5 Αυγ 2014

Συλλαμβάνουν ύποπτους ισλαμιστές σε Παρίσι και Βρυξέλες (Τώρα που έφτασε στην πόρτα μας να δούμε πως θα το σταματήσουν)

Ύποπτοι "ισλαμιστές μαχητές" σε Παρίσι και Βρυξέλλες 
   Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε σήμερα στο διεθνές αεροδρόμιο Ρουασίέναν Γαλλομαροκινό, τον οποίο χαρακτηρίζει "ισλαμιστή μαχητή" και για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι σχεδίαζε να εκτελέσει επιθέσεις στη Γαλλία. 
    Ο άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, έφτασε στο Παρίσι με αεροπλάνο από την Κωνσταντινούπολη, αφού οι τουρκικές αρχές τον απέλασαν από τη χώρα. Κρατείται από την αστυνομία εν αναμονή της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών. 
     Με βάση τη γαλλική νομοθεσία, οι ύποπτοι για τρομοκρατία μπορούν να κρατηθούν από τις αρχές για 96 ώρες χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. 
      Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίστηκε πού είχε ταξιδέψει ο άνδρας αυτός προτού να φτάσει στην Τουρκία, η οποία είναι συνήθης σταθμός για τους Ευρωπαίους ισλαμιστές στο δρόμο τους για τη Συρία. 
        Εξάλλου, ένας Σύρος συνελήφθη στο Βέλγιο με την κατηγορία ότι είχε στην κατοχή του φωτογραφίες δολοφονιών και προπαγανδιστικό υλικό μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο δικηγόρος του, ο 25χρονος είχε συλληφθεί την Τρίτη, όταν κατά τον έλεγχο που του έγινε στο αεροδρόμιο του Σαρλερουά βρέθηκαν στην κατοχή του δύο πλαστά γαλλικά διαβατήρια και δύο φορητές μνήμες USB που περιείχαν εικόνες από δολοφονίες. 
      Ο συλληφθείς πιστεύεται ότι είχε διασυνδέσεις με το Μέτωπο Αλ Νόσρα, μια τζιχαντιστική οργάνωση, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, που δρα στη Συρία. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις, ότι είναι δημοσιογράφος και ότι κρατήθηκε όμηρος από τους τζιχαντιστές μέχρι που κατάφερε να δραπετεύσει. Σύμφωνα πάντα με τον δικηγόρο του, τον Τομάς Πιτσινί, έφτασε στο Βέλγιο αφού πέρασε προηγουμένως από την Τουρκία και την Ελλάδα και τελικός προορισμός του ήταν η Σουηδία όπου, όπως ισχυρίζεται, θα συνέχιζε τις πανεπιστημιακές σπουδές του στη δημοσιογραφία. 
  ΑΠΕ-ΜΠΕ