9 Αυγ 2011

“Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται…”

Αυτή είναι η επιγραφή που αναγράφεται στην στήλη όπου ακουμπά η προτομή του Εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα που στήθηκε σήμερα στην Παλιά Χειμάρρα ανάμεσα στου Αγίους Πάντες και το Ελληνικό Σχολείο.Μετά από την άρνηση της καινούριας Δημοτικής Αρχής να δοθεί άδεια για τοποθέτηση της προτομής του Αριστοτέλη Γκούμα σε συγκεκριμένο σημείο, και την επιθυμία της οικογένειας να μην τοποθετηθεί η προτομή του Αριστοτέλη στο σημείο που δολοφονήθηκε, οι διοργανωτές «Ένωση Χειμμαριωτών», ΟΜΟΝΟΙΑ, Αδελφότητα Δρυμαδιωτών, Αδελφότητα Παλασσινών, Συμμαθητές του Αριστοτέλη, Σύλλογος Εμπόρων Χειμμάρας, Σύλλογος Γυναικών Χειμμάρας, έκριναν σκόπιμο η προτομή να τοποθετηθεί στην Παλιά Χειμάρρα σε χώρο ανάμεσα στους Αγίους Πάντες και το κτίριο του Ελληνικού Σχολείου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μνημόσυνη δέηση στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στο κέντρο της Χειμμάρας, την οποία τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος. Στην τελετή παρευρέθηκαν πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι Βορειοηπειρωτικών Φορέων αλλά και εκπρόσωποι Ηπειρωτικών Συλλόγων από Ελλάδα και Εξωτερικό.

Από πλευράς Ελληνικής Πολιτείας παρευρέθηκαν ο κ. Γιάννης Βικελίδης, Γραμματέας Α’ της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, ο βουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Γεώργιος Κασαπίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, και ο κ. Χαράλαμπος Καραθάνος Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γιώργο Καρατζαφέρη.

Μετά την ολοκλήρωση του μνημόσυνου το πλήθος κατευθύνθηκε προς το σημείο όπου έχει τοποθετηθεί η προτομή. Στην μεγαλοπρεπή τελετή συμμετείχαν εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες από Χειμμάρα αλλά και από το σύνολο των περιοχών της Βορείου Ηπείρου.