2 Μαΐ 2020

Πρώην ΥΠΕΞ Σκοπίων: «Ο Τίτο μας βάφτισε "Μακεδόνες" - Οι εθνικοί μας ήρωες ήταν Βούλγαροι»

Την δημόσια παραδοχή ότι το «μακεδονικό» έθνος είναι εφεύρεση του Τίτο, έκανε ο σύμβουλος του προέδρου των Σκοπίων, Ντένκο Μαλέβσκι. 
Έντονες αντιδράσεις προκαλούν στα Σκόπια οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντένκο Μαλέβσκι, ο οποίος με πρόσφατο άρθρο του, αλλά στη συνέχεια και σε συνέντευξη στη βουλγαρική τηλεόραση, εξέφρασε απόψεις για τη γλώσσα και το έθνος των Σκοπίων, οι οποίες εκτιμήθηκαν δημοσίως ως «φιλοβουλγαρικές».
Ο Μαλέβσκι, που σήμερα είναι και σύμβουλος του προέδρου των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι, χαρακτήρισε «Βούλγαρους» τους εθνικούς ήρωες των Σκοπίων Γκότσε Ντέλτσεφ και Κρέστε Πετκόφ Μισίρκοφ, που όμως την εθνική τους καταγωγή διεκδικεί και η Σόφια.
Στη διάρκεια συνέντευξής του σε βουλγαρικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Μαλέβσκι απάντησε για την καταγωγή των Ντέλτσεφ και Μισίρκοφ πως: «Δεν υπάρχουν αμφιβολίες πως ήταν Βούλγαροι» και πως ειδικά για τον Γκότσε Ντέλτσεφ: «Το βουλγαρικό εθνικό του συναίσθημα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».
Ο Μαλέβσκι επεσήμανε πως το λεγόμενο «μακεδονικό» έθνος είναι κατασκευασμένο μετά από γιουγκοσλαβική παρέμβαση του Τίτο, εννοώντας πως Σκοπιανοί και Βούλγαροι είναι «ένα».
Οι δηλώσεις Μαλέβσκι προκάλεσαν αντιδράσεις κυρίως από την εθνικιστική αντιπολίτευση. Με ανάρτησή του στο facebook ο φυγόδικος πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγόρησε τον Μαλέβσκι πως ήταν πάντα το «το γεράκι των παραχωρήσεων της αριστεράς».
Με ανακοίνωσή του το γραφείο του προέδρου της χώρας Στέβο Πενταρόσβκι, επισήμανε πως οι διατυπωμένες απόψεις του Μαλέβσκι δεν αντιστοιχούν στις σκέψεις και τις απόψεις του προέδρου της χώρας, σχετικά με τις σχέσεις.
Ο καθηγητης Μαλέβσκι, διετέλεσε από το 1991 έως το 1993 πρώτος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, επί κυβερνήσεως Κίρο Γκλιγκόροφ, ενώ το 1993 έως το 1997 ήταν μόνιμος εκπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ.