6 Δεκ 2019

Ο GNA δίνει τα πάντα στην Άγκυρα: Οι Τούρκοι θα ελέγχουν λιμάνι της Τρίπολης – Ελεύθερη πρόσβαση και στον εναέριο χώρο

Η αλήθεια αργεί λίγο αλλά πάντα έρχεται στο “φως”, έτσι και στην περίπτωση της περιβόητης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης όσον αφορά το τι πραγματικά υπεγράφη στο αμυντικό κομμάτι της, μεταξύ των δυο πλευρών, μας το γνωστοποιεί Λίβυος υπουργός.
Ο στρατηγός Rukn Younis, επικεφαλής στο τομέα άμυνας στο συμβούλιο των αντιπροσώπων στην Λιβύη, αποκάλυψε ότι έχει στην διάθεση του έγγραφα και συνομιλίες τα οποία χαρακτηρίζει ως «επικίνδυνα αποδεικτικά στοιχεία», επιβεβαιώνοντας τα όσα είχε πει ο ίδιος «για τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Fayez Sarraj και τις σχέσεις του με την τουρκική ΜΙΤ εδώ για χρόνια.
Σε μια ανακοίνωση τύπου, ο ίδιος ανέφερε ότι «η γνωστοποίηση αυτών των αποδεικτικών στοιχείων θα γίνει σε εύθετο χρόνο επιβεβαιώνοντας ότι η συμφωνία που που υπεγράφη πρόσφατα από τον Al-Sarraj με τον Ερντογάν στον τομέα της ασφάλειας και της ναυτικής συνεργασίας, δεν έχει νομική ισχύ και αντιβαίνει τα διεθνή στάνταρ κυριαρχίας, μιας και επιτρέπει τη χρήση του λιβυκού εναέριου χώρου από την τουρκική πολεμική αεροπορία χωρίς άδεια, καθώς και την διείσδυση τουρκικών ναυτικών μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων στα λιβυκά ύδατα».
Ο στρατηγός Younis ενθάρρυνε επίσης την Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον Προεδρεύων σύμβουλο Aqeela Saleh, να προχωρήσει ταχύτατα προς την διεθνή κοινότητα, ώστε να αποσυρθεί η νόμιμη αναγνώριση της κυβέρνησης της Τρίπολης, η δικαιοδοσία της οποίας υπερβαίνει κατά πολύ της κυριαρχίας και της εθνικής ασφάλειας της χώρας, αναφέρει στο κείμενο της ανακοίνωσης του.
«Η άμεση αποστολή όλων των δυνάμεών μας οφείλουν να είναι στους άξονες εκείνους που θα μας οδηγήσουν στην καρδιά της πρωτεύουσας, Τρίπολης, με σκοπό να ελέγξουμε και να διασφαλίσουμε τα κρατικά θεσμικά όργανα.
Επόμενη κίνηση θα είναι η ανάθεση της εξουσίας στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, με σαφή εντολή την προστασία των χερσαίων συνόρων, των αερολιμένων και των λιμανιών της χώρας μας”, δήλωσε ο ίδιος.
Ολοκληρώνοντας ο Λίβυος στρατηγός ανέφερε ότι η κατεύθυνση της επόμενης πορείας των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων, θα είναι η εξάλειψη όλων των ομάδων της ισλαμικής τρομοκρατίας και του κοινού εγκλήματος σε οποιαδήποτε περιοχή της Λιβύης.
Οι Τούρκοι, όπως μας αποκαλύπτει ο Λίβυος αξιωματούχος, έχουν σκοπό να “εισβάλουν”στην Λιβύη και να δημιουργήσουν ένα “προγεφύρωμα” για να επιτύχουν τα σχέδια τους από νότο κατά της Ελλάδος πιθανότατα.
Η αλλαγή καθεστώτος στην Τρίπολη και η εκδίωξη των τζιχαντιστών, Τούρκων πρακτόρων και λοιπών εκτιμάται ότι είναι απλά θέμα χρόνου, απλά υπάρχει εφικτό σενάριο παρέμβασης των Τούρκων για να σώσουν τον Σαράτζ, ερχόμενοι σε αντίθεση ακόμα και με την Μόσχα, αλλιώς η συμφωνία που υπέγραψαν μαζί του θα ακυρωθεί αυτόματα.
H κυβέρνηση στην Τρίπολη της Λιβύης που ελέγχει μόνο ένα μικρό ποσοστό του εδάφους της χώρας και της πρωτεύουσας της Τρίπολης και έχει ανάγκη από μαζική τουρκική στρατιωτική στήριξη, υπέγραψε μια παράξενη συμφωνία με την Άγκυρα, αποκομίζοντας χρόνο και δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα ελέγχου μέρους της Μεσογείου στους Τούρκους, αναφέρουν ξένοι ειδικοί.
«Η Τουρκία από την πλευρά της εκτιμά τη συμφωνία που έχει υπογράψει, ως ιστορική, με την οποία η χώρα θα αποδείξει τις δυνατότητές της στον κόσμο με τρόπο συμβατό με το διεθνές δίκαιο, ενώ σηματοδοτεί και τις μελλοντικές της προθέσεις στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι εξοργισμένη με όλα αυτά, απειλώντας να μεταφέρει τη διαμάχη στα διεθνή όργανα και το ΝΑΤΟ», αναφέρουν οι ίδιοι.
Αυτοί οι ειδικοί όμως εκτιμούν ότι η συμφωνία αυτή θα έχει μεγαλύτερες συνέπειες και για την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς η Τουρκία αναζητά ένα τεράστιο κομμάτι στην Α.Μεσόγειο για τον έλεγχο της ως οικονομική ζώνη, και αυτό δεν θα της το επιτρέψουν σε καμία περίπτωση οι χώρες της περιοχής.