29 Οκτ 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ.ΕΚΛΟΓΕΣ


   Με το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ (νόμος 3852/2010) καταργήθηκαν οι δήμοι Αχαρνών και Θρακομακεδόνων και στη θέση τους συστάθηκε ο νέος Καλλικρατικός δήμος Αχαρνών.
   Στο νέο Δήμο Αχαρνών εκλέγονται 41 Δημοτικοί Σύμβουλοι. Το δημοτικό συμβούλιο που εκλέγεται είναι μεν ενιαίο , οι εκλογές όμως για την ανάδειξή του γίνονται ανά εκλογική περιφέρεια. Εκλογικές περιφέρειες, κατά το νόμο, είναι οι περιφέρειες των τέως δήμων. Δηλαδή για τον Δήμο Αχαρνών έχουμε δύο εκλογικές περιφέρειες: Αχαρνών και Θρακομακεδόνων.
   Η κάθε εκλογική περιφέρεια εκλέγει συγκεκριμένο αριθμό δημοτικών συμβούλων. Ο αριθμός αυτός είναι ανάλογος με τον πληθυσμό της κάθε περιφέρειας, όπως αυτός ο πληθυσμός προκύπτει από την απογραφή του 2001. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η εκλογική περιφέρεια Αχαρνών εκλέγει 39 Δημοτικούς Συμβούλους (πληθυσμός 75341) και η εκλογική περιφέρεια Θρακομακεδόνων 2 δημοτικούς συμβούλους (πληθυσμός 4780).
   Καινοτομία του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ είναι η εκλογή τοπικών συμβουλίων ακόμη και στην έδρα του Δήμου. Στις Αχαρνές εκλέγεται 15μελές Συμβούλιο, στους Θρακομακεδόνες 5μελές συμβούλιο.
   Τα ψηφοδέλτια για την εκλογή του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων καταρτίζονται ανά εκλογική περιφέρεια. Και έχουν την εξής μορφή:
Στο ψηφοδέλτιο που αφορά την εκλογική περιφέρεια Αχαρνών:
·        Στην κορυφή αναγράφεται η ονομασία του συνδυασμού και το όνομα του υποψήφιου δημάρχου.
   Ακολουθούν οι:
·        ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΧΑΡΝΩΝ
Αναγράφονται με αλφαβητική σειρά τα ονόματα των υποψηφίων. Μπορούν να είναι μέχρι 59 υποψήφιοι.
Στη συνέχεια αναγράφονται οι :
·        ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΌΝΩΝ
Αναγράφονται με αλφαβητική σειρά τα ονόματα των υποψηφίων της εκλογικής περιφέρειας Θρακομακεδόνων. Μπορούν να είναι μέχρι 3 υποψήφιοι.
·        Τέλος αναγράφονται οι υποψήφιοι για το τοπικό συμβούλιο Αχαρνών. Μέχρι 16 υποψήφιοι.

   Οι δημότες του τέως Δήμου Αχαρνών μπορούν να βάζουν μέχρι τρείς σταυρούς στους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας Αχαρνών και ένα σταυρό στους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας Θρακομακεδόνων. Για το τοπικό συμβούλιο Αχαρνών μπορούν να βάζουν μέχρι δύο σταυρούς.

Αντίστοιχο είναι το ψηφοδέλτιο για την εκλογική περιφέρεια Θρακομακεδόνων.
   Το μόνο που αλλάζει είναι η σειρά στην αναγραφή των εκλογικών περιφερειών. Δηλαδή γράφεται πρώτα η εκλογική περιφέρεια Θρακομακεδόνων και στη συνέχεια η εκλογική περιφέρεια Αχαρνών.
Και ακολουθεί το τοπικό Συμβούλιο Θρακομακεδόνων , με έξι υποψηφίους.

   Οι δημότες του τέως δήμου Θρακομακεδόνων βάζουν   έναν σταυρό στους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας Θρακομακεδόνων και έναν σταυρό στους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας Αχαρνών. Και μέχρι δύο σταυρούς στους υποψηφίους για το τοπικό συμβούλιο Θρακομακεδόνων.
   Η κατανομή των 41 μελών του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι 25 από το συνδυασμό του Δημάρχου και 16 από τους υπόλοιπους συνδυασμούς, ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη.
   Άλλη καινοτομία του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ είναι η κατάργηση του εκλογικού μέτρου και έτσι έδρα μπορεί να καταλάβει και συνδυασμός που δεν θα έχει «πιάσει» το εκλογικό μέτρο.
   Στα τοπικά συμβούλια η κατανομή είναι για μεν τη Δημοτική Κοινότητα Αχαρνών 9 από το συνδυασμό του Δημάρχου και 6 από τους λοιπούς, για δε τη Δημοτική Κοινότητα Θρακομακεδόνων 3 έναντι 2.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡΙΣΤ. ΠΗΤΤΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ