20 Δεκ 2010

«ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ» ΄Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ;

ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΘΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ
ΒΑΣΕΙ ...ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΙΘΜΟΥ ΠΑΙΔΙΩΝ!

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Λοβέρδος, στο εισαγωγικό του κείμενο για την δημόσια Διαβούλευση του Σχεδίου Νόμου που εισηγείται, εξαγγέλλει στην παράγραφο δ): «Εξορθολογισμός των παρεχόμενων οικονομικών επιδομάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, με σκοπό τα παρεχόμενα επιδόματα να κατευθύνονται προς αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη». Επίσης, στην παράγραφο 4 του Άρθρου 43 του Σχεδίου Νόμου, αναφέρεται: «Η ιδιότητα του πολυτέκνου αναγνωρίζεται, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ».
Τα παραπάνω σημαίνουν, κατά την άποψη του υπουργείου και της Κυβέρνησης, ότι όσων πολυτέκνων, με 3, 4 ή και 24 παιδιά, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 40.000 ευρώ, δεν έχουν πραγματικά ανάγκη τα παρεχόμενα επιδόματα και δεν τους αναγνωρίζεται η ιδιότητα του πολύτεκνου.
Κύριε υπουργέ, στην καλύτερη περίπτωση υποθέτω ότι η ακραία πρόταση έγινε προκειμένου μέσω της Διαβούλευσης να «εξορθολογιστεί» τελικά ένα υψηλότερο εισοδηματικό όριο, το οποίο οι πολύτεκνοι θα αποκομίσουν σαν «κέρδος» από τη Διαβούλευση. Δυστυχώς -ή μάλλον ευτυχώς- και μόνο η διατύπωση αυτή, θεμελιώδης του Άρθρου 43, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ όχι στο πλαίσιο της δημόσιας Διαβούλευσης, αλλά ούτε και σε καφενειακή συζήτηση. Αρνούμαι να επιχειρηματολογήσω υπέρ των αυτονόητων και αρνούμαι να απολογηθώ για τους λόγους που είμαι πολύτεκνος. Το απαράδεκτο άρθρο 43 προσκρούει τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο νόμο της απλής, κοινής λογικής. Και τα δύο, για καιρό εξαφανισμένα, αναζητούνται εναγωνίως από τους πολίτες μες στον ορυμαγδό των τελευταίων εξελίξεων.
Κύριε υπουργέ, στο έσχατο σημείο που καταντήσαμε ως χώρα, πιστεύω ωστόσο ότι κανείς συνειδητοποιημένος πολίτης δεν θα αρνιόταν τις αιματηρές θυσίες στις οποίες μας υποβάλετε, με την προϋπόθεση τα μέτρα να ήταν πράγματι εξορθολογισμένα και προς την σωστή κατεύθυνση, ώστε να ελπίζαμε σε ανάκαμψη. Δυστυχώς και στο δικό σας σχέδιο νόμου, ούτε το ένα συμβαίνει ούτε το άλλο.
Ξέρω ότι θα μου απαντήσετε πως η πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκομαι είναι πολύ χειρότερη απ΄ ότι μου φαίνεται ή την φαντάζομαι. Δεν θέλω να σας ανησυχήσω, αλλά το ίδιο ακριβώς θα πουν σύντομα σε σας οι πολίτες, έστω κι αν δεν τους ρωτήσετε. Εάν βιαστείτε λίγο, ίσως προλάβετε τις ραγδαίες εξελίξεις.

Παύλος Γεωργίου