15 Μαρ 2017

2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου στον Δήμο Αχαρνών

Ο Δήμος Αχαρνών και η Κίνηση Πολιτών Για Την Ανάδειξη Του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ, με την ενεργό συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας του Δήμου Αχαρνών συνδιοργανώνουν το 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου, από τις 27 Μαρτίου έως την 1 Απριλίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Δημαρχείο Αχαρνών. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις Αρχαίου Δράματος από μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων του Δήμου Αχαρνών καθώς και την ενιαία Έκθεση "Θεατρικά Προσωπεία" με τη συμμετοχή όλων των σχολείων. 
Ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός  σημειώνει στο μήνυμα για το 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου:
"Ο Δήμος Αχαρνών  και η Κίνηση Πολιτών Για Την Ανάδειξη Του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ συνδιοργανώνουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το  Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου, καθιστώντας το έτσι, ως έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών.
Πολύτιμοι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια είναι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Αχαρνών, που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή το Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου και μας χαρίζουν ξεχωριστές στιγμές μέσα από τις παραστάσεις Αρχαίου Δράματος και τις εκθέσεις τους.
Το 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Μαρτίου έως την 1 Απριλίου 2017 στέλνει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλους τους συμπολίτες μας  και αποτελεί την πιο πειστική απόδειξη για τη δυναμική της μαθητικής κοινότητας του Δήμου Αχαρνών."

Εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών Για Την Ανάδειξη Του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ η πρόεδρος κα Μαρία Μίχα στέλνει το δικό της μήνυμα για το 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου αναφέροντας:
"Εμείς στο  ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και περήφανοι για τους καρπούς του εκπαιδευτικού προγράμματος για το αρχαίο θέατρο που συντελείται με τη συνεργασία του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας του Δήμου Αχαρνών, αποσκοπώντας στην ανάδειξη του αρχαιολογικού μας θησαυρού, του Αρχαίου Θεάτρου. Σ’ αυτούς περιλαμβάνεται και  το  2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών, στο οποίο οι μαθητές συμμετέχουν ενθουσιωδώς, εμπνεόμενοι από τις αρχαιοελληνικές πολιτισμικές αξίες.  Στόχος μας είναι  η διεύρυνση, ο εμπλουτισμός κι η καθιέρωση του ως θεσμός και να συνεχίσει να έχει εξέχουσα θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. Γι’ αυτό  εργαζόμαστε με πάθος προς αυτό το αποτέλεσμα.  Σας προσκαλούμε να συνταξιδέψουμε και να βιώσουμε όλοι μαζί αυτή την συναρπαστική εμπειρία".


Καθ' όλη τη διάρκεια του 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου θα λειτουργεί η έκθεση "Θεατρικά Προσωπεία" στην αίθουσα εκθέσεων στο Δημαρχείο Αχαρνών.

Το Πρόγραμμα των Παραστάσεων Αρχαίου Δράματος που θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείο Αχαρνών έχει ως εξής:

● Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017 | 10:30 π.μ. | 4ο Δημ. Σχολείο Αχαρνών
Νεφέλες Αριστοφάνη/ Μήδεια Μπόστ
Μήδεια: Σε μια καυστική παραλλαγή του κλασικού έργου του Ευριπίδη ο Μένης Μποστατζόγλου λοιδορεί τα κακώς κείμενα της χώρας στη δεκαετία του 1990.
Νεφέλες:   Ο Στρεψιάδης αδυνατώντας να ξεπληρώσει τους δανειστές του αποφασίζει να στείλει τον γιο του στο φροντιστήριο  του Σωκράτη, για να μάθει το δίκαιο και τον άδικο λόγο ώστε να δικαιώνεται στις δίκες.
● Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 | 10:30 π.μ. | 5ο Γυμνάσιο Αχαρνών
Η χώρα των πουλιών (Όρνιθες),  Αριστοφάνη
Η παράσταση είναι μια διασκευή από το έργο «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. Ελεύθερη απόδοση των διαλόγων από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού.
● Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 | 10:30 π.μ. | 13ο Δημ. Σχολείο Αχαρνών
"Λόγοι Αχαρνέων εις ύψωσιν για την Θεάτρου Ανύψωσιν"
Είκοσι κάτοικοι της αρχαίας πόλης των Αχαρνών ταξιδεύουν στο σύγχρονο Μενίδι, για να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους του και τις Αρχές, ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών. 
● Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 | 10:30 π.μ. | 14ο Δημ. Σχολείο Αχαρνών
Πλούτος, Αριστοφάνη
Ο Πλούτος, συνετέθη  ενώ μαινόταν ο Κορινθιακός πόλεμος μία χρονική περίοδος ανατροπών, κρίσης οικονομικής και ηθικής, με το ατομικό συμφέρον, τη διαφθορά, τη συκοφαντία και τη μετριότητα να κυριαρχούν στον δημόσιο βίο.
● Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 | 7.00 μ.μ. | 2ο Γυμνάσιο Αχαρνών
Αχαρνής, Αριστοφάνη
Ο Δικαιόπολις  ένας Αθηναίος  πολίτης και αγνός πατριώτης, ζει κλεισμένος στα τείχη της Αθήνας, την εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου. Ποθώντας την ειρήνη και αγανακτισμένος από τη διαφθορά των φιλοπόλεμων πολιτικών, κλείνει ιδιωτική ειρήνη με τους Σπαρτιάτες. 
● Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 | 7.00 μ.μ. | 8ο Γυμνάσιο Αχαρνών
Ο Μονόλογος της Αντιγόνης
Ο θρήνος της Αντιγόνης καθώς οδηγείται στον τάφο/φυλακή της. Μέσα στο θρήνο της θυμάται τα παραπτώματα των γονιών της και ξεσπά με βαθύ πόνο. Καταφέρεται με σκληρά λόγια εναντίον του Κρέοντα, μοιρολογεί για το άδικο τέλος της και τελικά οδηγείται στη σπηλιά από τους φύλακες.

● Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017 | 10:30 π.μ. | 1ο Γυμνάσιο Αχαρνών
Ιφιγένεια Εν Αυλίδι, Ευριπίδη
Όλος ο στρατός και ο στόλος των Αχαιών βρίσκεται στην Αυλίδα έτοιμος να
ξεκινήσει για τον πόλεμο της Τροίας με αρχηγό τον Αγαμέμνονα. Επειδή όμως
υπάρχει μια παρατεταμένη άπνοια, ο  μάντης Κάλχας  προφητεύει ότι πρέπει
να θυσιαστεί στη θεά Άρτεμη η Ιφιγένεια, κόρη του Αγαμέμνονα.
● Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017 | 10:30 π.μ. | 4ο Γυμνάσιο Αχαρνών
Ηλέκτρα, Χορικό
Η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος, εραστές, αφού δολοφόνησαν τον Αγαμέμνονα προσπάθησαν να εξουδετερώσουν τα δύο παιδιά του, τον Ορέστη και την Ηλέκτρα
Ο Ορέστης με τον φίλο του Πυλάδη φτάνουν στο Αργος, ζητούν άσυλο στο φτωχικό της Ηλέκτρας, που δεν τους αναγνωρίζει, φέρνοντας δήθεν ειδήσεις για τον εξόριστο αδελφό της.
● Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 | 10:30 π.μ. | 1ο - 3ο ΕΠΑΛ
Σιμωνίδης ο Αμοργιανός Ίαμβος "Κατά γυναικών"
Ο ποιητής, Σιμωνίδης ο Αμοργίνος, ξεκινά με τη δήλωση ότι εξ αρχής ο θεός έπλασε διαφορετικούς χαρακτήρες γυναικών.
Το μεγαλύτερο μέρος του ποιήματος αφιερώνεται στην περιγραφή της γυναικογονίας από ζώα. Με στερεότυπο τρόπο περιγράφονται συνολικά δέκα γυναίκες που έχουν προέλθει, κατά σειρά, από τη γουρούνα, την αλεπού, τη σκύλα, τη γη, τη θάλασσα, τη γαϊδούρα, τη νυφίτσα, τη φοράδα, τη μαϊμού και τη μέλισσα και που μοιράζονται τα βασικά χαρακτηριστικά των αντίστοιχων ζώων ή στοιχείων.
● Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 | 10:30 π.μ. | ΓΕΛ Μεταμόρφωσης
Πλούτος, Αριστοφάνη
Ο φτωχός αλλά τίμιος Χρεμύλος μαζί με το φίλο του Καρίωνα επισκέπτεται το μαντείο των Δελφών, για να μάθει από τον Απόλλωνα ποια ανατροφή να δώσει στο γιό του: να τον κάνει τίμιο και φτωχό ή κατεργάρη και πλούσιο;.
● Σάββατο 1 Απριλίου 2017 | 7.00 μ.μ. | 8ο Γυμνάσιο Αχαρνών
Μήδεια Μπόστ, Χορωδία
Στηρίζεται στο μύθο της Μήδειας εμπλέκοντας πρόσωπα της καθημερινότητας σατιρίζοντας έτσι τα κακώς κείμενα της νεοελληνικής πραγματικότητας.
Στο τέλος η Μήδεια βρίσκει τα λογικά της πριν σκοτώσει τα παιδιά της και ο μύθος ανατρέπεται με τις ευλογίες του Ευριπίδη και η βάρβαρη ηρωίδα  του Ευριπίδη και του Μποστ αποφεύγει τη στυγερή δολοφονία.