30 Απρ 2017

Λεπτομέρειες για την πληρωμή των οικιών στο Ολυμπιακό Χωριό

Την Δευτέρα 24 Απριλίου επισκέφθηκαν το Ολυμπιακό Χωριό ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας κ. Νεφελούδης, η πρόεδρος του ΟΑΕΔ κ. Καραμεσίνη, ο σύμβουλος του Υπουργείου κ. Μουζάλας και οι αρμόδιοι από τον πρώην ΟΕΚ, κ. Αντωνάκος και κ. Πολυχρονιάδου,
προκειμένου να ενημερώσουν τους κατοίκους σχετικά με την πληρωμή των οικιών. Παρόντες ήσαν οι βουλευτές κύριοι Δέδες, Κατσίκης Σκουρολιάκος καί Πάντζας, από την Περιφέρεια ο κ. Φιλίππου, η κ. Τσούπρα καί από τον Δήμο ο κ. Καμπόλης και ο κ. Γκατσούκας. Η Υπουργός κ. Αχτσιόγλου λόγω τρόικας δεν κατάφερε τελικά να έλθει.
Οι ανακοινώσεις είναι οι εξής:
Η τιμή παραχώρησης ορίζεται στα 304,41€ το τετρ. μέτρο. Οι βοηθητικοί χώροι (αποθήκη, χώρος στάθμευσης) υπολογίζονται στο 20% του μεγέθους τους το οποίο προστίθεται στην έκταση της κυρίας κατοικίας.
Οι μηνιαίες δόσεις πληρωμής θα είναι 360 (30 έτη) από την ημερομηνία εκδόσεως του οριστικού παραχωρητηρίου.
Οι με 5 προστατευόμενα μέλη-παιδιά και άνω έχουν έκπτωση 50% επί της τιμής. Αυτοί είναι οι 99 οι οποίοι πήραν το σπίτι χωρίς κλήρωση.
Οι με 3 ή 4 προστατευόμενα μέλη-παιδιά, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι περιπτώσεις χηρείας με ένα τουλάχιστον προστατευόμενο μέλος-παιδί, οι οικογένειες με προστατευόμενο μέλος ΑΜΕΑ, οι με μέλος με 67% αναπηρία και άνω, καθώς και οι συνταξιούχοι έχουν έκπτωση 20% επί της τιμής.
Στις παραπάνω εκπτώσεις γίνεται επιλογή από μία μόνον κατηγορία. Για τους πολύτεκνους ισχύει το δικαίωμα όταν το είχαν τον καιρό του ορισμού τους ως δικαιούχοι. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις ισχύει ο παρών χρόνος.
Μετά την τυχόν αφαίρεση της εκπτώσεως, αφαιρείται το ήδη καταβληθέν ποσόν. Αν όμως ο δικαιούχος έχει καταβάλει το 60% της οφειλής, τότε πραγματοποιείται έκπτωση (απαλλάσσεται) του υπολοίπου 40% και αιτείται άρση της υποθήκης. Το ενδεχόμενο υπερβάλλον καταβληθέν ποσόν επιστρέφεται, εντός χρόνου που θα ορίσει ο ΟΑΕΔ, όχι όμως πέραν των 5 ετών.
Εάν εντός ενός έτους καταβληθεί το 50% του χρέους, εκπίπτει του υπολοίπου 50%. Εάν καταβληθεί εντός 5 ετών το 60%, εκπίπτει του υπολοίπου 40%. Εάν καταβληθεί εντός 10 ετών το 80%, εκπίπτει του υπολοίπου 20%.
Όποιοι έχουν καθυστέρηση δόσεων, όσο καιρό είχαν προσωρινό παραχωρητήριο, δεν επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας.
Παρέχεται η δυνατότητα σε ανέργους ή μη δυναμένους για σοβαρούς λόγους, η παύση της υποχρέωσης  καταβολής οφειλών για 6 μήνες, η οποία μπορεί να παραταθεί το πολύ για 3 χρόνια. Το αίτημά τους συνοδευόμενο με τα ανάλογα δικαιολογητικά, γίνεται δεκτό χωρίς επιβολή τόκων υπερημερίας.
Προϋπόθεση εντάξεως του οικιστή σε όλες τις παραπάνω διατάξεις είναι η ιδιοκατοίκηση για τουλάχιστον 10 χρόνια, οπότε και απαγορεύεται η πώληση ή η ενοικίαση του ακινήτου.  
Το ΦΕΚ για τα αναγραφόμενα είναι το «1403 Τεύχος 2ο - 25/04/17».
Η κ. Καραμεσίνη δήλωσε ότι ολοκληρώνεται η σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας για το 27ο τετράγωνο και μέχρι τις 15/6 θα έχουν δωθεί τα παραχωρητήρια. Στη συνέχεια εντός του 2017 θα δωθούν σε άλλα 5 τετράγωνα, και το 2018 σε όλα τα υπόλοιπα.
Ο κ. Μουζάλας πληροφόρησε ότι συντάσσεται με τον Δήμο το χρησιδάνειο, για παραχώρηση 3 καταστημάτων για ΚΕΠ, ΚΑΠΗ, και κοινωνικό παντοπωλείο. Για το αθλητικό κέντρο είπε ότι θα ξεκινήσει η φύλαξη των πυλώνων και μετά οι επισκευές. Για το κτήριο του Υπουργείου, ξεκαθάρισε ότι ανήκει σε ιδιώτη, αρμόδια είναι η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου καί το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει καμμία αρμοδιότητα. Επίκειται νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών (στέγαστρα). Σε ένα μήνα περίπου θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τον Φορέα διαχείρισης του Ο.Χ. Σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας και με την Περιφέρεια προγραμματίζεται η ενεργειακή αναβάθμιση του Ο. Χ. για να επιτευχθεί μείωση δαπανών.