3 Αυγ 2016

Απερίφθη η αίτηση τού Δήμου Αχαρνών γιά δάνειο από τό Ταμείο Παρακαταθηκών καί παίρνει τά ηνία τό Παρατηρητήριο

Η σαθρή οικονομική κατάσταση του Δήμου Αχαρνών είναι γνωστή σε όλους τους πολίτες του δήμου, καθώς αυτοί είναι που επωμίζονται στην καθημερινότητά τους τα αποτελέσματα της οικονομικής στέρησης του Δήμου Αχαρνών.  
        Η χρηματοδότηση από την Πολιτεία έχει μειωθεί έως και 60%, λόγω των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου Αχαρνών, η εξυπηρέτηση του υψηλού δανεισμού και το ταμειακό έλλειμμα των 10,27 εκ. ευρώ - που βεβαιώνεται από δυο ελέγχους Ορκωτών Λογιστών (2008 και 2014) και του ελέγχου των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (2015) - δημιούργησαν συνθήκες οικονομικού "στραγγαλισμού" στον Δήμο Αχαρνών. 
         Γνωρίζοντας εξ' αρχής τη δεινή οικονομική θέση του Δήμου Αχαρνών, η δημοτική αρχή μείωσε δραστικά τις δαπάνες του δήμου: ο προϋπολογισμός δαπανών του 2016 είναι μειωμένος κατά 39,50% σε σχέση με αυτόν του 2013 (-61,4 εκ. €) και μειωμένος κατά 20,45% (-24,16 εκ. €) σε σχέση με τον προϋπολογισμό δαπανών του 2014. 
        Παράλληλα αναζητήθηκαν πηγές εσόδων, όπως η επιβολή του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων, η είσπραξη ΤΑΠ σε ηλεκτροδοτούμενα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ο καθορισμός του τέλους ακαθαρίστων εσόδων και ο καθορισμός τελών για χρήση κοινόχρηστων χώρων, που επί σειρά ετών παρέμεναν στα "αζήτητα". 
         Η αδυναμία ισοσκέλισης του Προϋπολογισμού του 2016, λόγω του ταμειακού ελλείμματος των 10,27 εκ ευρώ, μας ανάγκασε να αιτηθούμε δανεισμό ισοσκέλισης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τον Απρίλιο του 2016. 
         Παρά τον μαραθώνιο διαβουλεύσεων του Δημάρχου Αχαρνών κ. Γιάννη Κασσαβού, με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουΐκ, τους βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής και παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις στελεχών του Ταμείου Παρακαταθηκών και δανείων, δεν βρέθηκε τρόπος να ισοσκελιστεί ο Προϋπολογισμός 2016 του Δήμου Αχαρνών. 
          Η ισοσκέλιση του Προϋπολογισμού του Δήμου Αχαρνών για το 2016 ήταν αδύνατο να γίνει ύστερα από την πλήρη και ρεαλιστική αποτύπωση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου Αχαρνών, καθώς επίσης και από την κατάργηση πρακτικών πλασματικής ισοσκέλισης, που εφαρμόσθηκαν κατά κόρον τα προηγούμενα χρόνια. 
        Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με σημαντική καθυστέρηση, απάντησε αρνητικά στη "κάλυψη" της ισοσκέλισης του Δήμου Αχαρνών, στηριζόμενο στην άδηλη πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου Αχαρνών, η οποία οφείλεται στον υψηλό δανεισμό των προηγούμενων ετών. 
        Καθ' όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο Δήμος Αχαρνών λειτουργούσε χωρίς προϋπολογισμό, αλλά χωρίς σημαντικά προβλήματα - τα οποία ωστόσο παροδικά εντείνονταν. Αυτό οφείλεται στη σωστή οικονομική διαχείριση και στην αποκατάσταση της φερεγγυότητας μεταξύ του Δήμου Αχαρνών και των προμηθευτών του. 
         Η αρνητική απάντηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έχει σαν συνέπεια την αυτοδίκαιη εμπλοκή του Οικονομικού Παρατηρητήριου στην Οικονομική Εξυγίανση του Δήμου Αχαρνών. 
       Η ένταξη στο Οικονομικό Παρατηρητήριο δύναται να ενεργοποιήσει τεχνικά και θεσμικά "εργαλεία", όπως η πρόσβαση στον ειδικό Λογαριασμό Εξυγίανσης των Ο.Τ.Α. με σκοπό την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού. 
         Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός μας επιτρέπει επίσης, να αιτηθούμε τη διάθεση πιστώσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών, για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προηγούμενων ετών. 
         Ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την 1η Αυγούστου 2016, ανέφερε ότι το προεκλογικό σύνθημα "Όλοι μαζί μπορούμε", αποτελεί και μετεκλογικό "οδηγό" της δημοτικής αρχής και σε αυτό το κομβικό σημείο για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Αχαρνών: 
        "Αυτή την ιστορική στιγμή για τον Δήμο Αχαρνών, οφείλουμε να σταθούμε με τόλμη απέναντι στο πρόβλημα και να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις υπολογίζοντας ένα και μόνο πράγμα: το συμφέρον των δημοτών και της πόλης. 
        Δεν έχουμε δικαίωμα απέναντι στους συμπολίτες μας να κρύβουμε την αλήθεια. 
        Η δυσχερής οικονομική κατάσταση του Δήμου Αχαρνών δεν πρέπει να είναι το άλλοθι για να χαθεί ακόμη μια δημοτική περίοδο που οι συμπολίτες μας θα στερηθούν έργα υποδομής. 
       Το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου Αχαρνών είναι μια δύσκολη απόφαση και η υλοποίηση του προγράμματος είναι επίσης μια δυσχερής διαδικασία. 
        Δεν είναι η παρούσα δημοτική αρχή που δανείστηκε ή δεν πλήρωσε τις υποχρεώσεις της, ωστόσο εμείς καλούμαστε σήμερα να είμαστε προσεκτικοί, αξιόπιστοι, υπεύθυνοι και συνεπής. 
      Με αυτά τα χαρακτηριστικά ο Δήμος Αχαρνών θα είναι οικονομικά εύρωστος σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν θα είναι ένας προβληματικός, αλλά ένας υγιής οικονομικά δήμος". 
 Δελτίο Τύπου τού Δήμου