Άρθρο- ανάλυση από το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics
«Η αλληλεγγύη δεν αποτελεί προτεραιότητα μπροστά στις μεταναστευτικές ροές» επισημαίνει σε άρθρο-ανάλυση το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics,το οποίο σημειώνει ότι τα περισσότερα κράτη- μέλη τάσσονται κατά της ιδέας επιμερισμού του βάρους των μεταναστών και της διάνοιξης νόμιμων οδών.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, το θέμα της μετανάστευσης θα τεθεί εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26ης και 27ης Ιουνίου, αλλά η διαπίστωση παραμένει ίδια: Πέραν της «ανάγκης ενίσχυσης της πολιτικής για την επιστροφή» των παράνομων μεταναστών προς τη χώρα προέλευσης ή τη χώρα διέλευσης, οι 28 δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα "φιλόδοξοι" για την περίοδο πέραν του 2014. Αυτό διαπιστώνεται, κατά το δημοσίευμα, και σε έγγραφο της ελληνικής Προεδρίας για το μέλλον των ευρωπαϊκών πολιτικών στους τομείς της δικαιοσύνης, της μετανάστευσης και της συνεργασίας για την ασφάλεια που συζητήθηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών στις 5 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Τη στιγμή μάλιστα που, όπως επισημαίνεται, η Ιταλία και η Μάλτα αντιμετωπίζουν, λόγω και της καλοκαιρίας, αυξημένες μεταναστευτικές ροές, κυρίως Σύρων, Αφγανών και Σομαλών, που καταφθάνουν από τις λιβυκές ακτές.
Στον απόηχο των ευρωεκλογών οι οποίες σημαδεύτηκαν από την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων, το έγγραφο και η σχετική διαβούλευση (που θα αποτελέσουν και το αντικείμενο επιστολής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) επέμειναν στην ανάγκη αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στους τομείς της δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων «μετά από 15 χρόνια έντονης δραστηριότητας», χωρίς ωστόσο να «μπουν σε λεπτομέρειες», σχολιάζει το δημοσίευμα.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστίασε λιγότερο στη δημιουργία νέων νομοθετικών σχεδίων ώστε να συγκεντρωθεί στην εφαρμογή των υφιστάμενων κειμένων, όπως την περαιτέρω εναρμόνιση οδηγιών που αφορούν την υποδοχή αιτούντων άσυλο και τη διαχείριση των αιτήσεων εφαρμογής ως το 2015.
Είναι σαφές ωστόσο, σχολιάζει η Europolitics, ότι ακόμα και τα μελλοντικά σχέδια που προτείνει η Επιτροπή «μπαίνουν στην άκρη». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιδέα της «διαδικασίας προστατευμένης εισόδου» που θα επέτρεπε στους μελλοντικούς αιτούντες άσυλο να αποφύγουν το «ενδεχομένως θανάσιμο ταξίδι» στη θάλασσα και προβλέπει την έκδοση «ανθρωπιστικής θεώρησης εισόδου» καθώς και την από κοινού διαχείριση αιτημάτων εκτός ευρωπαϊκού εδάφους, κυρίως μέσω των ευρωπαϊκών πρεσβειών. Το Συμβούλιο όμως απαντά «όχι», σχολιάζει η ιστοσελίδα, παραθέτοντας αναφορά της ελληνικής Προεδρίας ότι «όσον αφορά τη νόμιμη μετανάστευση ατόμων που προέρχονται από τρίτες χώρες, η σειρά των προτεινόμενων από την Επιτροπή μέτρων προκάλεσε προβληματισμό στα κράτη μέλη». Και συνεχίζει: «Δεν υφίσταται συναίνεση ως προς την ιδέα ενός μηχανισμού μετεγκατάστασης μεταναστών, παρά το γεγονός ότι αρκετά κράτη αντιλαμβάνονται τη λογική συνέπεια της αρχής της αλληλεγγύης». Η συντάκτρια δεν παραλείπει να επισημάνει ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που ζητούν περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο θέμα αυτό.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου