30 Νοε 2010

Κέντρο Νέων Ολυμπιακου Χωριού

1ο Ευρωπαικό Πρόγραμμα του Συλλόγου Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού 
Block  against  violence  --  Φραγμός  ενάντια  στη  βία


Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία νέων « μπλοκ στη βία» που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και την  Άγκυρα της Τουρκίας με την συμμετοχή για την Ελλάδα του κέντρου νέων Ολυμπιακού Χωριού  19 -26 Νοεμβρίου 2010.

Οι Ντιάνα Μπάτρακα, Αλέξανδρος Καλαθάς, Κώστας Γούναρης, Παναγιώτης Γεωργόπουλος και Αργύρης Χούλιας (συνοδός της ομάδας) - όλοι νέοι της πόλης μας- είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν δεκάδες νέους από 7 διαφορετικές χώρες και όλοι μαζί να δώσουν ξεκάθαρο μήνυμα πως η βία δεν χωρά στον αθλητισμό. 
Η δράση έτυχε μεγάλης προβολής  από τα Τούρκικα ΜΜΕ καθώς οι οργανωτές είχαν εξασφαλίσει την άδεια να κρεμάσουν ένα πανό με την επιγραφή «block against violence» στον αγώνα Besiktas – Fenerbache Ulker, ο οποίος μεταδόθηκε ζωντανά από το NBA TV λόγω της πρώτης συμμετοχής του superstar Alen Iverson. Επιπροσθέτως οι συμμετέχοντες στα πλαίσια του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν να φωτογραφηθούν και να πάρουν αποκλειστικές συνεντεύξεις με θέμα τη βία από τους παίκτες της Galatasaray και της Turk Telekom Ankara. Ακόμη οι Έλληνες συμμετέχοντες ήταν καλεσμένοι  και είχαν  την ευκαιρία να μιλήσουν για το πρόγραμμα « μπλοκ στη βία» σε ζωντανές ραδιοφωνικές εκπομπές τόσο στη δημόσια Τουρκική ραδιοφωνία (TRT) όσο και στο Polis Radio, όπου το δημοσιογραφικό δαιμόνιο του Κώστα έκλεψε την παράσταση αποσπώντας θετικά σχόλια από όλους.
Επίσης για δύο μέρες επισκέφτηκαν σχολείο της Άγκυρας όπου και ενημέρωσαν τους μαθητές για τη βία στο μπάσκετ μέσα από εργαστήρια μη τυπικής μάθησης. 
Το πρόγραμμα στο σχολείο ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή ενός τουρνουά μπάσκετ με μεικτές ομάδες από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην δράση και με νικητή την ομαδική προσπάθεια και την συνεργασία.
Στιγμές όπως η βόλτα στο Τάξιμ, το ψάρι στη γέφυρα του Γαλατά, η περιήγηση στην Αγία Σοφία, οι νύχτες στην Άγκυρα, η παλιά πόλη, το τουρνουά μπάσκετ, το υπέροχο φαγητό , οι καινούργιες φιλίες και η απίστευτη φιλοξενία των οργανωτών  Έλιφ, Ντεριάντζαν και «Τούμπανο» είναι σίγουρο πως θα μας μείνουν αξέχαστες. 
Οι φίλοι μας από την Τουρκία οργάνωσαν άρτια το πρόγραμμα και μέσα από μία ιδιαιτέρως φιλική ατμόσφαιρα μας έκαναν να αισθανόμαστε σαν  ‘vip’ 24 ώρες το 24ωρο ενώ φρόντισαν να μας γεμίσουν με δώρα και αναμνηστικά!
Πιο σημαντικό όμως από τα μέρη που επισκεφτήκαμε, τις εμπειρίες που ζήσαμε,

ίσως ακόμη και από το ίδιο το πρόγραμμα είναι το απίστευτο δέσιμο μεταξύ των εθελοντών μας και των αντίστοιχων από την Τουρκία που διέλυσε όποια στερεότυπα είχαμε πριν το ταξίδι αυτό.
 Ήταν μάλιστα τέτοια η φιλία που αναπτύχθηκε που οι οργανωτές μας συνόδευσαν στο αεροδρόμιο της  Άγκυρας στις 6 το πρωί και ενώ είχε προηγηθεί ένα απίστευτο πάρτι.
 Πολλοί μάλιστα συγκινήθηκαν τόσο που δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα δάκρυα τους. 
Όμως σύντομα περιμένουμε τους φίλους μας στην πόλη μας για να ανταποδώσουμε την φιλοξενία τους στα πλαίσια του προγράμματος που θα οργανώσουμε εμείς.
 Εξάλλου πέρα από γνώσεις, ικανότητες, εμπειρίες και άλλα πολλά αυτό που ένας νέος κερδίζει από την συμμετοχή του σε παρόμοια προγράμματα είναι οι φίλοι. 
Οι φίλοι από όλον τον κόσμο.
Θα ήθελα να κλείσω με τα λόγια του Κώστα που είπε: «Ήθελα να γίνω ενεργός νέος πολίτης του Ολυμπιακού χωριού αλλά δεν έβρισκα κάτι να με εκφράζει.  Τώρα όμως βρήκα τον τρόπο!».
Έλα και εσύ να ενημερωθείς στο κέντρο νέων του Ολυμπιακού Χωριού και μέσα από την συμμετοχή σου σε αντίστοιχα προγράμματα να βρεις το δικό σου τρόπο έκφρασης.
Υ.Σ: Για την συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία νέων « μπλοκ στη βία» οι συμμετέχοντες πλήρωσαν μόνο το 30% των εισιτηρίων, δηλαδή 45 Ευρώ έκαστος. Η διαμονή και  η διατροφή τους (3 γεύματα την ημέρα) καθώς και οι μετακινήσεις στην Τουρκία ήταν καλυμμένες 100%.