.Χ. αι.) έως τη Δακία.

Η ιλλυρική γλώσσα εντάσσεται στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες και ακριβέστερα στην ομάδα satem. Εκεί βασίζεται ιδιαίτερα ο αλβανικός ισχυρισμός ότι η αλβανική γλώσσα είναι συνέχεια της ιλλυρικής και συνεπώς οι Αλβανοί είναι απόγονοι των Ιλλυριών. Όμως, όπως τονίζουν διακεκριμένοι επιστήμονες, στην ίδια ομάδα satem ανήκουν η θρακική και η δακική γλώσσα. Η απουσία από την αλβανική γλώσσα όρων ιχθυωνυμικών και ναυτικής ζωής δεν συνηγορεί ούτε για την αυτοχθονία ούτε για την ιλλυρική τους καταγωγή.

Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Γ. Λαζάρου, βαθύτατο γνώστη της ιστορίας των Βαλκανίων και ρωμανιστή «η κοιτίδα των Αλβανών τοποθετείται στην ενδοχώρα της Χερσονήσου του Αίμου και προς τον θρακοκρατούμενο χώρο. Η αλβανική γλώσσα ανάγεται στη θρακική ή σε ιλλυροθρακικό υπόστρωμα που σημαίνει και αντίστοιχη θέση της αρχικής πατρίδας των Αλβανών».

Τα ελληνικά φύλα της αρχαίας Ηπείρου

Ο Στράβων στο ονομαστό του βιβλίο ''Γεωγραφικά'' περιγράφει ότι οι ηπειρωτικές φυλές ήταν 11: 1) Μολοσσοί, 2) Αμφίλοχοι, 3)Αθαμάνες, 4)Αίθικες, 5)Τύμφαλοι, 6)Ορέσται, 7)Ατιντάνες, 8)Παρωραίοι ή Παραυαίοι, 9)Χάονες, 10)Κασσωπαίοι και 11) Θεσπρωτοί. Ο Θεόπομπος αναφέρει επιπλέον τρία: τους Κεστρινούς, τους Τριφύλες και τους Εθνέστες.

Κατά τους ιστορικούς όμως, τα φύλα που κατοικούσαν στην Ήπειρο κατά την αρχαιότητα ήταν περισσότερα καθώς αναφέρονται σε ψηφίσματα και νομίσματα αρκετά ακόμα. Με τις ανασκαφές στη Δωδώνη το 1953 βρέθηκε μια μαρμάρινη πλάκα που περιείχε δύο ψηφίσματα στα χρόνια του βασιλιά Νεοπτόλεμου (370-368 π.Χ.). Σ' αυτά αναφέρονται και άλλα ηπειρωτικά φύλα, τα οποία έζησαν απομονωμένα για πολλά χρόνια σε ορεινές περιοχές ή συγχωνεύτηκαν με τα μεγαλύτερα ηπειρωτικά φύλα, κυρίως των Μολοσσών. Αυτά ήταν:


Οι Τάλαρες στην Πίνδο, οι Ονόπερνοι στη Θεσπρωτία, οι Όμφαλες στη Χαονία, οι Αμύμωνες στην Κασσωπία, οι Γενουαίοι στην Τύμφη (Γκαμήλα), οι Κέλαιθοι στην περιοχή της Θεσπρωτίας, οι Τριπολίτες επίσης στη Θεσπρωτία, οι Αρκτάνες στις ανατολικές περιοχές της Ηπείρου, οι Πείαλες στις ανατολικές περιοχές της Ηπείρου, οι Άβαντες στην περιοχή των εκβολών του Αώου, οι Αργυρίνοι στην περιοχή των Κεραυνίων, οι Δωδωναίοι, οι Ελεάτες, οι Έλινοι και οι Χειμέριοι φύλα της Θεσπρωτικής φυλής.

Από τη μυθολογία και τις παραδόσεις των προϊστορικών χρόνων διασώθηκαν και τα ονόματά των παρακάτω φύλων.

Οι Έλλοποι, οι Σελλοί και οι Ελλοί. Από κάποιους οι Σελλοί και οι Ελλοί που κατοικούσαν στην περιοχή της Δωδώνης ταυτίζονται.

Αναφέρονται επίσης ως ηπειρωτικές φυλές οι Δρύοπες και οι Περραιβοί. Τέλος αναφέρεται και η φυλή των Γραικών, το όνομα της οποίας δόθηκε από τους Ρωμαίους σε όλους τους Έλληνες αλλά είναι πανάρχαιο. Κατά τον Αριστοτέλη η φυλή των Γραικών είναι ελληνική από τους χρόνους του κατακλυσμού του Δευκαλίωνα.

Η φυλή των Γραικών κατοικούσε κατά τους μυθικούς χρόνους στην Ήπειρο γύρω από τη Δωδώνη ως την περιοχή του Αχελώου.

Από τα 14 κυριότερα ελληνικά φύλα που ζούσαν στην Ήπειρο τα σημαντικότερα ήταν οι Θεσπρωτοί, οι Μολοσσοί και οι Χάονες.

Σε ένα τμήμα της Βορείου Ηπείρου κατοικούσαν και οι Ατιντάνες. Συγκεκριμένα ζούσαν στην περιοχή του Πωγωνίου (ορισμένα χωριά του οποίου δόθηκαν κατά απαράδεκτο τρόπο στην Αλβανία, και με το θέμα αυτό θα ασχοληθούμε στο μέλλον).

Στο μεγαλύτερο όμως κομμάτι της Βορείου Ηπείρου κατοικούσαν οι Χάονες.

Η φυλή των Χαόνων ζούσε στο βορειοδυτικό τμήμα της σημερινής Βορείου Ηπείρου όπως ορίζεται από τον ποταμό Πόβλα στις νοτιοδυτικές ακτές ,που πηγάζει από το όρος Μουργκάνα (στη σημερινή ελληνοαλβανική μεθόριο) και τον ποταμό Αώο τις βόρειες ακτές. Περιλαμβάνει την εδαφική έκταση των επαρχιών Δελβίνου, Χιμάρας και Αυλώνα της σημερινής Αλβανίας. Κατείχε ακόμα και την εδαφική έκταση της περιοχής γύρω από τους Φιλιάτες της Θεσπρωτίας της αρχαίας Κεστρίνης.

Κυριότερες πόλεις των Χαόνων ήταν οι εξής: Το Βουθρωτό, η αρχαιότερη πόλη της Χαονίας ο Ογχησμός ή Αγχίασμος (σημ. Άγιοι Σαράντα), η Φοινίκη, πρωτεύουσα της Χαονίας, ο Ωρικός, λιμάνι στον Κόλπο του Αυλώνα, η Αμαντία, ανατολικά του Κόλπου του Αυλώνα, στη μέση της κοιλάδας των ποταμών Αώου και Σιούσιτσα, στο σημερινό χωριό Πλιότσα και η Αντιγόνεια, ανατολικά του Αργυρόκαστρου στη δεξιά όχθη του ποταμού Δρίνου, στο χωριό Γέρμα.

Η αλβανική Αρχαιολογική Υπηρεσία

Η αλβανική Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι οργανωμένη από το 1976 υπό το Κέντρο των Αρχαιολογικών Ερευνών των Τιράνων που υπάγεται στην Ακαδημία των Επιστημών και είναι αρμόδιο για την αρχαιολογική έρευνα και τα μουσεία σε όλη τη χώρα. Διαιρείται σε τρία τμήματα:

Α) Προϊστορικό, β) Ιλλυρικό και γ) Μεσαιωνικό.

Οι ελληνορωμαϊκές αρχαιότητες, φυλάσσονται στο «Ιλλυρικό» τμήμα και οι χριστιανικές στο «Μεσαιωνικό». Το κέντρο ενδιαφέροντος του αλβανικού κράτους είναι η εθνογένεση των Ιλλυριών και επίσης «το πρόβλημα της συνέχειας Ιλλυριών και Αλβανών» τους οποίους η επίσημη αλβανική θέση, θεωρεί αυτόχθονες από την εποχή του Χαλκού (2.000 π.Χ.).

Οι ανασκαφές των Αλβανών αρχαιολόγων και τα ευρήματά τους

Από το 1973 ως το 1983 Αλβανοί αρχαιολόγοι (ανάμεσά τους και Βορειοηπειρώτες), έκαναν ανασκαφές σε διάφορες περιοχές της χώρας που χαρακτηρίζονται «ιλλυρικές». Τα ευρήματα των ανασκαφών αυτών ήταν σχεδόν αποκλειστικά ελληνικά όπως θα δούμε.

Ας δούμε συνοπτικά μερικά απ’ αυτά.

1) Στην περιοχή Σκόδρας (ανασκαφές Α. Κοka 1980 και 1983), τα προϊστορικά ευρήματα παρουσιάζουν χαρακτηριστικά που παρατηρούνται στο Αιγαίο, ενώ τα ευρήματα των πλούσιων τάφων του 6ου-5ου π.Χ. αι., περιείχαν αρχαϊκά ελληνικά αγγεία και ποικίλα κοσμήματα.

2) Στην περιοχή του ποταμού Ματ (ανασκαφές D. Kurti 1975, 1978 και 1980), ανάμεσα στα ποικίλα ευρήματα των πολυάριθμων ταφικών τύμβων, ξεχωρίζουν μυκηναϊκής εποχής ξίφη και εγχειρίδια τύπου γνωστού από την περιοχή του Αιγαίου.

Ερείπια του αμφιθεάτρου της αρχαίας Επιδάμνου-Δυρραχίου

3) Στο Δυρράχιο, την αρχαία ελληνική αποικία Επίδαμνο, βρέθηκαν πολυάριθμα κτερίσματα σε 135 τάφους, μεταξύ των οποίων κοσμήματα και πήλινα αγγεία κορινθιακής και ιωνικής τεχνοτροπίας. Νοτιοανατολικά του Δυρραχίου, βρέθηκε μεγαλοπρεπής βασιλική με ναό του αρχάγγελου Μιχαήλ, που αναφέρει η Άννα Κομνηνή. Νοτιοδυτικά του ποταμού Γενούσου, συνεχίστηκαν οι ανασκαφές (N. Ceka, 1973-1974) και βρέθηκαν κορινθιακά και πλήθος άλλων αγγείων.

4) Στην περιοχή του Φίερι, όπου βρισκόταν η αρχαία ελληνική πόλη Βύλλις, αποκαλύφθηκε αρχαίο θέατρο του 3ου π.Χ. αιώνα και μέρη σταδίου. Επειδή η διάταξη του θεάτρου και του σταδίου, θυμίζει τη Δωδώνη στους Αλβανούς αρχαιολόγους, στις θεωρίες τους η Δωδώνη… γίνεται ιλλυρική!

Από το βιβλίο: ΦΩΤΙΟΣ Μ. ΠΕΤΣΑΣ, «ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΘΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΜΙΑΧ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ 1993=

5) Σημαντικά είναι τα ευρήματα στην αρχαία Απολλωνία, που την καθιστούν την σημαντικότερη από τις 30 Απολλωνίες του αρχαίου κόσμου.

Απολλωνία - Μνημείο Αγωνοθετών

6) Στην περιοχή του Βερατίου, ανασκάφηκαν οι αρχαίες ελληνικές πόλεις Αντιπάτρεια (H. Spahin 1973-78) και Διμάλλη.

Στην Αντιπάτρεια, τα πρώτα ευρήματα χρονολογούνται από τον 6ο π.Χ. αι. Η νεότερη πόλη, χτισμένη από τον Πύρρο, χαρακτηρίζεται από τους Αλβανούς «Illyrian/Albanian City».

Βουθρωτό

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, έχουμε επίσης από τις περιοχές του Πόγραδετς, της Κορυτσάς, της Κολόνιας, της Πρεμετής, των Αγίων Σαράντα, και φυσικά του Βουθρωτού και της Φοινίκης, με τα οποία θα επανέλθουμε, αν χρειαστεί.

Και τέλος, οι ανασκαφές κοντά στο Αργυρόκαστρο, αποκάλυψαν τη θέση της Αντιγόνειας, πόλης που ιδρύθηκε από τον Πύρρο.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης, ότι σε πολλά αγάλματα και άλλα ευρήματα, είχαν χρησιμοποιηθεί παριανά μάρμαρα, δείγμα και αυτό της ελληνικότητας των ευρημάτων.


Παρά τις προσπάθειες των Αλβανών να εμφανιστούν ως πανάρχαιοι κάτοικοι της περιοχής όπου ζουν σήμερα, κάτι τέτοιο δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά. Και αν ζούσαν στη σημερινή Αλβανία από την αρχαιότητα, γιατί δεν υπάρχουν, έστω ελάχιστα εργαλεία, αγάλματα κλπ., που να φέρουν την σφραγίδα τους; Με το να βαφτίζονται «ιλλυρικά-αλβανικά», τα αρχαία ελληνικά ευρήματα, προκαλείται απλώς μια θυμηδία στους σοβαρούς, και όχι τους κατευθυνόμενους, επιστημονικούς κύκλους. Έτσι, η παλαιότερη γραπτή μαρτυρία γι’ αυτούς, προέρχεται από την Άννα Κομνηνή (11ος-12ος αι.), όταν αναφέρεται όπου αναφέρεται ο «κομισκόρτης ο εξ Αρβάνων». Και περιμένουμε, με πραγματικό ενδιαφέρον, οποιαδήποτε αντίθετη τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη, για όσα γράψαμε…

Πηγές: ΦΩΤΙΟΣ Μ. ΠΕΤΣΑΣ, «ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΘΙΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΜΙΑΧ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ 1993.
ΚΩΣΤΑ Ν. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ, «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ», ΙΩΑΝΝΙΝΑ 1995
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ «ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ», λήμματα «Ιλλυρία», «Ιλλυρική γλώσσα», του διακεκριμένου Βαλκανιολόγου-Ρωμανιστή Αχιλλέα Γ. Λαζάρου.

Μιχάλης Στούκας / protothema.gr


Ενημερωτική Εσπερίδα στο Δήμο Αχαρνών

Δημοτική κοινωφελής Επιχείρηση Aχαρνών: 
Σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος Αχαρνών σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΑ και την Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης διοργανώνουν ενημερωτική εσπερίδα με θέμα τις σπουδές , την επαγγελματική αποκατάσταση και τον ρόλο της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με εισηγητή τον κ.Κωνσταντίνο Αδριανουπολίτη, εκπαιδευτικό, ερευνητή και Αντιπρόεδρο Ε.Ε.Τ.Ε.Κ. και ομιλητές τον κ. Βασίλειο Πολύδωρο ,π.Σχολικό Σύμβουλο, μέλος Ε.Ε.Τ.ΕΚ. ,την κ. Αναστασία Παμουκτσόγλου ,Κοινωνιολόγο π.Πάρεδρο Π.Ι.,μέλος Ε.Ε.Τ.Ε.Κ και την κ.Εύη Χριστοφιλοπούλου ,Καθηγήτρια ΕΑΠ, π. Υφυπουργό Παιδείας.
Σας προσκαλούμε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου  την Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου στις 17:00.
Σας παρακαλούμε να στηρίξετε την προσπάθειά μας με την παρουσία σας , να προβάλετε την Εσπερίδα στη σελίδα σας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έτσι ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν  μεγαλύτερη προσέλευση.
Σας ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία.

Με εκτίμηση,



Γραφείο Προέδρου ΔΗ.Κ.Ε.Α.
Τηλ. επικ.: 210-2478505/507
Δ/νση: Πλ. Αγ. Νικολάου 3, Αχαρναί
 

Χρηματοδότες των ΜΚΟ, πολυεθνικές, το ελληνικό κράτος ελληνικά ιδρύματα και επιχειρήσεις

Η τεράστια χρηματοδότηση που εισπράττουν ΜΚΟ για τον εξισλαμισμό της Ελλάδας αποκαλύπτεται από τις ίδιες τις ιστοσελίδες τους. Εκεί καταγράφεται ότι, για στον ίδιο εφιαλτικό σκοπό  συνεισφέρουν  όχι μόνο ξένοι κόρακες όπως ο Τζώρτζ Σόρος αλλά και το ελληνικό κράτος, τράπεζες,ελληνικά ιδρύματα και ελληνικές επιχειρήσεις.
Η ιστοσελίδα της ActionAid μας ενημερώνει ότι από το 2001 έως 2009 έλαβε από το υπουργείο εξωτερικών το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 911.920 ευρώ.
Από την ΕΕ από το 2011 έως και το 2018 793.013 ευρώ και το 2015-2016 έλαβε 755.042 από το υπουργείο διεθνούς ανάπτυξης της Μεγάλης Βρετανίας για το πρόγραμμα στήριξης προσφύγων στην Λέσβο.
Διαβάζουμε επίσης ότι η ActionAid έχει δεχτεί “ευγενικές” δωρεές από εταιρίες και ιδρύματα όπως το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Vodafone, Μποδοσάκη και Λάτση κ.α. και
εταιρίες όπως η εθνική τράπεζα, interamerican και άλλες λιγότερες γνωστές.
Πάμε στους Γιατρούς του Κόσμου όπου επίσης δέχονται δωρεές και χορηγείες από την ΕΕ, εταιρίες και ιδρύματα. Ανάμεσα στους χορηγούς η εταιρεία στοιχημάτων bwin, η Goodyear, η Vodafone, η ένωση Ελλήνων εφοπλιστών, η ΔΕΗ, η CocaCola 3E, η Βιανέξ του Γιαννακόπουλου, η Novartis, η Ford, η Microsoft κ.α. Αναλυτικά εδώ.
Άλλη ΜΚΟ που συνυπογράφει την ανακοίνωση είναι το Δανικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες στο οποίο ιδρυτικός δωρητής είναι το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
To δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού έχει υποστηρικτές: τον ΟΠΑΠ, τον Σκλαβενίτη, την Alpha bank, την Bic, κτλ.
Η ΜΚΟ Έλιξ υποστηρίζεται και αυτή από διεθνείς οργανισμούς όπως η πολιτική προστασία της ΕΕ και ο διεθνής οργανισμός μετανάστευσης ενώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ιδρύματα όπου ξαναβρίσκουμε το Νιάρχος και το Μποδοσάκη καθώς και οι εταιρίες.
Το ίδρυμα Νιάρχος και το Μποδοσάκη υποστηρίζουν και το ελληνικό φόρουμ μεταναστών όπου απαρτίζεται το διοικητικό συμβούλιο από εκπροσώπους συλλόγων μεταναστών. ΜΚΟ την οποία υποστηρίζει η open society του Σόρος και η mercycorps στην οποία συμμετέχει ο ΓΑΠ και αρκετοί επιχειρηματίες.Στο χώρο δράσης του ελληνικού φόρουμ μεταναστών διαβάζουμε και για διαδηλώσεις ως μέσο επίτευξης στόχων. Άρα έχουμε χρηματοδότηση από κρατικούς φορείς, τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο και διαδηλώσεις σε φορέα που πρωτοστατεί σε διαδηλώνει ! Θαυμάσια.
Πάντως τα μεγαλύτερα ονόματα εταιριών ως υποστηρικτές τα έχει η διεθνής επιτροπή διάσωσης με μεγαθήρια του κεφαλαίου όπως η Procter and Gamble, η JP Morgan, η ΗΒΟ, η citigroup, κ.α. 
Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην solidarity now την οποία έχει επισκεφτεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Εδώ έχει μεγάλο ενδιαφέρον και η σύσταση του διοικητικού συμβουλίου. Ο πρόεδρος είναι ο Στέλιος Ζαββός διευθύνων σύμβουλος της Zeus capital management εταιρίας διαχείρησης επενδύσεων σε ακίνητα. Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Continental american capital ένας επενδυτικός όμιλος που επικεντρώθηκε στις επενδύσεις και στην χρηματοδότηση ακινήτων στις ΗΠΑ. Επίσης είναι μέλος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου εξωτερικών σχέσεων. Κατείχε προηγουμένως θέσεις σε εταιρίες όπως η Citibank, η Johnson&Johnson, και η Procter & Gample. Manager και επιχειρηματίας από το πάνω ράφι.
Μέλος του διοικητικού συμβουλίου είναι και ο Νίκος Αλιβιζάτος. Υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη. Στηρίχθηκε το 2015 από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιος πρόεδρος της δημοκρατίας.
Αντιπρόεδρος είναι ο Ευθύμιος Βιδάλης επιχειρηματίας που ήταν μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ από το 2006 έως το 2016 και είναι μέλος του Δ.Σ της alpha bank μεταξύ πολλών άλλων θέσεων που κατέχει. Έχει διατελέσει σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις σε πολλές εταιρίες και το αποκορύφωμα τον Αύγουστο του 2012 με εντολή του πρωθυπουργού Σαμαρά ορίστηκε διαπραγματευτής εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου για την επανεκκίνηση των συμβάσεων παραχώρησης των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων.
Μέλη του ΔΣ είναι ο Αρίστος Δοξιάδης επιχειρηματίας και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.Συνωστισμός επιχειρηματιών και ανώτατων πολιτικών στελεχών του κατεστημένου.Πάμε τέλος και στην ΜΚΟ PRAKSIS η οποία υποστηρίζεται και από αρκετές πρεσβείες ιμπεριαλιστικών χωρών όπως των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Αγγλίας και του Καναδού. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εταιρίες υποστηρικτές: η Goldair Handling, το Divani caravel hotel, η εθνική τράπεζα, η ευρωκλινική κτλ.
Όταν γίνεται λόγος για την χρηματοδότηση των ΜΚΟ σχεδόν πάντα η συζήτηση μονοπωλείται από τον Σόρος. Αυτό έχει καταντήσει πλέον ένας πολύ βολικός αποπροσανατολισμός και για την ακροδεξιά αλλά και για την αριστερά που υποστηρίζει τα ανοικτά σύνορα και την ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού.
Φυσικά δεν αμφισβητείται το ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί πολλές ΜΚΟ άλλωστε το παραδέχεται ανοικτά και ο ίδιος και είναι από τους πρώτους που ξεκίνησαν να το κάνουν τόσο συστηματικά και οργανωμένα.Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο Σόρος απλά αποτελεί ένα δέντρο μέσα στο δάσος. Όπως είδαμε ένα μεγάλο κομμάτι του κεφαλαίου χρηματοδοτεί συστηματικά τις ΜΚΟ και ο Σόρος είναι ένας από τους πολλούς.
Η ακροδεξιά που έχει πάντα ως σταθερό γνώμονα να αθωώνει το κεφάλαιο συνολικά βλέπει πάντα πίσω από όλα τον Σόρος λες και είναι ο μοναδικός που χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ. Εκμεταλλευόμενοι και την εβραϊκή του καταγωγή προσπαθούν να παρουσιάσουν την εικόνα ότι ένας Εβραίος μεγαλοεπενδυτής που συνωμοτεί στα παρασκήνια προκαλεί όλα τα δεινά.
Ενώ ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά για τον Σόρος ουδέποτε έχουμε διαβάσει για το ίδρυμα Νιάρχος ή το Μποδοσάκη.Από την άλλη οι αριστεριστές κάνουν μία επιφανειακή κριτική των ΜΚΟ αποφεύγοντας να δείξουν ότι η χρηματοδότηση των ΜΚΟ είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου.
Επίσης εκμεταλλεύονται όλη αυτή την παραφιλολογία της δεξιάς με τον Σόρος για να απαξιώσουν την όλη κατάσταση ως θεωρία συνωμοσίας.Γιατί αν αναδείξεις συνολικά την στρατηγική του κεφαλαίου και την χρηματοδότηση οργανώσεων που υποστηρίζουν την ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού δεν μπορείς μετά να υπερασπίζεσαι τα ανοικτά σύνορα ως προοδευτική πολιτική όπως κάνουν οι αριστεριστές.
Για αυτό όλη αυτή η παραφιλολογία με τον Σόρος έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο.Η πιο τρανή απόδειξη του αντιδραστικού χαρακτήρα των ΜΚΟ είναι ότι πλέον είναι εργοδότες και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις διόλου ευκαταφρόνητοι. Δηλαδή σαν κλασικοί καπιταλιστές κερδίζουν από την εκμετάλλευση εργατικού δυναμικού φορώντας την προβιά της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης. Άλλωστε υπάρχουν πια και αρκετά σωματεία εργαζομένων σε ΜΚΟ.
Ένας ολόκληρος στρατός επιχειρηματιών της αρπαχτής και εργαζομένων έχει δημιουργηθεί και με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων για τον εξισλαμισμό της πατρίδος μας, με τον ελληνικό λαό να παρακολουθεί άφωνος τον εξανδραπονδισμό του. Και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και η εκκλησία της Ελλάδος να είναι εκκωφαντικώς απόντες.

29 Νοε 2019

Βγαίνουν τα όπλα στο Κιλκίς: Πεζές περιπολίες ξεκινούν οι κάτοικοι – Παρενοχλούν ανήλικες Ελληνίδες οι μετανάστες

Το νόμο στα χέρια τους παίρνουν πλέον οι Έλληνες. Για πρώτη οι αντιδράσεις είναι τόσο σφοδρές, ενώ τα τα μπλόκα κατά των μεταναστών είναι ένα καθημερινό φαινόμενο.
Το ενδεχόμενο να πάρουν τις καραμπίνες, προκειμένου να διαφυλάξουν, όπως υποστηρίζουν, τη σωματική τους ακεραιότητα αλλά και τις περιουσίες τους από κακοποιά στοιχεία, που υπάρχουν μεταξύ των περίπου 300 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι διαμένουν εδώ και 1,5 χρόνο σε ξενοδοχείο της περιοχής, δεν αποκλείουν κάτοικοι του χωριού Σταθμός Μουριών του νομού Κιλκίς, έναν ακριτικό οικισμό που ζουν περίπου 800 άτομα.

Μάλιστα, οι κάτοικοι ήδη εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν από μόνοι τους πεζές περιπολίες στο χωριό τις νυχτερινές ώρες, προκειμένου να προλάβουν οποιοδήποτε νέο κρούσμα εγκληματικότητας. Αυτό αναμένεται να αποφασισθεί την Κυριακή σε μάζωξη που θα πραγματοποιήσουν οι κάτοικοι σε δημοτικό κτίριο.

Όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής στο ethnos.gr, στο χωριό επικρατεί τρόμος, αφού είναι πάρα πολύ συχνά τα κρούσματα κλοπών σε σπίτια, η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών ουσιών ακόμα και στην πλατεία του χωριού, οι αιματηρές συρράξεις μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών και οι άσεμνες και προσβλητικές παρενοχλήσεις σε νεαρά κορίτσια. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, μεσημέρι στην πλατεία του χωριού, αλλοδαποί επιτέθηκαν σε κάτοικο και του πήραν με απειλές το κινητό.

Οι κάτοικοι επισημαίνουν ακόμα ότι αισθάνονται παντελώς απροστάτευτοι από την Πολιτεία, αφού παρά τις συνεχείς καταγγελίες τους στην αστυνομία, αυτή ουσιαστικά δεν επεμβαίνει, για να επιβάλει την τάξη. «Ό,τι δεν κάνει η Πολιτεία, είναι μοιραίο να το κάνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού, αν και εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Θέλουμε τα νησιά να αποσυμφορηθούν, αλλά εδώ μιλάμε για 300 πρόσφυγες και μετανάστες σε ένα χωριό 500 κατοίκων. Έχουμε δείξει τον ανθρωπισμό μας, αφού ο δήμος μας φιλοξενεί 2.300 άτομα και οι πρώτοι ήρθαν το 2015. Πλέον έχουμε φτάσει στα όριά μας», τονίζει ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Κυριακίδης.

«Στο χωριό επικρατεί τρόμος και αγανάκτηση»
Για συναισθήματα τρόμου και αγανάκτησης έκαναν λόγοι κάτοικοι των Μουριών. Όπως τονίζουν, σε ένα μικρό και ήσυχο χωριό η εγκληματικότητα κυρίως από την περασμένη άνοιξη και μετά έχει φτάσει στα ύψη και όλοι φοβούνται, μήπως κάποια στιγμή γίνει ένα πολύ μεγάλο κακό. «Κάνουν χρήση ναρκωτικών μέσα στην πλατεία, στοχοποιούν σπίτια που μένουν ηλικιωμένοι ή οι ένοικοι έρχονται μόνο τα Σαββατοκύρια και κάνουν διαρρήξεις, παρενοχλούν νέες κοπέλες στους δρόμους και τις κάνουν άσεμνες χειρονομίες.

Οι κοπέλες φοβούνται να επιστρέψουν το βράδυ στο σπίτι τους από την καφετέρια. Επιτέθηκαν σε συγχωριανό μας μέρα μεσημέρι στην πλατεία και του πήραν με απειλές το κινητό. Στο χωριό επικρατεί τρόμος και η αστυνομία, δυστυχώς, κάνει τα στραβά μάτια.

Αυτοί που μένουν εδώ, δεν είναι γυναικόπαιδα. Πολλοί είναι άντρες και μάλιστα φαίνονται ότι είναι επικίνδυνοι. Αν δε ληφθούν σοβαρά μέτρα από την πλευρά της Πολιτείας, φοβάμαι ότι θα φτάσουμε στο σημείο να βγουν τα όπλα. Φοβάμαι ότι άμεσα οι αντιδράσεις θα είναι πολύ μεγάλες και τρέμω στο ενδεχόμενο να σημειωθεί κάποιος φόνος ή βιασμός. Ήδη ετοιμαζόμαστε να κάνουμε το βράδυ πεζές περιπολίες», αναφέρει ο Γιώργος Μακρίδης, εκπρόσωπος των κατοίκων του χωριού.

«Το πρόβλημα δεν είναι ότι κλέβουν προϊόντα από τα χωράφια μας και τους μπαχτσέδες. Το πρόβλημα είναι η εγκληματικότητα, η χρήση ναρκωτικών μπροστά στα μάτια των παιδιών μας και η προστυχιά. Τη 16χρονη κόρη μου προχθές κάποιος παρενόχλησε σεξουαλικά στο παζάρι με πολύ άσχημο τρόπο μπροστά στη μάνα της. Ένα μεσημέρι, στην παιδική χαρά κάποιοι πλακώθηκαν πολύ άσχημα στο ξύλο μεταξύ τους, μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών, τα οποία κοιτούσαν τρομοκρατημένα. Από τους περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες της περιοχής μας, δυστυχώς, οι περίπου 200 είναι αποβράσματα. Από τη στιγμή που δεν έχουμε προστασία από κανέναν, σκεφτόμαστε ακόμα και να πάρουμε τα όπλα. Είμαστε κι εμείς προσφυγικής καταγωγής και πριν από 1,5 χρόνο τους δεχτήκαμε και τους φιλοξενούμε. Ωστόσο, το κακό ξεκίνησε από την περασμένη άνοιξη. Πολλοί δεν είναι πρόσφυγες, είναι κακοποιά στοιχεία», αναφέρει από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτίδης, κάτοικος του χωριού.

https://www.wepost.gr

Ένας νέος εθνικός καθοδηγητής! Ένας επαναστάτης!

Νίκος Ταμουρίδης
Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σχεδόν στην ίδια τραγική κατάσταση που βρισκόταν στις αρχές του 20ου αιώνα, πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους. Την εποχή εκείνη, τα λάθη των πολιτικών και η γνωστή συμπεριφορά των ξένων δημιουργούν μια Ελλάδα για άλλη μια φορά ταπεινωμένη.
Μετά την πτώχευση του Τρικούπη το 1893 και την οδυνηρή ήττα από τούς Τούρκους το 1897, οι ξένοι δανειστές ελέγχουν την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας. Η πολιτική ηγεσία έχει παραδοθεί στην αδιαφορία και τη διαφθορά, με αποτέλεσμα να μην πάρει είδηση την τουρκική απειλή, που ολοένα και πλησίαζε. 
Ποιός ήταν όμως ὁ ρόλος των πνευματικών ανθρώπων πού βοήθησαν να ξεπερασθεί ἡ εθνική κατάθλιψη και η Ελλάδα να ανανήψει και να βγει από την τραγική αυτή κατάστασή της; Τότε στην πνευματική ζωή του τόπου μεσουρανούσε ο μεγάλος ποιητής Κ. Παλαμάς.
Ο Παλαμάς ως γνήσιος Έλλην απογοητεύεται γιατί νοιώθει το Έθνος ναρκωμένο. Κι αναλαμβάνει το έργο των πολιτικών! Εξεγείρεται και γίνεται ένας ριζοσπάστης, πολιτικός αναμορφωτής. Ποιητής προφήτης, εθνικός και κοινωνικός καθοδηγητής! Ένας επαναστάτης! Πληγωμένος από την αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας και των συμπολιτών του, προβλέπει αρχικά τον ξεπεσμό της χώρας του, αλλά στο τέλος εκφράζει την ελπίδα για την ανάσταση και αναγέννηση του ελληνικού έθνους. 
Και να τι λέει για την Ελλάδα και τους Έλληνες, να πως περιγράφει την κατάσταση που προφητεύει ο ποιητής (στον Προφητικό, 8ο λόγο του Δωδεκάλογου του γύφτου):
Και χορό τριγύρω σου θα στήσουν, με βιολιά και με ζουρνάδες...
γύφτοι, οβραίοι, αράπηδες, πασάδες, και τα γόνατά τους θα λυγίσουν οι τρανοί σου, και θα γίνουν, των ραγιάδων οι ραγιάδες...
Μήπως αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, κατά κάποιο τρόπο, και τώρα;
Kαι συνεχίζει:  
Όσο να σε λυπηθεί της αγάπης ο Θεός. Και μην έχοντας πιο κάτω άλλο σκαλί, να κατρακυλήσεις πιο βαθιά στου Κακού τη σκάλα, για τ' ανέβασμα ξανά που σε καλεί, θα αισθανθείς να σου φυτρώσουν, ω χαρά! τα φτερά, τα φτερά τα πρωτινά σου τα μεγάλα!
Εδώ, ας πιστέψουμε κι εμείς, κι ας ελπίσουμε, αλλά περισσότερο ας αγωνιστούμε ο καθένας όπως μπορεί, για την ανάσταση και την αναγέννηση της χώρας μας.
Ας θυμηθούμε επιπλέον, ότι ο Παλαμάς με τον ποιητικό του λόγο συνέβαλε, σε τεράστιο βαθμό, στον Μακεδονικό αγώνα το 1904-1908, στην επανάσταση στο Γουδί το 1909, στον ερχομό του Βενιζέλου, στην αφύπνιση του Ελληνισμού, στην οργάνωση και εξοπλισμό του Στρατού και τέλος στους νικηφόρους Βαλκανικούς αγώνες του 1912-13, με τους οποίους διπλασιάστηκε η Ελλάδα σε πληθυσμό και έδαφος.
Και ερωτάται: Που είναι σήμερα ο πνευματικός κόσμος; Σιωπά, γιατί αφενός έπεσε θύμα της τεχνητής ευημερίας των δανεικών πακέτων και επιπλέον τον καταβρόχθισε και έτσι τον αντικατέστησε η λυσσασμένη σκύλα, το σύγχρονο πλυντήριο εγκεφάλων!
Ένας νέος Παλαμάς μας λείπει! Ένας νέος εθνικός και κοινωνικός καθοδηγητής! Ένας επαναστάτης! Ένας ιεροφάντης της αναγέννησης του Ελληνισμού, της νέας Μεγάλης Ιδέας! 
*O Νίκος Ταμουρίδης είναι Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ και αντιπρόεδρος ΔΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

Όσοι τιμούν τους αγώνες του ΚΚΕ, ας το ξανασκεφτούν

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Εξηγήστε σε έναν επενδυτή, που επιθυμεί να επενδύσει στο χώρο των λιανικών πωλήσεων, πως το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησής του δεν θα καθορίζεται από τον ίδιο, σύμφωνα με τις ανάγκες των καταναλωτών, με την ιδιαιτερότητα των προϊόντων του και τις συνθήκες της αγοράς, αλλά από κάποιες ρυθμιστικές αρχές που γνωρίζουν καλύτερα από αυτόν.
Εξηγήστε στον επενδυτή, πως αν θελήσει κάποια στιγμή να διαφοροποιήσει το ωράριο του, λόγω εορτών, διακοπών ή εκπτώσεων, έτσι ώστε να αυξήσει τα έσοδα της επιχείρησης του, θα πρέπει να αιτηθεί αυτής της αλλαγής. Και πως θα πρέπει να συμφωνήσει με άλλους εμπόρους της περιοχής, με σκοπό να κινητοποιηθούν από κοινού προς την κατεύθυνση ενός μαζικότερου αιτήματος, ώστε να ασκηθεί μια παρέμβαση μεγαλύτερου βεληνεκούς.
Εξηγήστε στον επενδυτή, πως το αίτημά του, δεν θα το επεξεργασθεί μια υπηρεσία του δημοσίου που ασχολείται με το εμπόριο, με βάση έστω κάποια ελάχιστα τεχνοκρατικά και ποσοτικοποιημένα κριτήρια, αλλά ένα εκλεγμένο όργανο, όπως είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο της περιοχής.
Εξηγήστε στον επενδυτή, ότι το θέμα του θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία. Ότι δηλαδή, κάποιοι άσχετοι με το αντικείμενο, θα ψηφίσουν το κατά πόσο δύναται ένας επιχειρηματίας, να αποπειραθεί να ανταγωνιστεί τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τα Malls. Πως 111 (ολογράφως, εκατόν έντεκα) πρόεδροι, αντιπρόεδροι, γραμματείς, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι, θα μελετήσουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και θα καταλήξουν στο αν θα δώσουν την έγκρισή τους, πάνω σε μια επιχειρηματική απόφαση.
Εξηγήστε στον επενδυτή, πως στο περιφερειακό συμβούλιο, τίποτα δεν γίνεται αν δεν φέρει την ευλογία των υπερασπιστών και συνεχιστών της ολοκληρωτικής σκέψης και πράξης. Και πως αυτά τα ίδια σταλινικά απομεινάρια, που χαίρουν της εκτιμήσεως όλου του πολιτικού φάσματος, θα τα βρει έξω από τα καταστήματα του, ακόμα και αν η επιχείρηση του δεν πάει καλά και θα πρέπει να κλείσει απολύοντας τους εργαζόμενους του.
Εξηγήστε στον επενδυτή, πως όπως και να έχει, πάντα θα βρίσκει μπροστά του τον τιμημένο μουμοποιημένο νοσταλγό του σοβιετικού μοντέλου. Είτε προσπαθήσει να μεγαλώσει την επιχείρηση του, είτε να την συρρικνώσει, είτε να την συγχωνεύσει, είτε να την πωλήσει, θα βρει απέναντι του τα χιλιοειπωμένο σύνθημα “νόμος είναι το δίκιο του εργάτη”.
Εξηγήστε στον επενδυτή, πως παρ’ όλο που το σταλινικό απολίθωμα ακολουθεί μια ραγδαία συρρίκνωση της εκλογικής του δύναμης, αποτελώντας πλέον μια γραφική μειοψηφία, ουδείς τολμάει να το ακουμπήσει και να κοντραριστεί μαζί του.
Εξηγήστε στον επενδυτή, πως μέσα στο πλαίσιο της δυτικής αστικής δημοκρατίας και της ελεύθερης οικονομίας, τίποτα δεν προχωρά αν δεν τύχει της αποδοχής των κέντρων ελέγχου του ΚΚΕ.
Εξηγήστε στον επενδυτή, πως οι μόλις 8 (ολογράφως, οκτώ) εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του υποστηριζόμενου από το ΚΚΕ, συνδυασμού με το όνομα “Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής”, αποφάσισαν για λογαριασμό ολόκληρου του περιφερειακού συμβουλίου, μέσω των γνωστών, αποτελεσματικών και πιστοποιημένων τραμπούκικων μεθόδων και το αίτημα του δεν προχώρησε.
Εξηγήστε στον επενδυτή, ότι η εναντίωση προς την οπισθοδρομικότητα του ΚΚΕ, αποτελεί ιεροσυλία στα μάτια του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
Εξηγήστε στον επενδυτή, για ποιον λόγο, όλο το πολιτικό σύστημα ποθεί διακαώς την συναίνεση του ΚΚΕ, αναζητώντας την συμμετοχή του στην από κοινού λήψη των αποφάσεων.
Εξηγήστε στον επενδυτή, ότι ουδείς ενοχλείται στην χώρα μας, από την παραβατικότητα των μηχανισμών του ΚΚΕ. Και ότι η παραβατικότητα αυτή, αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινότητας.
Α και τέλος, μην λησμονήσετε να εξηγήσετε στον επενδυτή, ότι η Ελλάδα παρ’ όλα αυτά, αποτελεί τον απόλυτο επενδυτικό προορισμό. Τι; Όχι;
* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
liberal

Στην Σλοβακία αναγκάζουν γυναίκες να βλέπουν εικόνες του εμβρύου πριν κάνουν έκτρωση

Οι γυναίκες στη Σλοβακία που επιθυμούν να κάνουν έκτρωση θα αναγκάζονται διά νόμου να βλέπουν εικόνες του εμβρύου τους και να ακούν την καρδιά του πριν προχωρήσουν στην επέμβαση.
Το εν λόγω σχέδιο νόμου αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί σήμερα, Παρασκευή, στη Βουλή.
Βάσει του νόμου οι γυναίκες θα αναγκάζονται επίσης να ακούνε και τον χτύπο της καρδιάς του εμβρύου πριν προχωρήσουν στη διακοπή της κύησης.
Ο νόμος, ο οποίος θα είναι ο πρώτος τέτοιου είδους στην Ευρώπη, θα απαγορεύει τη διαφήμιση των αμβλώσεων και θα επιβάλει αυστηρά πρόστιμα σε όσους το κάνουν.
Την περασμένη εβδομάδα μια ανοιχτή επιστολή που υπογράφηκε από περίπου 30 οργανώσεις, όπως η Human Rights Watch, η Διεθνής Αμνηστία, η Marie Stopes International και η Διεθνής Εκστρατεία για το Δικαίωμα των Γυναικών στην ασφαλή έκτρωση, ζήτησαν να απορριφθεί το σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το ως οπισθοδρομικό.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν το σχέδιο και ανέφεραν ότι θα βλάψει τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, ενώ θα θέσει ένα «επικίνδυνο» προηγούμενο για άλλες χώρες της ΕΕ.
Η πρόταση έχει διασυνοριακή στήριξη στη χώρα και έχει πιθανότητες να περάσει.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 55,5% των ανθρώπων διαφώνησε με την απαγόρευση των αμβλώσεων ενώ το 34,6% υποστήριξε την κίνηση.
Πηγή: Reader.gr