1 Αυγ 2013

Η ΙΛΕΑ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ

   Στις 27 Ιουλίου 1944 οι Γερμανοί εκτέλεσαν στη θέση Γκούρα της Πάρνηθας, 7 Μενιδιάτες και 3 Χασιώτες συμπατριώτες άμαχους ανθρακείς, στα πλαίσια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων. 
       Στις 27 Ιουλίου 2013, 69 χρόνια μετά, η ΙΛΕΑ σε συνεργασία με τους απογόνους των αθώων θυμάτων και τον ΕΟΣ Αχαρνών, ανήγειρε μνημείο στον τόπο του μαρτυρίου και ετέλεσε τρισάγιο στη μνήμη τους, ενώ το ιστορικό της δολοφονίας ανέπτυξε ο τέως Πρόεδρος της ΙΛΕΑ, ερευνητής Δημήτρης Γιώτας. 
      Τιμητική φρουρά σε αυτό το κατευόδιο ήταν: οι συγγενείς των φονευθέντων, ως εκπρόσωποι της πολιτείας ο Δήμαρχος Αχαρνών Σ. Ντούρος, ο Δήμαρχος Φυλής Δ. Μπουραϊμης και ο Αντιπρόεδρος της Περιφέρειας Αττικής Χ. Δαμάσκος, ο Πρόεδρος του ΕΟΣ Β. Νίκας, σύσσωμο το Δ.Σ. και τα μέλη της ΙΛΕΑ, πλήθος Συλλόγων και κόσμου, καθώς επίσης κι οι εθελοντές δασοπυροσβέστες του αγαπημένου μας βουνού. 
     Τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι ερευνητικές ομάδες της ΙΛΕΑ εντόπισαν ακόμα δύο εκτελεσμένους ξυλοκόπους συμπατριώτες (Τσεβά και Καραδήμα), που δολοφονήθηκαν στο Μετόχι στις 7 Ιουλίου 1944 με βολές ακριβείας ελεύθερου Γερμανού σκοπευτή κατευθείαν στην καρδιά και στο κεφάλι, επειδή παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας. 
     Η ΙΛΕΑ πιστή στο καταστατικό της υπόσχεται ότι στις 7 Ιουλίου 2014, θα έχει σημάνει με αντίστοιχο μνημείο τον τόπο εκτέλεσης και αυτών των δύο αμάχων συμπατριωτών.