18 Μαρ 2011

Ο καθορισμός των "αυτοτελών οικισμών", η Δημοτική Κοινότητα και το Ολυμπιακό Χωριό

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 17.3.2011 μεταξύ των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης θα καθόριζε και τους "αυτοτελείς οικισμούς" του δήμου Αχαρνών, στο πλαίσιο εφαρμογής του Π.Δ. 168/2008 και της σχετικής εντολής του Υπ. Εσωτερικών προς τους Δήμους της επικράτειας. Και ενώ οι περισσότεροι Δήμοι έχουν ήδη καθορίσει έως και δεκάδες αυτοτελείς οικισμούς εντός των διοικητικών τους ορίων, η εισήγηση που έγινε χθες στο Δ.Σ. δεν διαπίστωνε ούτε έναν οικισμό στις Αχαρνές που να εκπληρώνει αυτές τις προϋποθέσεις. Κάτι ενδεχομένως αναμενόμενο, αφού η διαπίστωση δεν έγινε -όπως όφειλε- με τα κριτήρια του Π.Δ. 168/2008, που δίνει με σαφήνεια τον ορισμό του "αυτοτελούς οικισμού" προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της απογραφής.

Η εισήγηση προκάλεσε αντίδραση στους κατοίκους του Ο.Χ. που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση και όπως ήταν επόμενο οι τοποθετήσεις και η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε στο Ολυμπιακό Χωριό. Ο κ. Αθ. Βαλαβάνης, εκ μέρους των κατοίκων, διευκρίνισε την παρανόηση σχετικά με τα κριτήρια και το Π.Δ. 168/2008 που έπρεπε να ληφθεί υπόψη, επισημαίνοντας το δικαίωμα αυτοτελούς απογραφής του Ο.Χ. και της σύνδεσης με την προοπτική του ως Δημοτική Κοινότητα. Κάτι που επίσης δεν έγινε άμεσα αντιληπτό και κατανοητό, αν και υπογραμμίστηκε από τους κατοίκους ότι ο Καλλικράτης δίνει τη δυνατότητα σε οικισμούς να αποτελέσουν Δημοτική Κοινότητα, με την προϋπόθεση να έχουν απογραφεί ως αυτοτελείς (Άρθρο 283, παρ. 6).

Το Ολυμπιακό Χωριό, που δεν έχει μέχρι τώρα απογραφεί, αν χάσει την ευκαιρία του 2011 θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον την απογραφή του 2021, για να αποκτήσει υπόσταση και να αποτυπωθεί η ύπαρξή του στον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άρα το χθεσινό διακύβευμα μπορεί για πολλούς παρευρισκόμενους να μην έγινε αντιληπτό, για τους κατοίκους όμως του Ο.Χ. ήταν τεράστιο, αφού στην ουσία δεν αφορούσε τον -κατά τα άλλα αδιάφορο- χαρακτηρισμό τού "αυτοτελούς οικισμού" αλλά την προϋπόθεση που θέτει ο Καλλικράτης για τη Δημοτική Κοινότητα.

Τέλος καλό, όμως, όλα καλά, αφού τελικά το θέμα αποσύρθηκε προκειμένου να συζητηθεί σε επόμενο Δ.Σ. με κατάλληλη εισήγηση. Δόθηκε όμως και η αφορμή να συζητηθεί για πρώτη φορά το θέμα της Δημοτικής Κοινότητας του Ο.Χ., ενώ σύντομα συμπολίτευση και αντιπολίτευση θα έχουν την ευκαιρία να στηρίξουν αυτή την προοπτική για το Ο.Χ. Μια προοπτική που δεν πρόκειται -όπως πολύ σωστά ειπώθηκε- να λύσει αυτομάτως τα προβλήματά του, αλλά τουλάχιστον μπαίνουν σημαντικές βάσεις, που σίγουρα θα συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παρεμπιπτόντως, στις 14.3.2011 κατατέθηκε από τη Μ.Κ.Ο. "Ολυμπιακό Χωριό - Σύγχρονη Πρότυπη Πόλη" αίτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Δημοτικής Κοινότητας του Ο.Χ. και να γίνει η σχετική εισήγηση από τον Δήμο στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Παύλος Γεωργίου