15 Νοε 2014

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΡΟΥΓΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΠΤΟΗΤΗ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΟΠΟ...

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ Διεθνολόγος-Στρατιωτικός Αναλυτής. Ειδικός σε θέματα ΝΑΤΟ-Ασύμμετρων απειλών-Τρομοκρατίας και παγκόσμιας ασφάλειας. 
    Απτόητη η Άγκυρα συνεχίζει την ιδιαίτερα προκλητική συμπεριφορά της απέναντι σε Αθήνα και Λευκωσία με σταθερή έμφαση στις αεροναυτικές της δυνάμεις οι όποιες ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο υπερτερούν σε πολύ υπολογίσιμο βαθμό(πλην του Ισραήλ). 
      Στην διάρκεια των τελευταίων ημερών πέραν της συνεχιζόμενης θρασύτατης παρουσίας του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός», μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ, οι Τούρκοι προχώρησαν σε σειρά παραβιάσεων των χωρικών μας υδάτων ως και του εναερίου μας χώρου στην Χίο, κοντά στην Κω καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις μου το Καστελόριζο υπολείπεται της ΝΑ Μεσογείου μόνο, αναφορικά με ενδεχόμενη περιοχή εκδήλωσης θερμού επεισοδίου, μέσω κάποιας ασύμμετρης ενέργειας.. Και όλα αυτά ενώ αναμένουμε μέσα στις προσεχείς ημέρες τον πρωθυπουργό της γείτονας χώρας Νταβούτογλου στα πλαίσια του Συμβουλίου των δύο χωρών για να συζητήσει διάφορα θέματα με την Ελληνική κυβέρνηση. 
      Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι δεν φαίνεται να επηρεαστήκαν σημαντικά από την πρόσφατη τριμερή Ελλάδος-Κύπρου –Αιγύπτου στο Κάιρο και το σχετικό ανακοινωθέν, αφού γνωρίζουν επί χρόνια τις εγγενείς αδυναμίες της Αθήνας να καλύψει πρακτικά την Μεγαλόνησο, τις εσωτερικές διχογνωμίες στην Λευκωσία για επιμέρους χειρισμούς (αναφορικά με τον διάλογο Ε/Κ και Τ/κ και όχι μόνο), ενώ η Αίγυπτος έχει πολλά δικά της προβλήματα να επιλύσει πριν στραφεί στα της ΝΑ Μεσογείου.(η κατάσταση με τα τζιχάντια στο Σινά είναι έκρυθμη, οι σχέσεις με την Χαμάς προβληματική, το εσωτερικό χάος της Λιβύης διευρύνεται, το λεγόμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο ήδη προώθησε επαφή με μια ακραία Ισλαμική οργάνωση στο εσωτερικό της χώρας, η Μουσουλμανική Αδελφότητα παρά τα κατασταλτικά μέτρα του στρατιωτικού καθεστώτος ενώ έχει ακόμα ανοικτά τα νότια μέτωπα με το Σουδάν και την Αιθιοπία σχετικά με τα φράγματα του Νείλου που αφορούν τους υδάτινους πόρους ). Ήδη μέσα στην εβδομάδα έγινε μια περίεργη επίθεση τζιχαντιών σε πλοίο του Αιγυπτιακού ναυτικού με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους μεταξύ άλλων και 8 στελέχη του, από την ανταλλαγή πυρών. 
          Η πολιτική ηγεσία στην Κύπρο δυστυχώς εκ νέου υπαναχωρεί σε πολλά επιμέρους θέματα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκοκυπριακή πλευρά για το εθνικό θέμα ως και για την συνέχιση των ερευνών στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ. Επιπρόσθετα δεν έχει καταθέσει ξεκάθαρες συντεταγμένες της δικής της ΑΟΖ. 
         Αμφότερα τα μεγάλα κόμματα ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ εκ νέου παλινωδούν, δείχνοντας έλλειψη στρατηγικής και αυτοπεποίθησης στις δίκαιες θέσεις της Λευκωσίας. Παράλληλα μετά την συνάντηση του Καΐρου οι διεθνείς παράγοντες μέσω των γνωστών πιεστικών μεθόδων φαίνεται ότι ενήργησαν εκ νέου παρασκηνιακά, με την κυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά και την ηγεσία του ΑΚΕΛ να μην διατηρούν την αρχική ζέση τους. Επιπλέον εκκρεμούν επισκέψεις του Προέδρου σε Μόσχα και Τελ Αβίβ για να εξετάσει από κοινού, με Πούτιν και Νετανιάχου ποιες πιθανόν να είναι οι εγγυήσεις σε μείζονα ζητήματα ασφαλείας και ειδικά στην περίπτωση που η Τουρκική επιθετικότητα εκφραστεί στην πράξη μέσω ασύμμετρης ενέργειας. 
        Η κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο θα παραμείνει για αρκετό διάστημα έκρυθμη αφού η συγκεκριμένη περιοχή είναι τμήμα του τόξου κρίσης που αρχίζει από το Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας και μέσω Μεσοποταμίας περνάει από τη ΝΑ Μεσόγειο και καταλήγει στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στην Λιβύη. Όλα τα επιμέρους ανοικτά θέματα θα είναι σε εκρηκτική κατάσταση, στο προσεχές διάστημα. Για την Άγκυρα δεν είναι αποκλειστικά το οικονομικό θέμα από τους υδρογονάνθρακες της ΑΟΖ. Για την Τουρκία το θέμα είναι-όπως γράφουν δύο πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες των Ακαδημιών Πολέμου- να είναι παρούσα η χώρα στο υπό καταλυτική μετεξέλιξη τοπίο που διαμορφώνεται στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και Μέσης Ανατολής μέσα στα επόμενα χρόνια. Η Τουρκία θέλει να έχει ισχυρή επιρροή και λόγο στην περιοχή για αυτό και έχει αναβαθμίσει σημαντικά τον ρόλο και την παρουσία των αεροναυτικών της δυνάμεων. 
          Αναφορικά με το τελικό ανακοινωθέν του Καΐρου είναι επίσης απαραίτητο να αξιολογήσουμε τις αντιδράσεις πολλών χωρών της περιοχής αλλά και διεθνών οργανισμών. Π.χ. της κυβέρνηση του Λιβάνου στην οποία συμμετέχει η ριζοσπαστική Χεζμπολλάχ. Επίσης η θέση της Παλαιστινιακής Αρχής ως και της Χαμάς αφού η Λωρίδα της Γάζας έχει έξοδο προς την Μεσόγειο. Το Ισραήλ θα ήταν σημαντικό να ξεκαθαρίσει την θέση του απέναντι σε πολλές επιμέρους περιπτώσεις ενδεχόμενης κρίσης. Οι τετραμερείς ή τριμερείς ή πενταμερείς είναι καλές αν έχουνε «δόντι» διαφορετικά είναι «χάρτινες τίγρεις» (είναι πολλές οι τριμερείς στα Βαλκάνια και όχι μόνο, που στο βάθος χρόνου δεν απέδωσαν, π.χ. μεταξύ Ελλάδος-Αρμενίας-Ιράν, Ελλάδος-Βουλγαρίας-Ρουμανίας στις οποίες κατά καιρούς είχαμε επενδύσει πολλά και στο τέλος ήταν χώρος φιλολογικών συζητήσεων. Ασφαλώς θα είναι καλό να γνωρίζουμε από πολιτικής πλευράς τις θέσεις του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, του Αραβικού Συνδέσμου, της ΕΕ. του Παγκοσμίου Οργανισμού Ενέργειας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας κ.α. Δεν φθάνουν τα ευχολόγια του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η μεγαλόνησος επί 40 χρόνια έχει βαρεθεί να ακούει μεγαλοστομίες και διακηρύξεις. Είναι καιρός για να υπάρξει μια πιο γενναία παρέμβαση κάτι που προφανώς δεν επιθυμεί η Άγκυρα. Και ας το δούμε πιο πέρα λαμβάνοντας υπόψη ότι η ΝΑ Μεσόγειος είναι στις 3 πιο στρατικοποιημένες γωνιές του πλανήτη και ως εκ τούτου εύκολα μπορεί να εμφανιστεί υποτροπή(λόγω Παλαιστινιακού-Λιβανικού-τζιχαντιστών –εμφυλίου πολέμου στην Συρία-εκρηκτική κατάσταση σε Λιβύη-και ασφαλώς στις επιχειρήσεις του συνασπισμού των 63 χωρών κατά του Ισλαμικού Κράτους. 
         Η Ελλάδα και η Κύπρος καλούνται πέραν της μόνιμης και προκλητικής στάσης της Άγκυρας να ενισχύσουν όλα τα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση τζιχαντικής ενέργειας σε χερσαίο ή θαλάσσιο χώρο γιατί την συνάντηση του Καΐρου στην οποία το τελικό ανακοινωθέν αναφέρεται στη καταπολέμηση ως και στη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας δεν την είδαν με καθόλου καλό μάτι οι Ισλαμιστές-εξτρεμιστές όπως διαφαίνεται από τους σχολιασμούς αρκετών ιστοσελίδων εκρηκτικού περιεχομένου. 
          Ο υπογράφων μεταξύ άλλων και μετά τα συμφωνηθέντα στο Κάιρο –και προφανώς διαβλέποντας-την απύθμενη θρασύτητα της Τουρκικής πλευράς, προτείνει τα εξής (γιατί ένα θερμό επεισόδιο θα έχει δραματικές επιπτώσεις στα δυο Ελληνικά κράτη) : 
   * Στο πλαίσιο των διαθέσιμων πόρων και δυνάμεων μια πιο κινητική αεροναυτική παρουσία στο τρίγωνο Καστελόριζου –Λασίθι-Κύπρος. 
   *Η Κύπρος επειδή πρόκειται να αντιμετωπίσει επί χρόνια προκλήσεις στην ΑΟΖ θα ήταν καλό να προχωρήσει στην υιοθέτηση αντιλήψεων μιας πιο «έξυπνης άμυνας». Έχει κατά καιρούς επενδύσει μεγάλα ποσά και σε λάθος όπλα με αποτέλεσμα να διαθέτει πανσπερμία υλικού που τελικά δεν ενισχύει το ολοκλήρωμα ασφαλείας και άμυνας. Οι βασικές πλέον απειλές για το νησί δεν προέρχονται αποκλειστικά από τους κατοχικούς στρατιώτες και τον οπλισμό που φέρουνε. Η Εθνοφρουρά έχει περιορισμένες δυνατότητες αντίστασης και δεν μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να αμυνθεί, ενώ ελλοχεύουν κίνδυνοι από διάφορες κινήσεις των Τούρκων (που μπορούν να της προκαλέσουν) καίρια πλήγματα. Η Λευκωσία και ειδικά τα στελέχη της Εθνοφρουράς θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένα για την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και κινδύνων. Παρακολουθώ επί χρόνια αρκετές μελέτες Ελληνοκυπρίων αξιωματικών στις διάφορες Σχολές Επιτελών μας που είναι στατικές, χωρίς παραγωγή ιδεών ως και πάνω στην ίδια θεματολογία. Αυτά πέρασαν ανεπιστρεπτί. Να αλλάξουμε μυαλά και να δίδονται θέματα σύγχρονα προς μελέτη, όπως γίνεται στις Ακαδημίες Πολέμου της Τουρκίας καθώς στο ας το αποκαλέσω με μια πιο απλή έκφραση Πανεπιστήμιο των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.(αναφέρομαι στην περιοχή μας) 
    * Η Τουρκία παρακολουθεί και διδάσκεται από τις κινήσεις Πούτιν στην Ουκρανία. Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να αναβαθμίσουν και συντονιστούν αναφορικά με τις Ψυχολογικές-Πληροφοριακές επιχειρήσεις καθώς και με την προώθηση των θέσεων μας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Υστερούμε οικτρά. Καθολική αναβάθμιση του τομέα των Πληροφοριών. Η Κύπρος υστερεί δραματικά, ενώ εμείς σε αυτό τον τομέα κινούμαστε ερασιτεχνικά….Απαιτείται μεγάλη προσοχή. 
    *Επειδή η ΑΟΖ είναι μεγάλος χώρος(εκτασιακά) απαιτείται η διαρκής παρουσία ως και πτήσεις Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας, μη-επανδρωμένων αεροσκαφών, συνεχής εκπαίδευση Κυπρίων εφέδρων στις νέες αντιλήψεις περί άμυνας και ασύμμετρων απειλών, προμήθεια ταχύπλοων σκαφών με πυραύλους επιφανείας-επιφανείας, μόνιμη παρουσία ελικοπτέρων Έρευνας-Διάσωσης στον Κυπριακό χώρο, καθώς και διευρυμένης ακτίνας δράσης επάκτιων συστοιχιών (που να είναι ικανές να απειλήσουν τα εχθρικά πλοία). Η χώρα μας θα πρέπει να αποσυρθεί από το MARITIME COMPONENT της πολυεθνικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο (σε εφαρμογή της απόφασης 1701 του ΣΑ//ΟΗΕ σχετικά με την κατάσταση στο Λίβανο και την μη-εισαγωγή όπλων εκεί) Το μέτωπο της κρίσης έχει αλλάξει πολύ συγκριτικά με το 2006. Έτσι μπορούμε να διαθέσουμε το πλοίο μας σε πιο διαφορετικό πλαίσιο… 
          *Ο τομέας της ενεργειακής ασφάλειας μελετάται εκτενώς από το ΝΑΤΟ, ενώ σε χώρα της Βαλτικής υπάρχει συγκεκριμένο κέντρο όπου γίνονται πολλές και ενδιαφέρουσες μελέτες. Ασφαλώς η Κύπρος δεν είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ για να μπορεί να έχει άμεση πληροφόρηση. Όμως η χώρα μας μπορεί να συνδράμει με έξυπνο τρόπο και χωρίς να προκληθούν περίεργες αντιδράσεις….. 
       Η κατάσταση στην ΝΑ Μεσόγειο εκτιμάται ότι για αρκετό διάστημα θα είναι πολύ ρευστή και θα εγκυμονεί υπολογίσιμους κινδύνους για Αθήνα και Λευκωσία. Η αμυντική μας στάση πίσω από το Διεθνές Δίκαιο είναι σωστή αλλά δεν βοηθάει, όταν έχεις κακό γείτονα. Τέλος πάνω από όλα χρειάζεται ενδυνάμωση ηθικού του λαού ως και ετοιμότητα για την διαχείριση πολύπλοκων και πολυπαραμετρικών κρίσεων.