29 Νοε 2014

Αντιγριπικό εμβόλιο ευθύνεται για 3 θανάτους στην Ιταλία

Η Ιταλική υπηρεσία υγείας απαγόρευσε την κυκλοφορία εμβολίου κατά της γρίπης, αφού θεωρήθηκε υπεύθυνο για μια σειρά θανάτων ανθρώπων που είχαν ήδη εμβολιαστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για το αντιγριππικό εμβόλιο Fluad, την Ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis. 
     Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της υπεύθυνης υπηρεσίας φαρμάκων στην Ιταλία, Aifa, η απαγόρευση της κυκλοφορίας του εμβολίου αποτέλεσε ένα προληπτικό μέτρο. Οι νέες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στο εμβόλιο έδειξαν πως δεν εντοπίστηκε κανένα επιβλαβές, για την υγεία, συστατικό πέρα από αυτά που ούτως η άλλος έπρεπε να περιλαμβάνει το εμβόλιο. 
      Παρόλα αυτά, η Aifa ανακάλεσε από την αγορά δύο παρτίδες του εμβολίου, που κατά τις πρώτες εκτιμήσεις ευθύνεται για τους θανάτους τριών ανθρώπων, με την Ιταλική υπηρεσία να υποστηρίζει πως " Θα σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον αν ευθύνεται το εμβόλιο για τους θανάτους, μετά από τις αναλυτικές έρευνες που θα πραγματοποιηθούν. Θα ληφθεί υπ όψη και η κατάσταση της υγείας των ατόμων που χορηγούνται το εμβόλιο για να διαπιστωθεί η σχέση του με τους θανάτους". 
       Την ίδια στιγμή, τα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγω για ανευθυνότητα της Ελβετικής εταιρίας, καθώς αναφέρουν πως η συγκεκριμένη εταιρία έχει εμπλακεί και άλλες φορές σε ανάλογα περιστατικά. 
    Πάντως η σύντομη ανάλυση των εμβολίων, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία, έδειξε πως το προϊόν καλύπτει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, σύμφωνα με εκπρόσωπό της, που μεταξύ άλλων δήλωσε, "Η ασφάλεια των ασθενών αποτελεί προτεραιότητα της εταιρίας και θα λάβουμε πολύ σοβαρά τα αναφερόμενα περιστατικά". 
      Το εμβόλιο που κυκλοφορείται από το 1997, έχει δοκιμαστεί σε πάνω από 70.000 εθελοντές υγείας, ενώ πάνω από 65 εκατομμύρια δόσεις έχουν διανεμηθεί σε όλο τον κόσμο.