26 Οκτ 2014

ΙΛΕΑ: ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών με υπερηφάνεια έκανε πανηγυρικά δεκτή την πρόταση συνεργασίας, που μας απηύθυναν οι Πρυτανικές Αρχές του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. 
      Όπως είναι γνωστό, στην κατοχή της ΙΛΕΑ ανήκουν τα προσωπικά αντικείμενα του Αλέξανδρου Πάντου (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%82)μετά από δωρεά του αειμνήστου μέλους μας Χαράλαμπου Φυτά και με την καθοριστική συμβολή του τέως Προέδρου της ΙΛΕΑ Δημήτρη Γιώτα και του επίτιμου μέλους μας ζωγράφου Χρήστου Τσεβά. 
         Η συλλογή των προσωπικών αντικειμένων του μεγάλου Έλληνα και εθνικού ευεργέτη Αλέξανδρου Πάντου είναι σήμερα περιουσιακό στοιχείο της ΙΛΕΑ και αποτελείται από μαθητικά τετράδια και βιβλία, πολλά από τα οποία φέρουν την νεανική του υπογραφή, είδη γραφείου όπως κονδυλοφόροι, πένες, στυπόχαρτα, μελανοδοχεία, αμμοδοχεία, σελιδοδείκτες, presspapier, μπαουλάκι μικρών διαστάσεων με τα αρχικά του (Α.Π.), μεγάλη συλλογή από cartevisite διαφόρων φάσεων της ζωής του Πάντου και σε διάφορες γλώσσες, καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός βιβλίων του και λοιπών μικροαντικειμένων. 
      Ο Πρύτανης του Ιδρύματος κος Γρηγόρης Τσάλτας και η Αντιπρύτανης κα Ισμήνη Κριάρη κατά τη διάρκεια αλλεπάλληλων συναντήσεων με μέλη της ΙΛΕΑ ενημερώθηκαν για την ύπαρξη των αντικειμένων αυτών, συστήθηκε δε με πρωτοβουλία και εντολή τους ομάδα φοιτητριών του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού υπό την καθοδήγηση της επίκουρης καθηγήτριας μουσειολογίας κας Ανδρομάχης Γκαζή με σκοπό την καταλογογράφηση και φωτογραφική απεικόνιση της συγκεκριμένης συλλογής. 
      Η επιστημονική αυτή ομάδα φωτογράφισε και κατέγραψε, σύμφωνα με την ενδεδειγμένη επιστημονική μεθοδολογία καταγραφής, τα αντικείμενα του Α. Πάντου. 
         Η καταγραφή αυτή έχει τεθεί στη διάθεση της ΙΛΕΑ και μαζί με τις προ έτους ολιγοήμερες εκθέσεις των αντικειμένων αυτών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (για πρώτη φορά την 31η Ιανουαρίου του 2013, με αφορμή τον εορτασμό των 85 ετών από την ίδρυση του Παντείου Πανεπιστημίου και τη δεύτερη φορά για την έκθεση με τίτλο «Συγγρού 136» και θέμα το Πάντειο, που διοργάνωσαν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου) αποτελεί πλέον την αρχή μιας σταθερής συνεργασίας του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού με το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αχαρνών. 
       Το επόμενο βήμα στη συνεργασία έγινε με πρωτοβουλία της Πρυτανείας του Παντείου Πανεπιστημίου και αφορούσε στην, κατ’ αρχήν, προσωρινή έκθεση των προσωπικών αντικειμένων του Αλέξανδρου Πάντου στο νεοϊδρυθέν Μουσείο Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. 
        Το καινούργιο αυτό Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο της Πρυτανείας του ιστορικού αυτού ιδρύματος, στη Λ. Συγγρού αρ. 136 και τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με την παρουσία σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΙΛΕΑ. 
        Η ΙΛΕΑ ανταποκρινόμενη σε αυτό το αίτημα και με όλους τους τρόπους προφύλαξης και ασφάλισης, μετέφερε τη συλλογή (όπως και τις προηγούμενες φορές ιδίοις εξόδοις μελών της και στην ειδική προθήκη της Εταιρείας μας) στο νεοϊδρυθέν Μουσείο. 
         To Δ.Σ. της ΙΛΕΑ αποφάσισε, υπογράφοντας και τα σχετικά συμφωνητικά, να παραχωρήσει προσωρινά προς έκθεση τα αντικείμενα του Αλέξανδρου Πάντου στο Μουσείο του Ιδρύματος, που φέρει το όνομά του. Επίσης αποφάσισε να παραπέμψει το αίτημα του Παντείου Πανεπιστημίου για μόνιμη έκθεση της Συλλογής των προσωπικών αντικειμένων του Α. Πάντου, ιδιοκτησίας ΙΛΕΑ και με τη μορφή του μακροχρόνιου δανεισμού στην επόμενη Γεν. Συνέλευση της Εταιρείας μας, όπου τα μέλη μας θα αποφασίσουν ελεύθερα, αβίαστα και δημοκρατικά. 
      Με αφορμή το γεγονός αυτό η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών αισθάνεται ιδιαιτέρως δικαιωμένη, γιατί εγκαινιάστηκε ένας δίαυλος επικοινωνίας της Εταιρείας μας και του Μουσείου μας με ένα από τα μεγαλύτερα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας μας. 
       Η ΙΛΕΑ, θέλοντας να καταστήσει τα μέλη της κοινωνούς του σπουδαίου αυτού γεγονότος και συμμέτοχους στη μεγάλη αυτή χαρά, δημοσιεύει σήμερα φωτογραφικό υλικό από τα εγκαίνια του Μουσείου του Παντείου Πανεπιστημίου αλλά και το σχετικό βίντεο από την εκπομπή «Θέματα Πολιτισμού» του καναλιού της ΒΟΥΛΗΣ, στην οποία προβλήθηκε η εκδήλωση των εγκανίων και φιλοξενείται συνέντευξη της Αντιπρυτάνεως κας Ισμήνης Κριάρη, η οποία κάνει ειδική μνεία στη συμβολή της ΙΛΕΑ και μας απευθύνει ευχαριστίες για τη διάσωση και διαφύλαξη της εθνικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.