21 Αυγ 2013

Β. Κορέα: Βασανιστήρια, ακρωτηριασμοί και δολοφονίες

Η πλήρης καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα δεν αποτελεί έκπληξη. Αυτά που ακούστηκαν όμως σε μία αίθουσα στη Σεούλ, έκαναν τους πάντες να παγώσουν από τη φρίκη.Δημόσιες εκτελέσεις, βασανιστήρια, ακρωτηριασμοί, ακόμη και μητέρες που αναγκάζονταν να σκοτώσουν τα νεογέννητα μωρά τους. Και αυτή ήταν μόλις η πρώτη ημέρα της έρευνας του ΟΗΕ για το τι συμβαίνει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Βόρειας Κορέας. 
        Είναι η πρώτη φορά που μία ανεξάρτητη επιτροπή εξετάζει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συγκεκριμένη χώρα. Αν και λίγοι ελπίζουν πως θα αλλάξει η στάση των υπευθύνων στο θέμα, υπάρχει η αισιοδοξία πως η δημοσιότητα μπορεί να ενισχύσει τη σχετική καμπάνια. 
       Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ άκουσαν φρικτές διηγήσεις από ανθρώπους που βίωσαν τις απάνθρωπες συνθήκες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Βόρειας Κορέας, όπως το περιστατικό στο οποίο οι δεσμοφύλακες έκοψαν το δάχτυλο ενός κρατουμένου. «Δεν είχα ιδέα. Πίστευα ότι θα μου έκοβαν το χέρι από το καρπό, οπότε ήμουν ευγνώμων που έχασα μόνο ένα δάχτυλο», είπε ο Σιν Ντονγκ- χιουκ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, τον υποχρέωσαν να παρακολουθήσει την εκτέλεση της μητέρας του και του αδερφού του, τον οποίο αναγκάστηκε να καταδώσει προκειμένου να επιβιώσει ο ίδιος. Πρόκειται για το διασημότερο δραπέτη και επιζήσαντα από στρατόπεδο συγκέντρωσης. 
        Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν περίπου 150.000-200.000 άτομα που ζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Βόρεια Κορέα και όσοι έχουν καταφέρει να αποδράσουν από αυτά, διηγούνται πως οι κρατούμενοι υποσιτίζονται και δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν από την εξάντληση. 
       Η Γι Χεόν, 34 χρονών, ανέφερε στην επιτροπή πως από την πρώτη ημέρα που φυλακίστηκε συνειδητοποίησε ότι το μόνο που μπορούσε να φάει ήταν παστοί βάτραχοι. Με αυτό τρέφονταν όλοι οι κρατούμενοι και τους μιμήθηκε. Η πιο φρικτή της ανάμνηση όμως είναι όταν είδε μία γυναίκα να σκοτώνει το ίδιο της το μωρό. 
     «Ηταν η πρώτη φορά που έβλεπα νεογέννητο και ήμουν χαρούμενη. Ξαφνικά όμως ακούσαμε βήματα και ένας φύλακας ήρθε και είπε στην μητέρα να βυθίσει το πρόσωπο του μωρού σε μία λεκάνη με νερό. Εκείνη τον ικέτευε να το λυπηθεί, αλλά ο φύλακας την χτυπούσε, οπότε με τρεμάμενα χέρια αναγκάστηκε να υπακούσει μέχρι να σταματήσει το κλάμα του μωρού», διηγήθηκε.